Infracțiunile comise de minori ajung să uimească sistemul judiciar. Abrutizați de mediul în care trăiesc, unii dintre ei comit grozăvii greu de închipuit. Astfel, doi adolescenți au fost acuzați de viol, tentativă de viol și complicitate la viol, după ce au agresat sexual un alt tânăr, în timp ce se aflau în arest preventiv.
Cei doi, identificați ca B.I.G. și M.Z.A., erau deja judecați pentru o tâlhărie comisă asupra unui octogenar și aveau la activ mai multe furturi. Incidentul șocant a avut loc în camera de deținere a celor doi adolescenți, când un alt tânăr de 17 ani, și el în arest preventiv, a fost adus în aceeași cameră de deținere.
Într-un act barbar, cei doi agresori l-ar fi violat pe colegul lor de celulă, folosind violența și abuzându-l sexual în repetate rânduri timp de trei zile consecutive, între 1 și 3 ianuarie 2020. Victima a fost bătută cu pumnii și cu o coadă de mătură, imobilizată și supusă abuzului sexual alternativ de cei doi agresori.
Suspect abonat la arestări
Ororile au ieșit la iveală câteva zile mai târziu, când a fost informată conducerea unității de detenție, iar cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.
Agresiunea nu a fost mediatizată, tocmai pentru a proteja victima.
Investigațiile au durat până anul acesta, când violatorii au fost trimiși în judecată. Între timp, unul dintre agresori a fost eliberat, dar a fost rearestat pentru o altă infracțiune comisă, iar celălalt a fost depus în Centrul Educativ Buziaș, unde își execută pedeapsa pentru faptele mai vechi.
Cazul arată slăbiciunile sistemului penitenciar
Cazul dezvăluie o lume crudă, în care deținuții care reclamă astfel de atrocități riscă să fie abuzați și mai mult, de alți deținuți. Se aplică reguli nescrise, iar violul în închisoare nu este raportat. Nu pentru că nu există persoane dispuse să asculte reclamațiile victimelor, ci pentru că denunțarea unor astfel de violențe este considerată o slăbiciune, care e „taxată” imediat de ceilalți deținuți.
Cele întâmplate scot la iveală și una dintre posibilele cauze ale eșecului programelor de reeducare din sistemul penitenciar – lipsa de preocupare a instituțiilor care luptă cu infracționalitatea juvenilă de a-i scoate pe minorii aflați la prima infracțiune din mediul periculos în care trăiesc. Conform psihologilor, copiii infractori dezvoltă încetul cu încetul un comportament deviant, iar atunci când ajung la 16-17 ani sunt aproape imposibil de corijat.