Medicii din cadrul Spitalului Județean au reuşit să facă imposibilul posibil. O intervenţie neurochirurgicală extrem de dificilă şi riscantă a făcut ca o femeie să poată merge din nou, după ce a ajuns complet paralizată la spital.
În vârstă de 43 de ani, o botoşăneancă cu afecțiuni oncologice s-a trezit într-o dimineaţă că nu mai putea mişca deloc de la brâu în jos. Complet paralizată, aceasta a ajuns cu ambulanţa la Urgențe, iar de acolo şi până la a putea merge din nou a durat nesperat de puţin.
Aşa cum povesteşte chiar ea, femeia a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul coloanei vertebrale. A fost la mai multe consulturi de specialitate, inclusiv la Cluj, dar medicii de acolo au ezitat să o opereze, din cauza riscurilor foarte mari.
„Am rămas imobilizată de vreo două săptămâni. Am venit cu salvarea și am fost internată pe secția de oncologie, la doamna doctor Movanu. Mi-au făcut investigațiile și, în urma examenelor, mi-au spus ce se poate face. M-au întrebat dacă vreau să mă operez aici. În ianuarie am fost la Cluj și mi-au spus că zona poate fi operată, dar să mai așteptăm din cauza radioterapiei, nu se pot face intervenții deoarece vasul de sânge rămâne deschis. Și am mai întârziat puțin ca să prelungesc perioada. Și acum, neavând ce face, ajungând lemn cum ar veni, a trebuit să se intervină. Am fost de acord. Eu știam de domnul Kiss, auzind că este fostul elev al domnului doctor Ştefan Florian, de la Cluj, am avut încredere că și aici se pot face lucruri”, a povestit pacienta de pe patul de spital.
„Boala nu ține cont de vorbe, nu ține cont de nimic”
Medicul oncolog care a preluat-o iniţial a avut o discuţie cu medicul neurochirurg din cadrul spitalului, fiind propusă ca soluţie terapeutică o operaţie pe coloana vertebrală. Se spera astfel îndepărtarea tumorii care punea presiune pe măduva spinării şi făcea ca pacienta să fie paralizată.
„O pacientă oncologică, bine investigată și urmărită, care în urmă cu două săptămâni dezvoltă un deficit neurologic, care treptat a devenit total, devenind paraplegică. Doamna doctor Movanu a urmărit fiecare etapă și a scanat pacientul, iar în urma investigațiilor imagistice s-a văzut o determinare secundară la nivelul vertebrei D1, care invada canalul vertebral și crea compresie pe măduva spinării, din cauza deficitului neurologic al pacientei. Practic, pacienta a ajuns la pat, nu se mai putea mișca. După operație am început un program de recuperare, fiind implicat și Serviciul de Balneofizioterapie a spitalului.
Domnul Sorin, kinetoterapeutul a lucrat zilnic cu pacienta și personalul secției, care primește ordine foarte stricte în vederea monitorizării pacientului. Deficitul locomotor a ajuns de la 1 din 5, la 4 din 5. Ea a început să se deplaseze cu sprijin cu cadrul. Din punct de vedere neurologic ca și intervenție paleativă care s-a realizat, am avut un succes în cazul de față. Într-adevăr, este o oportunitate pentru că avem materialele necesare, avem locația și echipa.
Pacienta avea posibilitatea să urmeze un tratament în alte centre medicale, a și apelat. Din păcate, boala nu ține cont de vorbe, nu ține cont de nimic. Ea vine și are o evoluție naturală. Partea bună e că am putut sa facem ceva pentru aceasta, aici, la Botoșani. A fost decizia ei, era urmărită chiar la Cluj, eu venind chiar de la Cluj, aveam posibilitatea să luăm legătura cu colegii de acolo, dar a dorit, în special, să se facă intervenția aici”, a precizat medicul primar neurochirurg Petre-Attila Kiss, şeful compartimentului de neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă „Mavromati”.
“Este un caz deosebit”
Aşa cum chiar pacienta a spune, norocul ei a fost şi colaborarea strânsă între mai multe specialităţi din cadrul aceluiaşi spital.
“Este un caz deosebit. A fost o colaborare deosebită între colegii de la oncologie cu secția de Neurochirurgie, făcându-se o intervenție cu rezultat pozitiv, pacienta care era cu paralizie cu parapareză, deci nu mișca picioarele. S-a demonstrat cât de importantă este și echipa de anestezie și ulterior terapia intensiva post operatorie, la orice intervenție. În urma intervenției chirurgicale făcută de secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean, evoluția pacientei este bună, aceasta își mișcă picioarele, s-a ridicat, a putut să se mobilizeze, ceea ce demonstrează că o colaborare foare bună între colegii specialiști din cadrul Spitalului Județean poate duce la rezultate pozitive și pacienți, care deși au avut servicii la nivelul clinicilor universitare din țară, unde li s-a spus că este riscantă intervenția și nu sunt șanse, s-a demonstrat că la Botoșani a putut fi cu succes”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.
Cat de imp este echipa de anestezie si ulterior terapia intensiva post op la orice interventie
„Am avut încredere în domnul doctor Kiss”
La fix o săptămână de la operaţie, pacienta deja se poate mobiliza singură şi spune că intervenţia de la Botoșani i-a redat viaţa. Practic, în starea în care era, un transporta într-un centru universitar ar fi fost extrem de periculos, tumora putând secţiona complet măduva spinării, la fel cum ar fi putut face şi o amânare a operaţiei, tumora fiind în creştere şi punând o presiune tot mai mare pe nervi.
„Eram paralizată total. Măduva nu mai era legată absolut deloc, din cauza unei tumori. Am avut încredere în domnul doctor Kiss. Am avut încredere să mă operez aici. Operația aceasta era cam ultima variantă. Chiar dacă am văzut că am rămas imobilizată, am avut speranța că voi merge din nou. Sunt o persoană pozitivă, sper că o să pot ieși și afară. Trebuie să sperăm. Nu mi-am mai simțit deloc picioarele, parte de sub sân. Acum pot mișca picioarele din nou. Urmează să fac terapie, kineto și tratament oncologic în continuare. Sper să pot ieși pe propriile picioare. Noroc a fost cu domnul doctor Kiss. Eu habar nu am avut. Şi nu am intervenit nici măcar cu o floare. Dar mă întreb dacă nu era el, eu ce mă făceam?”, s-a întrebat retoric femeia, mulţumindu-i medicului neurochirurg.