Pandemia de Covid-19 continuă să aibă urmări neașteptate pentru unii botoșăneni. Un tânăr care a fost nevoit să-și anuleze nunta, din cauza stării de alertă instituită de autorități, a apelat la instanțele de judecată pentru a-și recupera banii dați ca arvună pentru o nuntă care nu a mai avut loc.
Botoșăneanul a avut câștig de cauză în final, dar a trebuit să apeleze și la serviciile unui executor judecătoresc. Asta pentru că firma care urma să găzduiască nunta cu pricina a refuzat cu încăpățânare să-i restituie banii. Motivul invocat de reprezentanții societății – unitatea i-a oferit botoșăneanului șansa să facă nunta într-o altă perioadă.
Nuntă planificată înainte de Covid
Povestea își are începutul în 21 august 2019, când tânărul cu pricina, Marcel B., a mers la o firmă de profil cu care a încheiat un contract pentru organizarea unei eveniment, respectiv nunta sa, într-un complex din Zăicești. Data aleasă a fost ziua de 7 iunie 2020, așa cum se convenise de comun acord cu mireasa, dar și cu membrii familiei extinse. Atunci nici nu se pomenise de virusul SARS-CoV-2 și nimeni nu putea anticipa ce avea să se întâmple peste o jumătate de an.
Așa că botoșăneanul a fost de acord să achite inclusiv o arvună, așa cum se obișnuia cam peste tot. A fost vorba de o sumă care reprezenta 8% din valoarea meniului, taxa de personal şi management. A fost achitată în două rate egale, de 2.500 lei, una la momentul semnării contractului, iar a doua pe 15 octombrie 2019, restul de plată pentru serviciile contractate urmând să fie achitate la sfârşitul evenimentului.
Planuri încurcate de pandemie
Doar că în luna martie 2020 a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19, iar autoritățile au instituit mai multe restricții de circulație pentru populație, dar și în ceea ce privește derularea evenimentelor publice. Cum în contract se menționase că înțelegerea poate înceta din cauza forţei majore, în aprilie 2020 tânărul a denunțat contractul cu societatea în cauză, invocând tocmai starea de alertă care era instituită la nivel naţional la data de 7 iunie 2020, și a cerut restituirea banilor.
Numai că firma a refuzat să returneze suma de 5.000 de lei, invocând diverse pretexte. Totodată, a încercat să-l determine pe botoșănean să aleagă o altă dată pentru organizarea acestui eveniment, oferindu-i varianta ca nunta să aibă loc pe 6 iunie 2021, evenimentul urmând să fie decalat cu un an. Doar că tânărul a refuzat, motivat de faptul că nimeni nu putea anticipa cum va evolua situaţia pandemică şi nici nu se puteau anticipa posibilităţi economice ale viitorilor invitaţi după ieșirea din criză.
S-a ajuns la proces
Pentru că toate discuțiile cu reprezentanții societății au eșuat, tânărul s-a adresat instanței de judecată, solicitând atât anularea contractului, cât și plata dobânzii legale pentru orice zi de întârziere, inclusiv a cheltuielilor de judecată.
Când s-a ajuns la proces, firma a invocat că, potrivit contractului, „în cazul anulării activităţilor, din culpa sau voinţa beneficiarului, Beneficiarul va pierde avansul plătit şi plăţile intermediare achitate acestea fiind reţinute de către prestator cu titlu de daune interese (…)”.
În plus, motivele invocate de tânăr pentru anularea nunții ar fi fost mult mai multe, printre care faptul că viitoarea mireasă a rămas însărcinată. Ba mai mult, au susținut reprezentanții firmei, tânărul convenise între timp cu o altă societate pentru ca nunta să aibă loc în septembrie 2021, într-o altă locație.
Firma propunea nuntă fără mireasă
Doar că magistrații i-au dat câștig de cauză lui Marcel B. Asta pentru că în contract se menționa forța majoră, iar la data la care trebuia să aibă loc evenimentul – 7 iunie 2020 – era instituită starea de alertă.
În plus, conform actelor normative aflate în vigoare la acea dată, întrunirile în familie, în spații închise (n.r. – așa cum trebuia să aibă loc nunta) puteau avea loc cu maxim 8 persoane. Ori, a invocat tânărul, dacă ar fi mers pe varianta spusă de reprezentanții firmei, evenimentul trebuia să aibă loc numai cu 8 persoane. Ba mai mult, nunta trebuia să aibă loc fără mireasă, întrucât aceasta încă nu făcea parte din familie.
Câștig de cauză dat tânărului
Procesul a avut loc în primă fază la Judecătoria Botoșani, după care a urmat apelul la Tribunal, ambele instanțe dând câștig de cauză tânărului. „Situaţia existentă la acea dată nu-i era imputabilă nici apelantei şi nici intimatului, fiind vorba de măsuri impuse de stat, ce vizează sănătatea publică. În aceste condiţii, în mod corect prima instanţă a reţinut că starea de alertă instituită pe teritoriul ţării constituie o imposibilitate fortuită de executare a contractului, punând-l în imposibilitatea pe intimatul reclamant să organizeze o nuntă doar cu 8 persoane”, au motivat magistrații de la Tribunalul Botoșani.
Chiar dacă sentința a rămas definitivă, botoșăneanul a trebuit să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc pentru a-și recupera cei 5.000 de lei dați ca arvună. Iar executarea a început luna trecută, societatea fiind nevoită să achite acum penalități, cheltuieli de judecată, dar și comisionul aplicat de executor.