România continuă să fie fruntaşă în topul paradoxurilor în ceea ce priveşte cetăţenii. O situaţie care demonstrează acest lucru este faptul că deşi este ţara cu cea mai mare viteză de internet din Europa de Est, se numără printre țările cu cel mai mic grad de digitalizare din Europa.
Paradoxurile nu se opresc, însă aici. Astfel, anul trecut, din totalul gospodăriilor din România, 82,1% au acces la reţeaua de internet de acasă. Comparativ, 70% dintre localităţile din ţară nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze naturale, 29% nu dispun de reţea de apă potabilă, şi doar 59,2% din populaţia rezidentă a România este conectată la sisteme de canalizare.
Statistica este demonstrată şi în teren. Un exemplu concret se află la doar 20 de kilometri de Botoşani. Comuna Corni are peste 6.600 de suflete. Deşi aproape de oraş, oamenii nu au nici apă curentă, nici canalizare. Spală rufele la lighean şi merg la WC în fundul curţii. Toţi locuitorii au, însă, acces la internet de mare viteză.
„Apă nu avem, canalizare nu, dar avem internet”
La Balta Arsă, unul dintre satele din Corni, cei peste 300 de locuitori spun că nici nu ar visa să aibă apă şi canalizare la poartă. Nu li s-au făcut nici măcar promisiuni în acest sens. Cu internetul e altă poveste, însă. „Nu e o casă să nu aibă internet. Care nu are cablu, au cartele. Că aici avem 4G tot satul. Apă nu avem, decât de la fântână. Canalizare nici nu poate fi vorba. Apă nu avem, canalizare nu, dar avem internet. Asta e, ne descurcăm cum putem. Acum, că e secetă, nici în fântână nu mai am apă”, spune unul dintre localnicii din Balta Arsă.
Acesta continuă, însă, spunând că în felul astă oamenii se simt conectaţi cu restul. „E bun şi internetul. Pentru copii, măcar. Nu aveai nici să suni o salvare. Acum măcar nu ești atât de izolat”, a completat bărbatul.
„Dacă era să aleg între internet şi apă, alegeam apa”
O vecină de-a acestuia, cu patru copii, spală rufe în continuu de câteva ore, bucuroasă că a reuşit să strângă apă după ploile din ultimile zile. „Nu este apă în tot satul. Nu ni s-a spus niciodată că vom avea apă. Aici la pădure suntem uitaţi de lume. Internetul e pe primul loc. Apa…”niente”. Aşteptăm să plouă. Când plouă mai spălăm şi rufe. Dacă era să aleg între internet şi apă, alegeam apa. Că dacă nu e apă, mori de sete”, spune femeia.
O altă localnică a găsit şi o utilitate conexiunii de mare viteză. „Avem 4G, wifi, router, de toate. Se mai uită copiii la desene animate, descarcă jocuri. Eu mă uit la reţete. Şi le mai fac câte o prăjitură sau un tort, după reţete de pe internet. Noi am rămas de demult aici, la ţară. Am rămas în urmă”, spune femeia.
„Până la ultima casă este fibră optică, dar apă nu”
Situaţia este recunoscută şi de primarul comunei, care spune că până în urmă cu câţiva ani investiţile au fost minime sau deloc. Aşa se face că până în prezent a fost realizată o conductă de 7 kilometri lungime pentru apă, dar la care nu a fost încă făcută recepţia şi o singură staţie de epurare.
„Din păcate aşa este. Până la ultima casă este fibră optică, dar apă nu. Din 2015 au internet. Din păcate sunt două localităţi mai îndepărtate. Zona este mlăştinoasă şi acolo nu se va putea ajunge cu reţeaua de apă şi canalizare. Avem asigurată finanţare pentru o reţea de 15 km de apă. Noi am semnat contractul de finanţare şi avem deja în licitaţie proiectarea cu execuţie. Problema este că prima licitaţie a fost nevoie să o anulăm, pentru că a fost o singură ofertă. Încercăm să ne grăbim, pentru că este nevoie de apă în comună. Este de dorit, oamenii îşi doresc şi sper să le putem satisface aceast nevoie. Eu sper ca în doi ani de zile să putem preda reţeaua la NovaApaserv. Reţeaua o să asigure doar 75% pentru localitatea Corni”, a spus Valerian Vărvăruc, primarul comunei Corni.
România, fruntaşă la internet, codaşă la utilităţi
România este recunoscută pe plan global pentru o infrastructură bine dezvoltată în ceea ce privește accesul la internet, fapt ce reflectă viteze mari de navigare, dar și o conexiune stabilă. Conform datelor afișate pe celebrul site de verificare al vitezei de internet, Ookla.com, România ocupă primul loc în Europa la viteza de internet şi locul 11 la nivel mondial.
Cu toate acestea, în mod paradoxal, potențialul tehnologic oferit de această viteză nu este folosit la maxim, România aflându-se totodată și printre țările cu cel mai mic grad de digitalizare din Europa.
Din totalul gospodăriilor din România, 82,1% au acces la reţeaua de internet de acasă în 2022, în creṣtere cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, arată datele Institutului Național de Statistică. Proporţia persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 89,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mult faţă de anul anterior.
În anul 2022, peste 8 din 10 dintre gospodăriile din România (82,1%) au acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban, 88,6% dintre gospodării sunt conectate la internet, cu 14,9 puncte procentuale mai mult decât ponderea de 73,7% a gospodăriilor din mediul rural.