spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTMilioane risipite la un an de la pandemie (video)

Milioane risipite la un an de la pandemie (video)

Zeci de tone de dezinfectant, milioane de măști de unică folosință și mănuși chirurgicale ajung în județul Botoșani, oficial pentru a ajuta populația școlară a județului în lupta cu pandemia de Covid-19, care a fost depăşită, însă, de aproape un an deja.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Printre materiale se află şi termometre, viziere, botoșei de unică folosință, tunele de dezinfecție, purificatoare de aer și multe altele asemenea. Valoarea totală a acestor achiziții din judeţul Botoșani este de 4,9 milioane euro.

Bani europeni deblocaţi după ridicarea restricţiilor

La această situaţie s-a ajuns pentru că Guvernul României a alocat finanțările europene destinate luptei cu pandemia abia în aprilie 2022, la exact o lună după ce același guvern anunța ridicarea tuturor restricțiilor. Astfel că abia acum primăriile au făcut achiziţii astronomice de dezinfectanţi,

Aşa cum e de aşteptat, municipiul Botoşani este în topul listei, având şi cele mai multe unităţi de învăţământ. „Am avut oportunitatea achizițiilor echipamentelor și substanțelor pentru gestiunea crizei Covid, doar că această licitație s-a finalizat ulterior valului de infectări, astfel încât aceste materiale vor fi folosite de școlile pe care le avem în municipiul Botoșani, respectiv 44 de unități de învățământ care vor fi aprovizionate cu materiale dezinfectate, cu covorașe pentru substanțe dezinfectante, cu lămpi UV și bariere pentru tot ceea ce înseamnă combaterea acestui virus”, a spus primarul Cosmin Andrei.

„Consider că este o oportunitate”

Valoarea proiectului a fost de 4,5 milioane de lei pentru municipiul Botoşani, sumă provenită din fonduri europene și a fost o oportunitate la momentul respectiv, doar că finalizarea licitației nu s-a întâmplat în termenul pe care l-au preconizat oficialii primăriei, care dau vina pe birocrația excesivă, care a fost și la nivel central.

strada Sucevei va fi reabilitată„Aceeași situație este și în țară, pentru că toate procedurile noastre au ținut și de autoritățile centrale care au avut termene devansate, probabil din cauza încărcării și cu celelalte axe de finanțare cu fonduri europene, cu PNRR. Consider că este o oportunitate și pentru industria națională, pentru firmele de pe plan local care vor furniza aceste echipamente și dotări pe care le putem folosi și pe viitor. Nu ne dorim acest lucru, să ne confruntăm și cu alte situații pandemice, dar pot fi folosite și în cazul gripelor sezoniere de către unitățile de învățământ, care pot da copiilor aceste măști sau pot fi folosite substanțele dezinfectante”, a continuat edilul botoşănean.

Camioane de produse inutile

De altfel, primele loturi din aceste achiziţii au fost ridicate chiar începând de ieri de reprezentanţii şcolilor din municipiu. „Astăzi (ieri, n.r.) a venit lotul1 – lămpi UV. Sunt 748 de bucăți pentru un număr total de 44 de unități de învățământ din municipiul Botoșani, săptămâna viitoare urmând să primim stațiile de dezinfectare de mâini și în cel mai scurt timp porțile de acces termo scanner. Totodată, vom recepționa și dezinfectanții de mâini și suprafețe și covorașe precum și măști pentru aceste 44 de unități de învățământ din Botoșani”, a spus Ștefan Poede, managerul proiectului “EDUSIG – Educație în Siguranță în municipiul Botoșani”.

Potrivit acestuia, numai în şcolile din municipiul Botoşani ar urma să ajungă peste 31.000 de litri de dezinfectant de mâini, peste 33.000 de litri de dezinfectant de suprafeţe, peste două milioane de măşti, 434 de covoraşe dezinfectante, 250 de staţii de dezinfectare şi 213 porţi de acces termoscanner.

Doar Guvernul putea schimba destinaţia fondurilor

Majoritatea proiectelor au denumiri de genul „Achiziție de echipamente medicale” sau „Consolidarea capacității pentru gestionare a crizei pandemice”. Ar fi fost foarte utile în 2020, însă, în 2023, dacă nu mai apare o altă mutație a virusului, ceea ce medicii de specialitate spun că este puțin probabil, alocările de bani ajută doar la lichidarea unor stocuri din anumite firme și sunt fără vreun scop concret.

Așa că primarii s-au apucat de făcut achiziții, nu pot schimba destinația fondurilor, asta doar guvernul putea face în urma unei înțelegeri cu Comisia Europeană. Nu prea se știe ce se va întâmpla cu cele cumpărate de primării și unde vor fi depozitate, mai ales. Printre primăriile care au primit sume mari de bani pentru aceleaşi achiziţii se află şi Săveni, cu 2,4 milioane de lei, dar şi Pomârla, cu 800.000 de lei. Primarii ambelor localităţi au renunţat la aceste achiziţii. Au invocat tot felul de motive, însă nu neagă şi ridicolul situaţiilor create.

