Caz şocant la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean. Un bătrân trimis acasă de urgenţă, dintr-un cămin unde se anunţase un control, a ajuns la spital într-o stare deplorabilă.
Situaţia a ajuns în atenţia medicilor după ce vecinii au sunat la 112 în miez de noapte. Bărbatul, în vârstă de 67 de ani, locuia singur într-un apartament din Botoșani. În urmă cu câteva luni, acesta a suferit un accident vascular în urma căruia a rămas cu o serie de sechele. Familiei îi era tot mai greu să aibă grijă de el. Asta din cauză că soţia era plecată în Spania, iar fiul locuieşte în judeţ. Din acest motiv, un unchi a găsit un cămin de bătrâni în care bărbatul să fie îngrijit, cel puţin teoretic.
„Să-l aduc înapoi după ce trec controalele”
Fiul acestuia locuieşte la câţiva kilometri de oraş şi a aflat cu stupoare, luni, că tatăl său trebuie luat din căminul de bătrâni unde îl dusese după Paşte. Acesta spune că i s-a motivat faptul că nu se plătise suma necesară pentru cazarea tatălui său, însă cei de la centru i-au spus că după controalele din această perioadă îl pot primi înapoi.
„M-au sunat să vin să îl iau acasă şi după ce trec controalele pot să îl duc înapoi. Eu nu ştiu exact cum s-a făcut contractul sau cine l-a făcut. Mama e plecată în Spania de 20 de ani. Eu eram plecat în străinătate, un moş de-al meu a semnat. Pensia trebuia să se ducă la acel azil de bătrâni. Dar apoi au spus că mama nu a plătit diferenţa. Spuneau că e 3.500 de lei pe lună, iar el are pensia 2.000”, a spus fiul bărbatului.
Coincidenţă sau nu, imediat după ce acesta şi-a luat tatăl din centru, unitatea a şi fost verificată de o echipă de control, în frunte cu prefectul, totul fiind găsit în ordine.
„Când am intrat la el era căzut şi abia mişca”
În noaptea de miercuri spre joi, fiul bărbatului a primit un nou telefon, de această dată de la vecini să vină urgent în oraş. O femeie care mai avea grijă de tatăl lui l-a găsit pe acesta căzut în casă, în stare gravă.
„Noi mai avem grijă de el, îl verificăm. Băiatul ne-a rugat. Când am intrat la el era căzut şi abia mişca. Era plin de escare, cu pielea uscată şi cu pampersul neschimbat. Am sunat la băiat şi la 112 şi o ambulanţă l-a preluat şi dus la spital”, a spus o vecină de-a bătrânului.
Medici şocaţi de starea bărbatului
Starea în care era bătrânul i-a şocat şi pe medici, aceştia spunând că nu putea să se degradeze atât de mult în doar două zile, de când a ajuns de la azil acasă.
„Pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost adus în serviciul de Urgenţă de un echipaj de ambulanţă, solicitat de vecini. Bărbatul prezenta o stare de igienă precară, cu o stare de nutriţie afectată, cu accident vascular sechelar. Era staţionar la pat. S-a efectuat toaletarea, investigarea pacientului din punct de vedere clinic şi paraclinic, cu stabilizarea lui din punct de vedere al nutriţiei, pe cale parenterală. Ulterior s-a decis internarea lui pe o secție medicală, fiind încadrat ca şi caz social. Nu îl putem trimite la domiciliu, unde să aibă îngrijirea necesară”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Guraliuc, şeul UPU-SMURD.
Situaţia ar fi o practică frecventă
Medicii din cadrul Spitalului Județean au observat, însă, că în ultima perioadă a devenit o practică faptul că unii rezidenţi ai căminelor de bătrâni sunt aduși la spital sub diferite pretexte, pentru a fi trataţi şi stabilizaţi în unitatea sanitară.
Faptul că acest caz nu este unul singular o dovedeşte şi numărul de pacienți care sunt aduși din căminele de bătrâni de la începutul lunii. Tocmai faptul că aceştia nu au suferit traumatisme sau leziuni care să necesite să fie aduși la spital arată că cei din centrele de bătrâni încearcă să „scape” de ei câteva zile, fiind cazuri mai dificile de manageriat.
„În cursul lunii iulie anul curent au fost aduşi în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean un număr de 21 de pacienţi în vârstă, care provin din cămine de bătrâni, unităţi de asistenţă socială. Predomină tulburările de comportament, stări de agitaţie psiho-motorie, stări febrile, tulburări de tranzit, accidente vasculare cerebrale. Majoritatea persoanelor vârstnice au rămas în secţiile de profil ale Spitalului Judeţean în vederea instituirii unei conduite terapeutice corecte şi a unei scheme de tratament corespunzătoare, diferenţiat în funcţie de patologia existentă”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.