Un băieţel din Mihălăşeni s-a născut în ambulanţă, moşit de o asistentă care este deja la a doua experienţă de acest fel în câteva luni. Astfel, bebelușul respiră acum datorită intervenției prompte a unui echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
Băiețelul a venit pe lume ajutat de cadrele medicale de la Ambulanţă, la finele săptămânii trecute. Mama, în vârstă de 36 de ani, era la a şasea naştere. Femeia a ignorat faptul că se apropia ziua în care trebuia să aducă pe lume copilul. După miezul nopţii, acesteia i-a venit, însă, sorocul şi a apelat la serviciul 112.
O ambulanţă cu asistent din staţia Ripiceni a fost trimisă la faţa locului, însă în scurt timp asistenta a realizat că transportul la Maternitate nu mai era o opţiune. Copilului deja îi ieşea capul, dar s-a blocat, astfel că a fost nevoie de o acţiune rapidă. „Mama nu mai simțea contracțiile și nu mai împingea. Am preferat să scoatem copilul cât mai repede, ca să evităm o tragedie. Micuţul deja devenea cianotic”, a spus un asistent din cadrul SJA Botoşani.
Ulterior, acesta a solicitat şi ajutorul unei ambulanţe cu medic, însă copilul şi mama erau deja bine. Cei doi au ajuns la Maternitate şi au fost preluaţi de cadrele medicale de specialitate. „Copilul nu a prezentat probleme. Echipajul medical de la Ambulanţă a aplicat foarte bine protocoalele şi bebeluşul a ajuns stabil. A şi fost externat în familie”, a precizat medicul primar Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Șansa bebelușului a fost şi echipajul de la Ambulanța Ripiceni, acelaşi care în urmă cu trei luni a reanimat cu succes un bebeluş venit pe lume şi care nu respira. Substația înființată de câteva luni scurtează astfel foarte mult timpii de intervenție.
Cadre medicale de la Ambulanţă pregătite pentru astfel de situaţii
Faptul că cei de la Ambulanţă se confruntă tot mai des cu astfel de situaţii este confirmat şi de cel mai recent proiect desfăşurat de aceştia, împreună cu cadrele medicale de la Maternitate.
Conducerea SJA a apelat la specialiștii în asistența medicală a nou-născuților, iar rezultatele deja se văd. Asta după ce personalul medical a avut parte de tot mai multe nașteri asistate în ambulanțe sau la domiciliu.
„Am realizat că ne confruntam cu tot mai multe situații în care personalul nostru trebuie să intervină imediat. Să asiste o naștere sau să acorde asistență medicală imediat după naștere. Cunoștințele de bază le au cu toții, dar medicina este o ramură în continuă evoluţie și ne dorim ca personalul nostru să poată oferi cele mai bune îngrijiri tuturor pacienților din județ. Din acest motiv am apelat la cei mai buni în domeniu”, a precizat medicul Bogdan Ursu, directorul medical SJA Botoșani.