„Şi pentru mine este o postură ingrată”

„Vă dați seama ce înseamnă să iau măști de un miliard în momentul acesta când pandemia nu mai este. Erau pentru cei 370 de copii, nu știu câte schimburi, acum cred că nici loc de înmagazinare nu mai era pentru ca ulterior probabil să le arunce sau să le țină într-un sertar. Presa, media, dumneavoastră sunaţi și ne întrebați: Ce facem cu măștile de un miliard?! Vă dați seama că și pentru mine este o postură ingrată să răspund la o asemenea întrebare. Ce fac?!

Când era pandemie era o măsură stabilită la nivel național de cei în măsură să o facă: respectiv medici, instituții care se ocupa cu așa ceva și atunci era justificat. Acum nu mai este justificat. Și atunci își pun toți problema de ce am cheltuit acești bani, de ce facem asta?! Este o presiune inutilă și o postură ingrată. Ca să iau de un miliard și ceva măști, ce să zic? Că le ținem într-o magazie și le aruncăm? Că s-au luat dezinfectanți de milioane de euro în țară și acum le aruncă?

Ne-au pus la dispoziție finanțare, am accesat-o cu speranță, dar ne-am trezit că după 4 ani nu putem face nimic cu ele.

Unii știu să conteste, alții au alte instrumente. Noi ne-am făcut treaba. Din fericire sau nefericire nu mai stă în preocupările noastre. Dă Doamne să nu mai fie iarăși pandemie. Dacă Guvernul, decidenții, vor să facă ca o situație de urgență să fie eliminată, să dea legislația necesară pentru a face în starea de urgență. Dacă nu, să-i aresteze pe toți, sau să o facă transparenţă, pentru că să elimin o situaţie de urgenţă trebuie să acționez de urgență. Asta înseamnă achiziții de urgență, fără licitație, dar asta înseamnă pușcărie la unii, din ce văd. Împărțiți dumneavoastră care sunt hoți, care-s bine intenționați”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Acesta spune că valoarea proiectului pentru Pomârla era de 800.000 de lei. “În condiţiile în care toate veniturile locale din taxe și impozite ajung la 700.000 de lei, nu ne permitem să ne jucăm cu niciun proiect oricât de mic. Agoniseala noastră se duce către cofinanțări la proiectele foarte importante, gen apă, canalizare – care este vital, cele termice cu școlile. Asta este important”, a mai spus Dumitru Chelariu.

Se poate dezinfecta tot judeţul. De mai multe ori

Cele mai spectaculoase cantități sunt la dezinfectant pentru mâini. În proiecte se prevăd la Bucecea 2,8 tone, la Coșula 5,3 tone, la Flămânzi 1,6 tone, la Tudora 2 tone, la Păltiniș 1,6 tone.

Urmează dezinfectantul pentru suprafețe. Cu cantitățile achiziționate se poate dezinfecta toată localitatea, de mai multe ori, chiar. Bucecea 4 tone, Lunca 1,7 tone, Mileanca 2 tone. UAT-urile care au depus proiecte au cumpărat dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, mănuși de unică folosință, măști, termometre, viziere, botoșei de unică folosință, uneori cu tot cu automatul care te încalță, termometre cu trepied, purificatoare de aer, în general tot ce era necesar în 2020, când au fost depuse proiectele.

Unele produse se pot folosi și după terminarea perioadei pandemice, cum ar fi coșuri de gunoi, preșulețe cu dezinfectant, role de saci de gunoi, prosoape de hârtie și săpun lichid. Cumpărat și acesta tot cu tonele, cantitățile sunt comparabile cu dezinfectantul.

5 milioane de măşti pentru 15 localităţi

Măștile ce trebuie achiziționate sunt tot cantități uriașe, nimeni nu știe ce se va face cu ele, școala a început fără vreo restricție, măști se mai poartă în spitale, dar şi acolo rar. La Botoșani se achiziționează două milioane de măști, la Bucecea 229.000, Flămânzi 760.000.

În total, cele 15 localități din județ care au primit finanțare achiziționează aproximativ cinci milioane de măști de unică folosință. Prețul diferă foarte mult de la un UAT la altul, cele mai ieftine măști au fost cumpărate cu 0,12 lei bucata, iar prețul maximal care apare pe o altă licitație e de 1,37 lei pe bucată.

Aceeași situație o găsim la mănuși de unică folosință, în total pentru cele 15 localități obținem aproximativ un milion de mănuși. Și aici și în cazul botoșeilor de unică folosință (câteva zeci de mii achiziționați) e aceeași situație ca la măști, prețurile de achiziție diferă de la o localitate la alta.

„Sunt binevenite și pe viitor”

Primarul Cosmin Andrei admite că momentul nu este unul tocmai fericit, mai ales că pademia a fost depăşită.

“În perioada Covid au fost făcute achiziții de la bugetul local pentru situația din vârful pandemiei și, ulterior, am primit sume de la nivel central. Nu a fost o sincronizare cu aceste dotări atunci când am avut nevoie. Sunt binevenite și pe viitor, dar poate fi un semnal de alarmă pentru autoritățile de management, respectiv să grăbească procedurile, să putem folosi banii atunci când avem nevoie. Acest semnal de alarmă poate fi tras și pentru celelalte fonduri europene”, a declarat primarul municipiului Cosmin Andrei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...