Valul de violenţe din stradă pare să nu mai cunoască limite, iar poliţiştii par depăşiţi de numărul mare de sesizări. Un caz deloc recent, dar care încă nu are vreo rezolvare, este cel în care au fost implicaţi doi botoşăneni septuagenari. Cei doi au avut un conflict verbal, tranşat ulterior în plină stradă cu pumnii şi picioarele.
Agresiunea a avut loc în Centrul Vechi al oraşului, în staţia de transport local. Incidentul a fost surprins de camere de luat vederi. Victima, de 71 de ani, aştepta autobuzul. La un moment dat adversarul său, de aceeaşi vârstă, a venit şi a început să îl lovească.
Conflict în reprize
Potrivit fiului victimei, totul ar fi început încă din vara trecută. Atunci, între cei doi a avut loc un conflict pe seama unor neînţelegeri pe care le-au avut la Clubul Pensionarilor.
„Acea persoană l-a atacat pe tatăl meu şi atunci, dar tatălui meu i-a fost ruşine să îmi spună. Atunci a fost lovit la coaste, pe la spate. Atunci s-a întâmplat în Parcul Mihai Eminescu, la mesele de şah. Acum, am aflat de la sora mea, pentru că el acuza dureri în urma loviturilor încasate.
Pe 6 februarie au avut iar un conflict verbal şi tatăl meu a părăsit clubul şi a mers în staţia de autobuz pentru a merge acasă. A fost urmărit de acea persoană şi când stătea pe bancă a fost lovit cu pumnii şi picioarele, apoi cu o scândură de lemn. Peste două zile am mers cu el la Urgenţe, la Medicina Legală, am depus plângere la poliţie. Dar deşi am fost şi am solicitat să vorbească cu martorii, să vadă şi imaginile de pe camerele de supraveghere, timp de două luni şi ceva nu s-a întâmplat nimic. Mi s-a răspuns atunci că plângerea a fost înregistrată şi nimic altceva”, a spus fiul bătrânului agresat. După prezentarea la spital, bărbatul a fost diagnosticat cu traumatism la nivelul mâinii stângi, cu mai multe tumefieri şi echimoze.
Anchetă cu încetinitorul în cazul conflictului dintre cei doi botoşăneni septuagenari
Doar că ancheta oamenilor legii se desfăşoară cu încetinitorul. După aproape trei luni, poliţia încă nu a făcut nimic.
Fiul victimei spune că a solicitat ca mai multe probe să fie verificate, inclusiv imagini video şi martori oculari. „Au fost mai mulţi angajaţi de la Eltrans, care erau în staţie în acel moment. Cu toate astea, nimeni nu a fost chemat să dea vreo declaraţie. Am spus cine e agresorul, am dat toate datele de identificare, sunt imagini video. Nu înţeleg de ce durează atât. Trebuie să ne facem noi singuri dreptate sau îşi face şi poliţia treaba?”, s-a întrebat acesta.
Poliţiştii spun că se lucrează
Contactaţi de reporterii Monitorul, reprezentanţii IPJ spun că „se lucrează” la cazul în care sunt implicaţi cei doi botoşăneni septuagenari. Mai mult, aceştia sugerează că cei care sunt implicaţi în dosare penale trebuie ei să meargă să se intereseze la Poliţie.
„La data de 13 februarie a.c. la nivelul Poliției Municipiului Botoșani a fost înregistrată o sesizare privind săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, produsă în municipiul Botoșani. A fost înregistrat dosar penal pentru această faptă, fiind demarate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-ar fi produs, conform procedurilor legale în vigoare.
Orice persoană care are vreo calitate într-un dosar penal, poate să obțină date privind stadiul cercetărilor acestuia prin prezentarea la unitatea de poliție care instrumentează dosarul respectiv sau la procurorul care supraveghează urmărirea penală în dosar.
Conform prevederilor legale, organele poliției judiciare își desfășoară activitatea sub supravegherea și controlul procurorului. Acesta dă dispoziții și îndrumări și stabilește termene de soluționare în cauzele penale, astfel încât orice persoană bănuită de comiterea vreunei fapte penale să fie trasă la răspundere și ca nicio persoană să nu fie urmărită penal fără să existe indicii temeinice că a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.
Ulterior, la câteva zile după solicitarea făcută de „Monitorul de Botoşani”, membrii familiei au fost notificaţi că vor fi chemaţi la audieri după conflictul dintre cei doi botoşăneni septuagenari.
Val de violenţă
Județul Botoșani se află în ultimul timp tot mai mult sub semnul violențelor. Anul trecut, de exemplu, polițiștii botoșăneni au intervenit la 16.561 de evenimente. În urma misiunilor au fost aplanate 3.408 de stări conflictuale, dintre care 1.606 de conflicte intrafamiliale. Tot în cursul anului 2022, au fost sesizate 1.447 de infracțiuni stradale, 942 dintre ele fiind consemnate în mediul urban, iar 505 în rural, iar după momentul comiterii, 881 de infracțiuni au fost comise ziua, iar 566 de infracțiuni au fost comise noaptea.
Ce ridică, însă, cele mai mari semne de întrebare, sunt însă agresiunile. Asta pentru că, potrivit reprezentanților IPJ, ponderea (47,82%) infracţiunilor comise în mediul stradal este deținută de infracţiunile de lovire și alte violențe (692), urmate de infracțiunile de amenințare (121).