În plin scandal generat de protestul magistraților pentru pensii speciale, justiția dă cu stângul în dreptul. Victimă a unei agresiuni comisă în 2016, un septuagenar din județ așteaptă de mai bine de șapte ani să i se facă dreptate. În tot acest timp, el a trecut printr-un adevărat calvar taman în fața celor care ar trebui să facă justiţie.
Nu a fost etapă a procesului judiciar în care bărbatul să nu fie bătaia de joc a celor din justiție. Și în ceasul al 12-lea, când dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Suceava, botoșăneanul așteaptă sentința de mai bine de un an de zile. Completul de judecată a rămas în pronunțare încă din 23 mai 2022 și nici până acum nu a fost în stare să pronunțe hotărârea. Au fost nu mai puțin de 23 de amânări de pronunțare, în condițiile în care faptele s-au prescris încă de anul trecut.
Bătrân bătut pe imaş
Cazul este halucinant și demonstrează că omul nu mai contează nici în fața instituțiilor, și nici în fața celor care ar trebui să împartă dreptatea. Pe 23 aprilie 2016, Gavril A., de 69 de ani pe atunci, își păștea oile pe un teren extravilan din comuna Cristești, undeva la limita dintre satele Schit Orășeni și Unguroaia.
Nu era singur, ci cu un ajutor de-al său care a jucat rolul de martor principal. În timp ce erau pe imaș, ei au fost atacați de un localnic care le-a pulverizat spray iritant lacrimogen la nivelul ochilor, apoi i-a lovit. Lovit cu coada furcii și pus la pământ Gavril A. nu s-a mai putut apăra și, în timp ce era la pământ, agresorul i-a băgat furca în palmă.
„Nu ai să mai mulgi oile niciodată în viața ta”, a fost amenințarea individului. Cu palma străpunsă, Gavril A. a ajuns la spital, și-a scos certificat medico-legal și a depus plângere la poliție, indicându-l clar pe agresor.
Procurorii au dispus clasarea, deşi agresorul era ştiut
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor din sat, s-a început o anchetă, însă după numai un an de zile, în loc ca agresorul să fie tras la răspundere, anchetatorii au propus clasarea cauzei. Motivul – nu există probe că suspectul a săvârșit infracţiunea. Asta deși era un martor ocular, iar cel bănuit a refuzat testarea poligraf.
În plus, speculând o serie de informații neclare din anchetă, individul și-a creat un alibi cu ajutorul unor martori care îl plasau într-un alt loc în momentul în care s-ar fi produs agresiunea. A fost prima dată în care Gavril A. a realizat că are nevoie de un avocat, altfel va muri cu dreptatea în mână. Doar că între timp și procurorii au mers pe mâna polițiștilor și au dispus clasarea cauzei. Ordonanța emisă de procuror a fost contestată la prim-procuror, iar mai apoi în instanță. Demersurile au avut efect așa încât ordonanța de clasare a fost desființată, de judecători, iar dosarul a fost restituit la parchet pentru completarea urmăririi penale. Era însă 9 noiembrie 2017 și se pierduse deja un an și jumătate
Proces tărăgănat ani de zile
Într-un final, dosarul a ajuns în instanță, la Judecătoria Botoșani. Nu în 2017, ci după iar un an și jumătate, adică în iunie 2019. Altfel spus, agresorul a fost trimis în boxa acuzaților la trei ani de la comiterea faptelor pentru loviri și alte violențe. A urma procesul, cu administrarea a tot felul de probe, citări de martori, confruntări, etc. Dosarul se apropia de final, iar judecătorul urma să pronunțe sentința.
Chiar înainte de a rămâne în pronunțare, președintele completului a considerat că mai trebuie audiat un martor, după care s-a transferat la Tribunal. Așa se face că dosarul a ajuns la un alt magistrat, care a trebuit să reia procedura aproape de la „zero”. Din această cauză, hotărârea instanței de fond a venit abia pe 25 ianuarie 2022. Asta pentru că între timp a venit pandemia de Covid-19, iar pentru o perioadă toate procesele s-au suspendat. Era totuși un semn că, în sfârșit, agresorul va răspunde pentru faptele comise. Mai ales că Judecătoria Botoșani l-a găsit vinovat pe agresor și l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În plus, îl obligase la plata unor daune morale de 15.000 de lei.
Faptele s-au prescris
Doar că sentimentul că se va face dreptate a fost unul de scurtă durată. Asta pentru că agresorul a făcut apel, după care Curtea Constituțională a decis că în perioada 2018 – 2022 nu a funcționat prescripția specială. Până ce dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Suceava au mai trecut câteva luni, iar în luna mai 2022 s-a împlinit și termenul de prescripție pentru răspunderea penală. Prin urmare, avocatul care l-a reprezentat pe Gavril A. a trebuit să depună concluzii de încetarea a procesului penal chiar de la primul termen de judecată de la Suceava pentru că era evident că așa se va întâmpla. Mai ales că de la agresiune trecuseră deja cinci ani, exact termenul de prescripție.
Era 23 mai 2022 când instanța de la Curtea de Apel Suceava a anunțat că rămâne în pronunțare, dar existau șanse ca septuagenarul agresat să beneficieze măcar de acele daune morale, pe cale civilă. Doar că a fost o iluzie pentru că de atunci magistrații suceveni au amânat pronunțarea sentinței de la o lună la alta și așa s-a ajuns până în prezent. Au fost nu mai puțin de 23 de amânări în decursul unui an. Asta deși conform art. 391 din Codul de procedura penală, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de 60 de zile de la închiderea dezbaterilor.
Pronunţare amânată succesiv
Ulterior, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fără ca fiecare amânare să depășească 30 de zile. Oricum, amânările de pronunțare nu pot depăși 120 de zile de la închiderea dezbaterilor, ori aici s-a depășit un an.
Ce surprinde este că dosarul nu a fost cine știe ce dificil. Cum de la comiterea faptelor și până în prezent au trecut mai bine de șapte ani, Gavril A. pare să-și fi pierdut încredere atât în justiție, cât și în ideea că se va mai face dreptate cândva.
Județul Botoșani a ajuns în topul național la faptele cu violență
Între timp, județul Botoșani a ajuns în topul național la faptele cu violență. Iar atunci când anchetează aceste agresiuni, polițiștii și procurorii fac o mențiune aproape universal valabilă – violențele au avut loc pe fondul unui conflict preexistent. Doar că, acest caz al lui Gavril A demonstrează cu prisosință că nici atunci când victimele agresiunilor se adresează din primă fază instituțiilor statului, acestea sunt incapabile să facă dreptate într-un termen rezonabil, care reprezintă una dintre garanţiile esenţiale pentru respectarea dreptului la un proces echitabil.
În plus, Gavril A. a împlinit între timp 76 de ani, însă nu știe dacă va mai trăi ziua în care cel care l-a agresat va plăti pentru ce a făcut.