Nova Apaserv intră din nou în zodia scandalurilor. Societatea s-a trezit ieri cu toate conturile blocate, după ce primăria Mihai Eminescu a decis executarea silită pentru o datorie de peste 200.000 de lei.
Potrivit primarului comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, suma reprezintă cuantumul impozitelor locale pe care operatorul de apă și canal nu le-ar fi plătit de mai bine de doi ani pentru proprietățile deținute în comună.
„Au fost înștiințați de mai bine de un an că au de plătit impozitul pentru toate proprietățile pe care le au pe teritoriul administrativ al comunei Mihai Eminescu. Prin notele lăsate de Curtea de Conturi, ni s-a impus să recuperăm sumele restante, iar noi nu am făcut nimic altceva decât să punem în aplicare legislația. Au fost somații după somații, după care a urmat procedura de blocare a conturilor. Cu alte cuvinte, cei de la Taxe și Impozite și-au făcut treaba. Și nu sunt singurii. Sunt foarte multe societăți comerciale, persoane fizice, persoane juridice, care nu achită taxele și impozitele doi-trei ani de zile sau un an, sunt înștiințați, după care se intră în executare”, a explicat primarul comunei, Verginel Gireadă. Suma ar reprezenta așadar dările pentru bugetul local, pe care cei de la Nova Apaserv nu le-ar fi achitat la timp și la care s-au adunat și penalități.
„Nu am avut o deschidere la ei”
Conducerea Nova Apaserv a recunoscut existența acestor debite, inclusiv notificările primite, și a precizat că a încercat în primă fază o eșalonare a plăților.
„Acum câteva zile am primit o înștiințare de plată. Era vorba de o plată de aproximativ 240.000 de lei. Noi am plătit circa 20.000 de lei și am solicitat o eșalonare pe o anumită perioadă. Nu am avut însă o deschidere la ei și ca atare în cursul zilei de astăzi (ieri, n.r.) a fost instituită o poprire pe conturi. Problema se va rezolva imediat, pentru că suma nu reprezintă o piedică pentru societate”, a spus Liviu Ștefan, directorul general al Nova Apaserv.
În schimb, susține el, maniera în care s-a procedat a arătat că nu a există nicio „deschidere” din partea Primăriei Mihai Eminescu, propunerea vizând o plată eșalonată pe 6 luni.
Iaz umplut cu apă furată
Nici conducerea Nova Apaserv și nici primarul Verginel Gireadă nu a recunoscut existența unui așa-zis divergent între cele două tabere, deși această poprire pe conturile operatorului de apă vine în contextul unor incidente petrecute în ultimul an şi soldate cu dosare penale.
Primul caz a fost înregistrat pe 1 iulie 2022, când cei de la Nova Apaserv au găsit, la ieșirea din satul Ipotești spre Cucorăni, o instalație prin care apa se scurgea din rețeaua publică către un iaz. La rețeaua de distribuție a apei era cuplat un hidrant suprateran, dar și un furtun de genul celui folosit de pompieri, prin intermediul cărora apa se scurgea printr-o conductă îngropată în pământ până în balta cu pricina.
Viceprimarul comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, a invocat atunci că ar fi vorba de o „aerisire” a instalației de apă, după ce bazinul de acumulare a apei de la Cucorăni s-ar fi golit. În schimb, specialiștii din cadrul Nova Apaserv au spus că așa-zisa aerisire a rețelei se poate face numai prin intermediul „aerisitoarelor”, care sunt montate numai în cele mai înalte cote ale rețelei, nicidecum în zona respectivă. Prin urmare, reprezentanții Nova Apaserv au sunat atunci la 112, iar cazul a ajuns în atenția polițiștilor, care au deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări „in rem” (faţă de faptă, n.r.) pentru furt de apă.
Verginel Gireadă a respins acuzațiile
După numai trei zile de la incident, pe 4 iulie 2022, reprezentanții Primăriei comunei Mihai Eminescu au mers la sediul Nova Apaserv, unde au discutat cu cei din conducerea operatorului de apă, încercând să ajungă la o soluție amiabilă, primăria manifestându-și disponibilitatea de a plăti apa care s-a scurs în iaz.
