O profesoară de desen din judeţ a reuşit să scandalizeze o întreagă comunitate, iar părinţii cer măsuri dure, sub anonimat, după ce a ieşit la iveală o filmare în care aceasta apare fără sutien.
Clipul în care apare profesoara, recunoscută în domeniul artelor vizuale atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a fost filmat în 2011 şi a ajuns în finala Premiului Internaţional “Arte Laguna” din 2011 de la Veneţia.
În prezent artista predă la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona.
„Ne străduim să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu”
Unul dintre părinţi susţine că şi-a surprins fiul „în timp ce urmărea pe ascuns un filmuleţ pe internet în care profesoara sa de educaţie plastică apare complet dezbrăcată în nişte posturi indecente, nepotrivite unui cadru didactic”.
Ulterior, după ce s-au consultat între ei, un grup de părinţi a hotărât că se impun măsuri drastice în acest caz. Oamenii au sesizat conducerea liceului şi ameninţă că, dacă profesoara rămâne la catedră, își vor transfera copiii la alte unități de învățământ.
„Noi suntem oameni simpli de la țară, trăim din munca câmpului și recunoaștem că nu ne pricepem la artă, dacă a-ți expune zonele intime în public înseamnă artă. Dar ne străduim să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu, cu bun simț și rușine și încercăm să-i protejăm de tot ceea ce i-ar afecta la această vârstă. Credem că un cadru didactic trebuie să fie un model de comportament, de aceea ni se pare total nepotrivit ca această persoană să mai apară la catedră în fața copiilor noștri. (…) Sperăm că se va ține cont de doleanțele noastre, în caz contrar vom face un efort de a ne transfera copiii la școlile din oraș”, susțin părinții revoltați.
„În calitate de profesor, activitatea mea la catedra este ireproșabilă”
Profesoara în cauză, M.A. este recunoscută în domeniul artelor vizuale de peste 15 ani și face parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România din anul 2011. De-a lungul timpului, aceasta a participat la numeroase expoziții în țară și în străinătate, dar şi la diferite concursuri prezidate de experți în domeniu, de unde s-a întors și cu premii importante.
Contactată de reporterii Monitorul pentru un punct de vedere, profesoara explică faptul că imaginile la care părinții fac referire sunt o mostră de „performance body art” şi reprezintă o îmbinare între mișcare, culoare și scenografie.
„În calitate de profesor, activitatea mea la catedră este ireproșabilă și iubesc să lucrez cu copiii. Înțelegerea performance body art ca și modalitate de exprimare artistică necesită cunoștințe profunde în acest domeniu. Ca disciplină este inclusă în programe de master de specialitate și doctorate la diverse universități de prestigiu. Eu însămi voi lucra la o teză de doctorat pe această temă în continuarea disertației de master, pe care am luat-o cu nota maximă. În ceea ce privește părinții, le înțeleg profund îngrijorarea și sper, cât mai curând posibil, să ajungem la un consens în ceea ce privește calitatea mea de profesor. Dar ceea ce primează este educația de calitate a copiilor”, a explicat cadrul didactic contestat.
Clip apreciat de critici
Imaginile în cauză surprind o scenă de dans.
Alături de personajul principal, sunt două manechine îmbrăcate în straie specifice unor femei din mediul rural din perioada comunistă.
„Această performanță este sinteza a două lumi diferite care încearcă să trăiască în interiorul artistului. „Conflictul” Estului și Vestului, două tipuri diferite de femei. „Genetrix” este numele pe care artista îl dă ironic unei femei tipice dintr-o ţară comunistă. Tipul de model cu care a crescut, cel pe care trebuie să-l ia ca exemplu. La polul opus se află femeia de Occident, cea liberă, cu o personalitate puternică, dar și superficială, obsedată de frumusețe fizică, cumpărături”, se arată în descrierea clipului.
În momentul în care a fost filmat clipul M.A. nu era în învăţământ.
Profesoară anchetată disciplinar
Părinţii au depus sesizări atât la conducerea liceului cât şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean.
„Ca urmare a sesizării, mâine (n.r., joi) în Consiliul de Administrație se constituie o comisie care va vedea dacă fapta pe care a comis-o poate fi încadrată la abatere disciplinară. Dacă se adeverește în urma anchetei, propun sancțiune. Vedem ulterior ce sancțiune, dacă se adeverește. Problema este că noi am primit o scrisoare anonimă, nu am văzut niciun semnatar. Atâta timp cât nu știm cine a scris, poate fi chiar fals. Eu sunt obligat să constitui o comisie, care va verifica acest lucru”, a declarat Sergiu Dascălu, directorul unității de învățământ.
Sesizarea a fost adresată și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), care a demarat la rândul său o cercetare disciplinară. „Avem o astfel de petiție care este în curs de cercetare, atât la nivelul unității de învățământ, cât și la nivelul IȘJ. După finalizarea acestor cercetări, se vor stabili măsurile care vor fi luate”, a precizat inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc.