Botoşănenii au început deja numărătoare inversă până la Paștele ortodox. Dacă în ceilalți ani se cumpăra masiv tot ce însemnă produse pentru masa festivă, contextul economic prin care trece România în această perioadă îi determină pe foarte mulți să se gândească de două ori înainte de a pune în coș un produs.
Cel mai scump Paște din ultimii ani aduce astfel un coș de cumpărături mult mai sărac decât în anii trecuți, pentru care vom plăti mult mai mult.
Produsele specifice pentru Paște le găsim în piețe, dar și în supermarketuri cu 30% mai scumpe decât anul trecut. Dacă în 2022, în piețele din Botoșani, se găsea un kilgram de miel cu 30-35 de lei, acum doritorii trebuie să scoată din buzunar 35-40 de lei, chiar 45 de lei. Asta înseamnă că un miel de 10 kilograme va costa aproximativ 350-400 de lei, iar unul de 15 în jur de 600 de lei.
Excepție nu fac nici ouăle, față de anul trecut când le puteam achiziționa cu 0,5- 0,7 bani bucata, în 2023 s-au scumpit cu aproximativ 40-50%, prețul mediu pe bucată fiind în jur de 1,5 lei.
Și laptele este mai scump decât în anii trecuți. În medie, anul acesta, se poate cumpăra un litru de lapte cu 7,5 lei, iar anul trecut cu aproximativ 5 lei. Scumpirea în această direcție este 35% față de anul trecut și se aplică și pentru celelate produse lactate, de exemplu, cașul variază între 35-40 de lei anul acesta.
,,Ne adaptăm și noi scumpirilor, și pentru noi se scumpesc toate. Nu putem păstra prețurile de anul trecut pentru că și furajele sunt mai scumpe. Mai mult de jumătate din ce se produce se duce pe hrana animalelor și mai trebuie să trăim și noi”, spune o comerciantă.
„Mai reducem lista și cumpărăm doar strictul necesar”
Pe de altă parte, un cumpărător a spus că ,,e greu pentru toată lume, bani puțini, cheltuili mari, mai reducem lista și cumpărăm doar strictul necesar. Nu cheltuim mult acum ca să avem cu ce trăi și după Paște„.
De Paște, una dintre principalele deserturi tradiționale este pasca. Și pentru cumpărarea ei trebuie să alocăm mai mulți bani anul acesta. Așadar, o pască poate varia în funcție de fabricație și de locul din care este achiziționată. În magazinele mai mici, o pască se poate încadra până în 50 de lei, dar dacă este cumpărată de la cofetării, prețul poate depăși chiar și 100 lei.
Fie că îl cumpărăm de la gospodine sau din patiserii, cozonacul este şi el nelipsit de pe masa de Paște. Cu toate acestea, numărul de cozonaci copţi acum e mai mic decât anul trecut. În perioada sărbătorilor pascale, românii vor plăti între 15-20 de lei pentru un cozonac a cărui greutate nu depășește 700 de grame, iar unul de un kilogram ajunge până la 80 de lei.
Astfel, pentru o masă de 3 persoane, botoșănenii vor scoate din buzunare peste 350-400 de lei. Dacă luăm în calcul și băuturile dorite, ei ajung să plătească mult mai mult, în funcție de alegerile făcute.