Scandalul curentului furat de la operatorul de apă continuă. La o lună de la sesizarea poliției, anchetatorii nu au putut să facă lumină în acest caz, deși situația este cât se poate de limpede.
„Dosarul se află în lucru la Secția de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani, iar în cauză sunt efectuate cercetări în vederea clarificării situației de fapt”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Recunosc furtul, dar nu vor să plătească
Situația care frizează absurdul a ieșit la iveală pe 24 februarie a.c., după ce reprezentanții Biroului Antifraudă din cadrul Nova Apaserv, societatea de apă și canal a județului, au sesizat că din toamna anului trecut pentru punctul de lucru cu stația de pompare a apărut un consum nejustificat de energie electrică.
În urma verificărilor, angajații Serviciului Antifraudă au descoperit că o firmă de construcții, care ridică un dispensar medical în comuna Mihai Eminescu, a tras cabluri la stația de pompare a societății pentru a-și alimenta utilajele folosite la lucrări.
Prinși în flagrant, muncitorii de la Cornell’s Floor SRL au recunoscut în primă fază că foloseau curent de la stația de pompare „pentru că am rămas fără motorină pentru generator”, după care au strâns totul și au dispărut. Doar că angajații antifraudă de la operatorul de apă au reușit să fotografieze cablurile conectate de la stația de pompare la o betonieră și au sesizat Poliția.
După numai câteva zile de la acest incident, la sediul Nova Apaserv au ajuns reprezentanții societății Cornell’s Floor SRL, care au încercat să ajungă la un acord de mediere, oferindu-se să achite și o sumă de bani pentru consumul de energie electrică fraudulos. Doar că prejudiciul estimat de operatorul de apă nu a fost agreat de cei de la Cornell’s Floor.
„Noi am stabilit prejudiciul la circa 12.000 de lei. Suma a fost calculată foarte simplu. Întrucât stația are același consum, am comparat consumul din perioada octombrie 2021 – martie 2022 cu cel din perioada în care se presupune că ei s-au branșat ilegal și a rezultat această sumă. Ei nu au fost de acord cu valoarea și prin urmare dosarul va fi soluționat de poliție”, a spus Liviu Ștefan, directorul general de la Nova Apaserv SA.
Cheia e la primărie
Șantierul pentru care se fura curent fusese amenajat pentru construirea unui dispensar medical uman în satul Ipotești (comuna Mihai Eminescu). Fondurile au fost alocate de Compania Națională de Investiții (CNI), dar beneficiarul real al investiției este Primăria comunei Mihai Eminescu.
Conform datelor din panoul de publicitate, lucrările au fost începute pe 17 octombrie 2022 și ar trebui finalizate anul acesta, în luna august. De altfel, cei de la operatorul de apă bănuiesc că alimentarea frauduloasă cu energie electrică s-ar fi făcut cu acordul celor din administrația locală. Asta pentru că muncitorii ar fi intrat în incinta stației de pompare cu o cheie, iar una dintre cheile de la lacăt se afla în posesia unui angajat de la Primăria comunei Mihai Eminescu.
Poliţist mai dur cu păgubiţii decât cu hoţii
De ce durează atât de mult ancheta poliție este greu de spus. Cert este că zona are trei camere video de supraveghere, însă polițistul din comună a declarat că nu știe ale cui sunt, cine are imaginile și dacă sunt sau nu ale primăriei. Gurile rele spun însă că șeful postului de poliție din comuna Mihai Eminescu, Ovidiu Costriș, ar fi căsătorit cu o nepoată a primarului Verginel Gireadă.
În plus, șantierul era chiar în apropierea sediului postului de poliție, iar șeful de post chemat la constatare a fost destul de reticent. În primă fază, el chiar l-a amenințat pe angajatul Nova Apaserv că ar putea să îl amendeze că a sunat la 112 și nu a apelat direct la el. Până la urmă, el a mers să facă constatarea.
De partea cealaltă, însă, reprezentanții IPJ au susținut că nu au existat niciodată suspiciuni cu privire la activitatea polițistului sau că acesta nu și-ar face treaba.
Firmă care se lipeşte la scandaluri
În schimb, societatea Cornell’s Floor, cea care construiește acum dispensarul, a fost implicată în trecut și în dosarul penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în urma căruia Florin Țurcanu, fostul președinte al Consiliului Județean, a fost condamnat la închisoare cu executare. Atunci, Marcel Bîrsan, cel care controla societatea, i-a construit lui Țurcanu o casă pe Aleea Pajiștei din municipiu, firma urmând să câștige o serie de licitații pentru o serie de obiective de investiții.
Întâmplător sau nu, până să fie condamnat definitiv și închis, Florin Țurcanu a fost angajat ca și consilier personal al viceprimarului din comuna Mihai Eminescu.
În comuna lui Gireadă se fură şi apă
Acest incident cu așa-zisul furt de energie electrică vine după un alt scandal în care a fost implicată Primăria „Mihai Eminescu” și operatorul de apă al județului. Mai precis, primăria comunei a fost acuzată, anul trecut, că alimenta printr-o țeavă ascunsă, un iaz din mijlocul câmpului. Totul a ieșit la iveală după ce localnicii au reclamat o presiune scăzută la robinete. Culmea, apa era deversată în iaz, pe timp de secetă, iar balta în care ajungea apa era înconjurată numai de terenuri deținute de membrii familiei Gireadă.
Reprezentanții operatorului de apă au spus atunci că era vorba de un branșament ilegal și a făcut plângere pentru furt, însă dosarul penal deschis în cauză este tărăgănat și el de polițiști.