România este campioană atunci când vine vorba de numărul tinerilor care nu fac nimic. Proporția tinerilor fără ocupație din țara noastră este aproape dublă față de media europeană.
La sfârșitul lunii aprilie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.264 șomeri, dintre aceștia 284 sunt tineri cu vârsta între 25 și 29 de ani. Asta înseamnă că procentul tinerilor care nu fac nimic este de 9% la nivelul județului Botoșani.
Potrivit datelor publicate de institutului european de statistică Eurostat, în anul 2022, în România, 19,8% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau ocupați în educație sau formare. Această proporție situează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Media europeană a tinerilor care nu fac nimic, așa-numiții NEET (neither in employment nor in education and training) este aproape în jumătate, adică de 11,7%.
Procentul este mai mare în rândul fetelor
În țara noastră, procentul celor care nu au o ocupație este mult mai mare în rândul fetelor, având în vedere că aproximativ o cincime dintre acestea nu fac absolut nimic. Mai exact, anul trecut, în 2022, 25,4% dintre tinerele din România nu învățau și nici nu lucrau.
Și la nivel european numărul tinerelor care nu au ocupație este mai mare decât în cazul tinerilor. Astfel, anul trecut, 13,1% dintre fetele cu vârsta între 15 şi 29 de ani din UE erau NEETs, în timp ce în rândul băieților proporţia era de 10,5%.
În UE a scăzut proporția, dar în România a crescut
La nivelul UE, proporţia tinerilor care care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 1,4 puncte procentuale în 2022 comparativ cu 2021. De-a lungul ultimului deceniu, proporţia de NEETs din UE a scăzut cu 4,3 puncte procentuale, de la 16% în 2012 până la 11,7% în 2022. Dar la nivelul României, proporția tinerilor care stau degeaba a crescut în ultimii zece ani cu 0,5 puncte procentuale.