Cu toate acestea, conducerea Nova Apaserv a afirmat că așteaptă mai întâi soluția anchetatorilor, considerând că la mijloc ar fi vorba de o faptă de natură penală. În schimb, Verginel Gireadă a respins acuzațiile și a susținut că cei de la operatorul de apă s-au pripit și că la mijloc nu ar fi vorba de vreo infracțiune, ci de întreținerea rețelei de apă în parametrii normali de funcționare, conform contractului încheiat cu Nova Apaserv.
Se sustrage şi curent de la Nova Apaserv
În plus, pe 24 februarie a.c., angajații Nova Apaserv au descoperit că o firmă de construcții, care ridică un dispensar medical în comuna Mihai Eminescu, a tras cabluri la stația de pompare a societății pentru a-și alimenta utilajele folosite la lucrări. Prinși în flagrant, muncitorii de la Cornell’s Floor SRL au recunoscut în primă fază că foloseau curent de la stația de pompare „pentru că am rămas fără motorină pentru generator”, după care au strâns totul și au dispărut.
A urmat o nouă sesizare a poliției, de data aceasta pentru furt de curent, iar după numai câteva zile de la incident, la sediul Nova Apaserv au ajuns reprezentanții societății Cornell’s Floor SRL, care au încercat să ajungă la un acord de mediere, oferindu-se să achite și o sumă de bani pentru consumul așa-zis fraudulos de energie electrică. Doar că prejudiciul estimat de operatorul de apă, de circa 12.000 de lei, nu a fost agreat de cei de la Cornell’s Floor. Prin urmare, și în acest caz se așteptă decizia poliției.
Prin urmare, nu este exclus ca poprirea pe conturile Nova Apaserv să fie de fapt „moneda” cu care a răspuns administrația comunei Mihai Eminescu la acuzațiile de furt de apă și de energie electrică formulate de cei de la operatorul de apă. Cum-necum, reacția Primăriei comunei Mihai Eminescu este acoperită de lege, executarea silită fiind prevăzută în procedurile de recuperare a creanțelor. Conducerea Nova Apaserv spune că situația se va reglementa până la începutul săptămânii viitoare, doar că poprirea pe conturi este posibil să întârzie o serie de alte plăți pentru diverși parteneri.
Nova Apaserv măcinată şi de lupte interne
Toate aceste dispute au izbucnit după ce noua conducere a Consiliului Județean, controlată de PSD și instalată după alegerile din toamna lui 2020, a schimbat întreaga echipă de conducere de la operatorul de apă, pe motiv că se dorește redresarea economică a societății.
Au fost aduși oamenii agreați din punct de vedere politic și a fost înființat un serviciu antifraudă. Doar că au plecat specialiștii din firmă, și inginerul șef Gelu Matei care și-a dat demisia, inclusiv președintele Consiliului de Administrație, Doru Constantin. Acesta din urmă a fost înlocuit, luna trecută, cu economista Viorica Andronachi, agreată de PSD, care face parte și din CA de la Urban Serv.
O primă ședința a administratorilor de la Nova Apaserv, în noua formulă, a avut loc săptămâna trecută, pe 24 martie a.c., la care a participat și Dan Deleanu, directorul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Aqua”, nimeni altul decât cumătrul Doinei Federovici, cea care deține funcția de președinte al Consiliului Județean și al organizației județene PSD Botoșani. La un moment dat, Dan Deleanu a vrut să ia cuvântul, dar Viorica Andronachi l-a refuzat. Așa se face că după numai o zi Dan Deleanu a convocat întregul Consiliu de Administrație de la Nova Apaserv la sediul ADI Aqua pentru o ședință de lucru.
Tema întâlnirii – exercitarea de către Asociaţie „a controlului direct și a influenței dominante asupra deciziilor strategice și/sau semnificative ale operatorului, conform prevederilor statutare şi legale”. Altfel spus, Dan Deleanu a vrut să-i arate Vioricăi Andronachi cine este șeful, membrii CA fiind puși în situația de a-i prezenta lui Deleanu „activitatea Consiliului de Administrație referitor la gestionarea şi administrarea Serviciului de către operator pe criterii de eficiență economică și managerială”.