Costul vieții a crescut în ultimul an pe fondul inflației, afectând cu precădere vârstnicii, dar și întreaga populaţie. Oficial la o valoare de 14,5%, inflaţia şi-a arătat cu adevărat efectele în perioada în care oamenii s-au dovedit tot timpul a fi fără cumpătare, şi anume la masa de Paşte.
Dacă în ultimii ani, atât la Crăciun şi Revelion, cât şi la Paşte, Urgenţele erau un metronom al cheltuirii banilor fără măsură pe alimente şi băutură, acum au arătat şi gradul de cumpătare al botoşănenilor.
Astfel, pentru prima dată de mulţi ani, holurile de la Urgenţe nu au mai fost atât de aglomerate ca de obicei. Medicii speră că un efect l-au avut şi toate îndemnurile la cumpătare, pe care le adresează de fiecare dată botoşănenilor. Alţii cred că preţurile tot mai mari la alimente au făcut ca oamenii să fie, într-adevăr, mai chibzuiţi de Paşte.
Numărul celor are au ajuns la spital cu abuzuri alimentare a fost mult mai mic
„Cert este faptul că foarte puţine persoane au venit în aceste zile cu indigestii în urma consumului excesiv. Cei care au fost aveau afecţiuni mai vechi, care s-au agravat. Numărul prezentărilor la Urgenţe a fost mult mai mic comparativ cu ceilalţi ani, chiar şi cu Crăciunul de anul trecut. Oricare ar fi motivul, este un lucru bun că nu au mai fost atât de multe prezentări”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în decursul celor trei zile de Paște, au fost 370 de solicitări în tot judeţul. În acelaşi interval de timp, în 72 de ore, la UPU s-au înregistrat 428 de prezentări.
Scăderi evidente faţă de anii trecuţi
Comparativ cu anii trecuţi, scăderile în ceea ce priveşte numărul celor care au făcut abuzuri alimentare sunt evidente. Chiar şi la sărbătorile de iarnă, numărul de prezentări a fost mult mai mare. În doar câteva ore, în dimineaţa fiecărei zile, câte 60-70 de cazuri au ajuns în triajul UPU.
“Peste 150 de cazuri zilnic, în medie, la doar doi oameni. De la excese alimentare şi de alcool până la agresiuni, agitaţii sau cazuri vechi de zile sau chiar săptămâni”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.
Spre comparaţie, în mai 2019, la Paştele de dinaintea pandemiei, la UPU s-au înregistrat 800 de pacienţi în acea minivacanţă. Şi la ambulanţă media de solicitări a fost de 160-170 cazuri zilnic.
În mod firesc, patologia predominantă s-a bazat pe tulburări digestive, un consum excesiv etanolic, secundar acestora apărând agresivitatea, tulburările de comportament sau accidentele rutiere. La Crăciunul din anul precedent au fost 500 de cazuri în două zile jumătate.
Potrivit INS, comparativ cu anul trecut, aceeaşi perioadă, preţurile la cartofi au crescut cu 36%, iar la lactate cu aproape 30%. Creşteri sunt şi la panificaţie 21%, ulei 18%, carne, peşte 16%, alcool aproape 14%. În realitate, scumpirile sunt cu mult peste cele din statistici.