spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPacienţi trimişi acasă de medici care nu-şi fac norma (video)

Pacienţi trimişi acasă de medici care nu-şi fac norma (video)

Situaţie paradoxală la cel mai mare spital din judeţ. Deşi se plâng că nu au adresabilitate, cadrele medicale nici nu par să facă prea multe în acest sens. Mai multe secții ale Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani nu reușesc să realizeze numărul de servicii medicale contractate de Casa de Asigurări, însă atunci când apar pacienţi, internarea lor este, uneori, refuzată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situaţia este confirmată şi de unii medici din cadrul Unităţii de Primiri Urgențe. Astfel, potrivit acestora, nu de puţine ori au avut pacienți la care au recomandat internarea, însă medicii din secții o respingeau.

„Uneori trebuie să ducem o adevărată luptă de convingere”

Un exemplu concret este cel al unui bărbat ajuns la Urgențe cu o afecțiune medicală, care acuza dureri de mai mult timp. Medicul din UPU a recomandat în cazul său internarea pe o secție Medicală şi ulterior efectuarea unui computer tomograf. Bărbatul a transmis familiei că urmează să fie internat, însă medicul din secție a spus că nu se impune internarea şi a dat aviz negativ. Ulterior, pacientul a fost transferat la Spitalul TBC, unde a fost primit şi internat.

„Uneori trebuie să ducem o adevărată luptă de convingere cu unii colegi de pe secții. Avem cazuri de pacienți la care se recomandă internarea de aici din Urgențe. Medicul specialist din secție o respinge, însă, sub diferite pretexte. Au fost şi cazuri în care spuneau că nu sunt locuri pe secție. Asta deşi în calculator figurau cu pături libere”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Internările în cadrul secţiei sunt stabilite de medicul curant”

Reprezentanţii spitalului spun că acest caz este unul izolat. Aceştia admit, însă, că medicii de pe secţii pot refuza o internare solicitată din UPU.

„Internările în cadrul secţiei sunt stabilite de medicul curant. În urma evaluării acesta poate hotărî dacă pacientul nu se internează în spital sau nu trebuie internat pe secţia pe care acesta activează, motiv pentru care pacientul se întoarce în UPU. Într-adevăr medicii din UPU pot interna, în cazul în care sunt cazuri sociale sau sunt cazuri care consideră că sunt o urgenţă medicală, fără acordul medicului din secţie. Dacă dă un aviz negativ, medicul din secţie îşi asumă acest lucru, dacă consideră că nu este o urgenţă care necesită internare sau dacă respectivul pacient poate fi tratat în regim ambulator sau în regim de spitalizare de zi”, a declarat medicul Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean ”Mavromati”.

Spitalul dă vina pe procedura internării de zi

Situaţia vine în contextul în care Spitalul Județean ”Mavromati” nu reușește să realizeze serviciile contractate cu CAS Botoșani. Lunar se pierd câte 700.000 de lei.

Într-o măsura fără precedent, CAS a redus numărul de internări din contract. Asta deoarece aproape niciuna dintre secțiile Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani nu reușeşte să-și realizeze numărul de cazuri.

”Cele mai aglomerate cabinete din ambulatoriu sunt cele de oncologie, cardiologie, diabet zaharat, ortopedie, gastroenterologie, endocrinologie, oftalmologie, dermatologie, iar dacă ne uităm la activitatea din cadrul secției, constatăm că cele mai deficitare secții, care nu reușesc să-și facă contractul, sunt dermatologia, endocrinologia, oftalmologia, adică cele mai aglomerate pe ambulatoriu. Pacienții vin și se adresează mai mult în ambulatoriul de specialitate și merg mai mult pe spitalizare de zi. Pandemia i-a învățat pe unii pacienți că analizele pe care puteau să le facă în regim de spitalizare continuă, acum pot să le facă și în regim de spitalizare de zi”, a declarat medicul Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean ”Mavromati”.

”Problema reală a sistemului de sănătate este plata pe caz”

Acesta spune că nu neapărat numărul de cazuri nerezolvate este motivul pentru care se iau mai puțini bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ba mai mult, potrivit statisticilor, Spitalul Judeţean este pe locul doi la nivel naţional în privinţa numărului de internări.

„Trăim un paradox. Dacă ne uităm la numărul total de internări la nivel naţional vom constata că noi suntem pe locul doi ca spital cu numărul de internări în ultimele şapte luni. Avem undeva la 20.800 de internări efectuate”, a spus medicul Ștefan Bercea.

Potrivit acestuia problema reală a sistemului de sănătate este plată pe caz, adică valoarea indicilor de complexitate. „Se dă suma din 2018. Toate serviciile au crescut de atunci, iar noi am rămas la indicele respectiv și lună de lună și an de an noi trebuie să ne creștem numărul de cazuri ca să ajungem să ne asigurăm serviciile. (..) În special pe secțiile chirurgicale costul pe caz rezolvat este mai mare decât decontează casa. De fapt aici s-a ajuns. Din cauză că de-a lungul anilor nu a crescut prețul pe caz, noi acum jonglăm. Sunt secții care nu mai merg pe spitalizare continuă și merg mai mult pe ambulatoriu, pe spitalizare zi”, a adăugat Bercea.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...