Femeile din organizația PSD Botoșani par să-i țină partea ministrului Marius Budăi în scandalul cu presupusul comportament grosolan al acestuia față de doamne.
După informațiile publicate de cotidianul „Libertatea”, cum că acesta ar fi sunat în noapte, la beție, o colegă deputată în 2022 și ar fi avut derapaje la adresa femeilor și în 2023, la o întâlnire politică, femeile din organizația PSD Botoșani refuză să-și spună părerea.
Deși reporterii „Monitorul de Botoșani” au încercat de mai multe ori să afle punctul de vedere al Doinei Federovici, președintele organizației județene a PSD Botoșani, vizavi de informațiile apărute în presă, dar și de comportamentul ministrului Budăi față de femei, aceasta a refuzat să-și spună părerea.
Căutată la birou, contactată telefonic, dar și pe WhatsApp, Doina Federovici nu a transmis niciun punct de vedere. La fel și deputatul PSD Alexandra Huțu, colegă în Parlament cu ministrul Muncii, care nu spus niciun cuvânt despre comportamentul lui Marius Budăi, deși i s-a oferit ocazia să facă lumină în această dilemă.
„Îl apreciez extrem de mult pe domnul ministru”
În schimb, Cristina Breșug, care este președintele Organizației de Femei în cadrul filialei PSD a municipiului Botoșani, spune că nu are ce să-i reproșeze lui Marius Budăi vizavi de comportamentul față de femei.
„Eu îl apreciez extrem de mult pe domnul ministru Marius Budăi. Din punctul meu de vedere a avut mereu o conduită excepțională, de când îl cunosc până în prezent. Vizavi de informațiile apărute nu știu ce să zic… Îmi cereți mie să spun dacă cineva a dat o informație corectă sau eronată. Eu îl respect și cu siguranță toate colegele mele simt același lucru”, a spus Cristina Breșug.
ONG-urile au luat atitudine
De ce există această reticență în rândul femeilor de a-și spune părerea vizavi de un ministru este greu de înțeles. Mai ales că Marius Budăi nu este un nou-venit în partid, ci are vechi state de membru. Doar că lipsa acestor reacții nu face altceva decât să alimenteze și mai mult suspiciunile vizavi de informațiile prezentate de cotidianul „Libertatea”.
În schimb, la sfârșitul lunii februarie, zeci de organizații neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă PSD prin care solicitau ca partidul să trateze cu maximă responsabilitate informațiile apărute în presă. Asociațiile subliniau că informațiile făcute publice lăsau să se întrevadă o posibilă hărțuire sexuală și acuzau subraportarea acestor cazuri.
„Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați. Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție”, acuzau asociațiile semnatare ale scrisorii deschise.
Asociaţiile au cerut demisia
Pe fondul acestei lipse de reacție, susțineau reprezentanții asociațiilor, se deduce că PSD se solidarizează cu ministrul Marius Budăi, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.
„Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie”, se mai arăta în scrisoarea deschisă trimisă de asociații.
Prin același document, asociațiile solicitau demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor, scrisoarea fiind semnată de reprezentanții a 42 de asociații și organizații neguvernamentale.
Servilism fără leac
Pe de altă parte, nu este o noutate că cei care sunt promovați în funcții de conducere pe la diverse instituții și servicii deconcentrate trebuie să aibă „binecuvântarea” partidului. De aceea, cuvântul de ordine în PSD este „servilismul”, cei care aspiră la fotolii de șefi fiind dispuși să treacă peste orice realități și interese ale cetățenilor pentru a-și atinge scopul. Un exemplu ar fi Cristina Elena Anton, cea care conduce acum Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, promovată fiind tocmai de ministrul Marius Budăi. De când a intrat în politică, ea a urcat de pe o treaptă pe alta.
Inițial a fost angajată la un cabinet medical, după care s-a înscris în PSD și a ajuns director adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (2008 -2010). În 2013-2016 a fost consilier la cabinetul fostului parlamentar PSD Andrei Dolineaschi, iar din 2013 și până în 2017 a făcut parte inclusiv din Consiliul de Administrație de la operatorul de apă din județ. În 2016, ea a plecat din cabinetul lui Dolineaschi, dar a ajuns șef punct de lucru la societatea Primăriei Dorohoi – Servicii Publice Locale SRL. A fost o chestie temporară pentru că în 2017 Cristina Elena Anton a ajuns la conducerea Casei de Pensii Botoșani, ca director executiv pentru ca în aprilie 2022 să fie promovată la conducerea ANPIS.
Acuzat că ar aborda femei noaptea
Marius Budăi a fost acuzat de „Libertatea” că ar fi încercat să abordeze femei noaptea, după ce ar fi consumat alcool la evenimentele importante ale partidului. Surse din PSD au declarat pentru cotidianul național că ministrul muncii ar fi sunat-o pe o deputată la un hotel din Olimp, în august 2022. Apoi, la finalul lunii ianuarie, la un hotel din Sinaia, Budăi ar fi provocat un episod asemănător.
„Ca femeie, protestez!”
Una dintre puținele voci care au reacționat în acele zile a fost senatoarea PSD Gabriela Crețu, care a condamnat ferm acest gen de comportament.
„Nu știu dacă este adevărat. Dar recunosc în anumite comentarii din articol (n.r. – articolul Libertatea) stereotipuri la care trebuie renunțat. Din păcate, trăim într-o societate care consideră consumul de alcool excesiv o normalitate și, adeseori, o scuză pentru comportamente inacceptabile. Nu este! Sunt colegă cu Marius Budăi. În această calitate, mă simt tristă și regret că își umbrește o activitate politică pe care o apreciam, că își pune în pericol o familie pe care o credeam frumoasă, că dă exemple proaste celorlalți.
Ca femeie, protestez! Îi asigur pe toți bărbații, mai ales pe colegi, că nu ne fac plăcere, niciodată, complimentele deplasate, mesajele sau telefoanele insistente, orice gest care depășește frumoasa camaraderie care ar trebui să fie între noi. În lege, se numește hărțuire! Iar când ei se îmbată, noi, femeile, le vedem doar slăbiciunea! Cum vor să conducă o țară dacă nu se pot conduce pe ei înșiși? I-am citat pe stoici. Este suficient că rareori iau în considerare opiniile femeilor, adeseori extrem de fundamentate, că le ignoră cu grație pozițiile politice. Nicio femeie nu merită înjosirea de a fi hărțuită de un bărbat”, a punctat senatorul PSD Gabriela Crețu.