Pericol înfruntat de două ori pe zi din cauza incompetenţei autorităţilor. Zeci de copii dintr-un sat din judeţ trec cu microbuzul şcolar peste un pod care trebuia dărâmat încă din 2020. Toţi ridică din umeri, dar podul este aproape de a se surpa sub greutatea maşinilor.
La scurt timp după alegerile din 2020, primarul comunei Dimăcheni, Marinel Moruz, a sesizat Prefectura legat de podul de pe drumul comunal 69 A, care leagă satul Mateieni (comuna Dimăcheni) de drumul județean 292 Corlăteni – Vorniceni.
Podul nu mai prezintă siguranţă încă din 2020
O comisie din partea prefecturii a ajuns la faţa locului. Constituită în baza ordinului prefectului Dan Nechifor aceasta a verificat la fața locului starea podului de peste Jijia. Din comisie au făcut parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, de la Secția Drumuri Naționale, Inspectoratul Județean în Construcții și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar în urma evaluării stării acestuia s-a concluzionat că podul cu pricina nu mai prezintă siguranță în exploatare.
Procesul verbal întocmit în urma evaluării făcute în teren a fost înaintat atât Primăriei Dimăcheni, care potrivit documentelor deține podul în categoria mijloacelor fixe, cât și Instituției Prefectului Botoșani, urmând ca situația să fie analizată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din toamna lui 2020 şi până acum nu s-a întâmplat nimic.
„Nu putem să închidem podul”
În primă fază, primarul comunei a exclus varianta închiderii circulației întrucât drumul comunal 69 A este folosit atât de localnicii din Mateieni, cât și de agenții economici care dețin unități în sat sau transportă marfă. În plus, podul asigură cea mai scurtă cale de acces și către Halta Mateieni, care deservește linia de cale ferată Dorohoi – Iași.
“Podul ăsta îl ştiu de când eram copil. S-a mai cârpit acum 15-20 de ani, dar nimic serios. Trec zilnic două microbuze şcolare. Este o variantă de drum de exploatare agricolă, prin Dimăcheni, dar care la prima ploaie nu mai este practicabil, oricât pietriş am pune pe el. Nu putem să închidem podul. Am pus o resticţie de greutate, dar nici atât nu ar trebui să treacă. Este foarte periculos. NI s-a spus că trebuie dărâmat podul ş să facem unul nou. Dar nu avem fonduri. Iniţial s-a spus că ar costa 25 de miliarde de lei vechi, dar asta înainte de a creşte preţurile la materialele de construcţii. Dacă se întâmplă ceva, Doamne fereşte, eu sunt vinovat. Pentru că eu le permit oamenilor să treacă pe pod. Dar ce alternativă am, să dărâm podul?”, a spus primarul Marinel Moruz.
În teorie microbuzele şcolare NU au voie să treacă pe pod
Acum zeci de maşini, dar şi două microbuze şcolare, trec zilnic peste podul care dă tot mai multe semne că poate ceda în orice moment. Aproape nimeni nu pare să respecte nici măcat restricţia de 3,5 tone.
“Normal, dacă ar fi după indicator, aici e limită de 3,5, microbuzul are patru tone şi ceva. Dar altă cale nu este. Normal că avem emoţii când trecem, nu vedeţi cum arată? Zici că este pus un cer pe putina de butoi. De patru ori trec în fiecare zi. Dacă ai căzut de la înălţimea asta, asta e”, a spus Vasile Coroi, unul dintre şoferii unui microbuz şcolar care străbate drumul.
Vieţi riscate din cauza lipsei de bani
Podul ar trebui dezafectat sau refăcut, însă primarul spune că nu are bani să facă altul şi nici nu îl poate închide, din cauza locuitorilor din zonă. Oamenii pur şi simplu ar rămâne izolaţi de lume.
Podul este construit din bușteni, așezat pe o structură cimentată, însă, din cauza eroziunii solului (n.r. – pe fondul creșterii nivelului râului Jijia la ultimele ploi torențiale), malurile de pământ care susțin capetele podului nu mai sunt stabile și ar trebui consolidate cu structură de rezistență.
„I-am indicat, dacă are nevoie, să facă o solicitare scrisă şi către Prefectură”
Cazul a ajuns din nou în atenţia Prefecturii, care a contactat chiar astăzi primăria din Dimcheni, pentru a urgenta demersurile. “Să facă o evaluare, cu ajutorul unui proiectant, a ceea ce însemnă întocmirea documentaţiei şi valoarea efectivă a lucrărilor. I-am indicat, dacă are nevoie, să facă o solicitare scrisă şi către Prefectură, cu valoarea lucrărilor, iar noi să înaintăm către Guvern, în eventuaitatea unei alocări de fonduri de rezervă a unei sume de bani pentru a rezolva această problemă”, a precizat Tiberiu Manolache, subprefectul judeţului Botoşani.
În situația unui eventual accident pe acel pod, potrivit legii administratorul drumului poate fi tras la răspundere, atât civilă cât și penală, adică chiar primarul localităţii.