O mână de profesori din judeţ au raportat câştiguri de aproape jumătate de milion de lei. Deşi sunt puţini elevii de liceu care să nu facă meditaţii în privat la cel puţin o materie, numărul profesorilor care declară că oferă astfel de servicii este infim. Sumele încasate de aceştia, deşi pot părea mari iniţial, sunt şi ele cu mult mai mici decât realitatea.
Potrivit unui comunicat al ANAF, doar 21 de profesori au declarat anul trecut câştiguri din meditaţii sau activităţi asemănătoare. „Conform analizei «Declarațiilor unice» privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru anul de raportare 2022, depuse – şi înregistrate în baza de date la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Botoşani, au declarat venituri din activităţi de învăţământ un număr total de 21 contribuabili”, a precizat inspectorul superior Liliana Gherasă, din cadrul departamentului de comunicare al AJFP Botoşani.
Practica meditaţiilor ia amploare concomitent cu nemulţumirile cadrelor didactice. Sumele care se învârt în acest sistem al orelor în particular sunt, însă, departe de a fi cunoscute.
Venituri de zeci de mii de lei din meditaţii
Astfel, în urma unor activităţi precum „Învățământ în domeniul cultural”, „Alte forme de învățământ” şi „Activități de servicii suport pentru învățământ” venitul brut realizat de cei 21 în anul 2022 este în sumă totală de 435.981 lei.
Cu alte cuvinte, în medie, aceştia au realizat puţin peste 20.000 de lei în 2022 din pregătirea elevilor la materiile pe care aceştia le învaţă, teoretic, şi pe băncile şcolii. „Oricât ar fi de atent la şcoală şi învaţă, nu este suficient pentru facultate. Asta ne-o spun profesorii din liceu. Vrea să dea la medicină şi pentru a fi siguri trebuie să facem pregătire şi extra. Şi pentru asta trebuie meditaţii la chimie, biologie şi fizică. Plătim 500 de lei săptămânal”, au spus părinţii unui viitor medic botoşănean.
Cei 21 de profesori reprezintă aproape 2% din profesorii de liceu, cei care în general dau şi meditaţii. „În județul Botoşani sunt 4.729 cadre didactice, dintre care 1.218 predau la învățământul liceal”, a precizat inspectorul general Bogdan Suruciuc, şeful IŞJ Botoşani.
Şedinţe în serii
Un calcul ar arăta că pentru a câştiga cei 20.000 de lei într-un an, un profesor ar trebui să susţină, la un cost minim de 100 de lei şedinţa, aproximativ 200 de şedinţe de meditaţii anual, sau aproape 20 lunar. Deşi pot părea multe, unii profesori fac în realitate pregătire şi cu câte 4-5 copii deodată, în mai multe serii. Unii profesori de liceu au închiriat sau chiar cumpărat un apartament în plus. Asta pentru a putea face ore suplimentare cu mai mulţi copii simultan.
Pentru elevii de liceu sesiunile de meditaţii costă între 100 şi 200 de lei. Pentru elevii din clasele gimnaziale tarifele coboară la 60-120 de lei şedinţa.
Orele de meditaţii trebuie înregistrare la Registrul Comerţului
Potrivit Ghidului impozitelor pe care le au de plătit profesorii, dacă vor să ofere meditaţii aceştia trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să plătească taxe la stat, altfel pot fi acuzați de evaziune fiscală. Aceste venituri reprezintă venituri impozabile. Potrivit Codului Fiscal, meditaţiile se încadrează în categoria venituri din activități independente.
Profesorii și orice alte persoane fizice care oferă meditații private trebuie să aibă înregistrată o formă de organizare. Ei își pot înregistra o firmă sau un PFA (persoană fizică autorizată).
Pentru înființarea unui PFA, profesorii trebuie să apeleze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). De aici trebuie să solicite autorizare de funcționare.
Este nevoie de documente precum diplome care atestă pregătirea profesională, cartea de identitate, actul care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional (contract de comodat, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere) și cererea de înregistrare.
Cu toate aceste documente merg la ONRC. Codul CAEN care trebuie ales este 8559 „Alte forme de învățământ n.c.a.”. Ulterior înregistrării în Registrul Comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
Trei săptămâni de proteste în educaţie
Sistemul de educaţie a fost recent scena unor ample manifestaţii. Cadrele didactice spun că salariile sunt foarte mici şi că veniturile suplimentare din meditaţii pot fi câştigate doar de o mână de profesori, care predau la liceu şi doar anumite discipline, fiind astfel nevoie de creşterea lefurilor pentru toţi angajaţii.
Greva profesorilor a debutat pe 22 mai şi a durat trei săptămâni. Principalele revendicări au fost majorarea salariilor, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.
Ce au obţinut profesorii după grevă
Pentru a opri greva profesorilor Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariile cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar cresc cu 1.300 de lei brut, începând cu salariile aferente lunii iunie. Miniștrii Ligia Deca și Marius Budăi au susținut că această creștere înseamnă o majorare medie cu puțin peste 25%.
Profesorii vor mai primi, în luna octombrie, două prime, de 1.500 de lei și 500 de lei, pentru formare profesională.
De asemenea, condiția impusă de sindicate pentru suspendarea grevei generale a fost inclusă în textul ordonanței de urgență: salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
Ministrul Marius Budăi a precizat că salariul net al debutantului va fi la 1 ianuarie 2024 de 4.600 de lei. Protestatarii au semnalat însă că cei care se apropie de limita maximă din grila de salarizare nu vor beneficia de mare lucru.