Botoşănenii continuă să fie desconsideraţi de una dintre companiile care trăieşte de pe urma lor. Deşi tarifele la apă cresc, calitatea serviciilor oferite de Nova APaserv scade constant din cauza avariilor tot mai numeroase şi a gropilor care au ajuns un real pericol atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi.
Cel mai recent exemplu îl repreznită groapa săpată şi abandonată de cei de la Nova Apaserv de aproape un an, la intersecţia Bulevardului Mihai Eminescu cu Strada Sucevei. După ce în iarna trecută un SUV a rămas cu o roată în groapă, în urmă cu câteva zile un şofer a căzut chiar el în groapă. Speriat după ce i s-a părut că iese fum de sub capota maşinii pe care o conducea, acesta a oprit imediat pentru a verifica ce se întâmplă. Când să coboare din autoturism, însă, a căzut în craterul nesemnalizat din asfalt. Din fericire totul s-a terminat relativ bine, bărbatul neavând nevoie de transport la spital, iar maşina nu luase foc.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-au sesizat şi au amendat operatorul de apă al judeţului. „În cursul acestui an, după terminarea lucrărilor, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.900 de lei, pentru faptul că partea carosabila nu a fost adusă la stare inițială, in termenul stabilit”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IP Botoșani.
Stradă ciuruită de Nova Apaserv după asfaltare
Din păcate, situaţia nu este una singulară. Un alt exemplu elocvent este cel al străzii Bucium. Aici, în noiembrie 2021, primarul municipiului Cosmin Andrei anunţa că problemele generate de avariile frecvente la apă, vor fi rezolvate definitiv, printr-o lucrare durabilă, în valoare de 340.200 de lei. „Avariile vor fi de domeniul trecutului. În sfârșit, am reușit sincronizarea lucrărilor. Colegii de la Nova Apaserv au schimbat 250 metri de conductă, urmând ca noi să reabilităm partea carosabilă cu covor asfaltic și să construim și un trotuar cu pavele și borduri. În această manieră, nu vom mai fi nevoiți să afaltăm și apoi să spargem strada pentru remediere de avarii”, spunea atunci primarul.
În decembrie 2022, edilul a revenit, anunţând, din nou anunţând că „a fost înlocuită conducta de apă de către societatea Nova Apaserv deoarece erau avarii frecvente”.
În 2023, în urmă cu doar câteva zile, un cititor ne-a transmis o serie de fotografii în care se poate observa o nouă groapă care tronează pe trotuar dar şi pe stradă.
Zeci de amenzi aplicate degeaba
Conform contractului pe care îl au cu autorităţile locale, cei de la Nova Apaserv au un termen la dispoziţie pentru a readuce partea carosabila la starea iniţiala, în momentul în care efectuează anumite lucrări la reţeaua de apă.
Sancţiunile nu-i mai sperie, însă, pe şefii de la apă. Pe lângă sancţiunile izolate primite de la Poliţia Rutieră, cum a fost în situaţia de pe Sucevei, compania de apă este în mod regulat sancţionată de cei de la Poliţia Locală. Asfel, conform unor date oficiale, din martie şi până în prezent, Nova Apaserv a fost sancţionată în nu mai puţin de 32 de cazuri. De fiecare dată sancţiunea a fost de 2.000 de lei. Deci peste 60.000 de lei doar în câteva luni.
La finele anului trecut, poliţiştii locali din cadrul Biroului Disciplină în Construcţii au efectuat verificări pe amplasamentele din municipiul Botoşani, privind refacerea zonelor afectate de lucrările de intervenţii la rețelele edilitare, respectiv refacerea carosabilului/ trotuare/ spaţii verzi. Astfel, în perioata 27 octombrie – 8 noiembrie au fost verificate 44 de amplasamente.
În urma verificărilor s-a constatat că pe 34 de amplasamente, urmare lucrărilor de intervenţii la rețeaua de apă/canal, nu s-au executat lucrările refacere definitivă a suprafeţelor afectate la termenul stabilit, respectiv în termen de 10 zile calendaristice de la finalizarea intervenţiei. Din acest motiv, poliţiştii locali au aplicat 34 de sancţiuni cu amendă în cuantum de 2000 lei fiecare. Prin procesele verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor s-au dispus măsuri pentru refacerea suprafeţelor afectate. Doar pe 10 amplasamente au fost executate lucrările de refacere a suprafeţelor afectate.
Facturi tot mai greu de plătit de Nova Apaserv
Nova Apaserv se scaldă în datorii și riscă să se înece din cauza situației financiare. Anul trecut, de exemplu, operatorul de apă a încasat circa 64 de milioane de lei, iar circa 31%, reprezentând 20 de milioane de lei, s-au dus pe energie electrică. Aproape 6,5 milioane de euro este bugetul de salarii anual pentru cei sub 500 de salariaţi ai operatorului de apă.
Directorul Nova Apaserv, Liviu Ștefan, spunea în luna februarie că în noua organigramă adoptată la 1 noiembrie 2022 a fost prevăzută și o formațiune proprie care ar urma să refacă asfaltul în urma avariilor, dar ar fi nevoie de achiziția de utilaje specifice, dar și de atragerea de personal calificat.