Situaţie incredibilă în şcolile din judeţ. În timp ce mulţi copii învaţă în săli dărăpănate şi au toaleta în curte, în unele zone au fost reabilitate şcoli, cu zeci sau sute de mii de euro, dar stau acum închise din cauza scăderii populației şcolare.
Datele provizorii de la recensământ, arată că numărul elevilor a scăzut la nivel naţional cu peste 115 mii față de acum 10 ani, de la peste 1.580.000 de mii de școlari – la sub 1.480.000. Judeţul Botoșani reprezintă peste 10% din totalul pe ţară la scăderea elevilor şi depopularea şcolilor. Potrivit cifrelor oficiale, dacă în 2010 erau peste 75.000 de elevi la nivelul județului, la începutul anului şcolar actual numărul acestora a scăzut la puţin peste 61.000, deci o scădere de 14.000.
„Dacă anticipam, nu se mai construia această școală”
Astfel, multe şcoli din judeţ au fost închise după ce s-au investit sume consistente în renovarea lor prin PNDL. De exemplu, două unități, școală primară și grădiniță, din comuna Gorbănești, refăcute complet, stau închise din lipsă de copii.
Acum, în comună sunt 14 copii – 8 de școală primară, 6 de grădiniță. Pentru că sunt atât de puțini, clădirile noi, dotate corespunzător, au fost închise. Copiii fac ore comasate, cu elevi de alte vârste și clase, în școlile dintr-o comună învecinată. „Populația în comuna noastră, din păcate, este în scădere, făcând comparație cu recensământul din 2011. Nu am putut să prevedem acest lucru. Dacă anticipam că se va întâmpla așa, probabil nu se mai construia această școală”, a spus primarul Ionuţ Melinte.
Şcoala primară din sat Bătrâneşti, comuna Gorbănești, a fost construită cu fonduri de la Banca Mondială, în perioada 2004-2005. S-au investit 1,4 milioane de lei într-o clădire cu 3 săli de clasă și o cancelarie. Pentru acea vreme, era o unitate modernă, cu încălzire electrică și camere de supraveghere. Școala a funcționat după inaugurare 15 ani, timp în care numărul de elevi a scăzut de la aproape 50 la mai puțin de 10, câţi prevăd normele educației pentru susținerea unei grupe de clasă. În ultimii ani, scăderea numărului de elevi a fost tot mai accentuată, astfel că școlarii învățau împreună indiferent de clasă, prin comasare. Acum, în satul Bătrânești sunt 8 copii în clasele primare, care fac naveta cu microbuzul școlar într-o altă localitate din comună.
„Ştiți cum era: fă proiecte!”
În comuna Havârna fostul primar a cerut și a primit bani pentru a moderniza toaletele și acoperișul grădiniței. Totul prin fostul PNDL, actual PNRR. Asta deși, în localitate, încă de la acea vreme, aproape că nu mai era țipenie de școlar.
„Nu îmi mai aduc aminte când am făcut cererea de finanţare. Ştiți cum era, fă proiecte, trimite, se aprobă, nu se aprobă!”, a spus Gheorghe Jităreanu, fostul primar al comunei.
Într-un final, s-au făcut investiții în vara anului 2018, iar lucrările au durat un an de zile. Dar, s-a întâmplat inevitabilul. Iar grădinița a rămas cu lacătul pe ușă. „De la an la an se observă că o catedră pierdem. Pleacă părinții în străinătate și își iau și copiii sau nu mai fac. Ultima dată aici au fost 12 preșcolari”, a spus actualul primar, Rodica Baltă.
Locuinţe sociale în loc de clase
Grădinița din Gârbeni, comuna Havârna, a fost reabilitată prin PNDL în 2019. S-au construit toalete noi și s-a refăcut acoperișul. Cererea pentru finanțare s-a depus în mandatul 2012-2016, iar fondurile de la Guvern – 240 de mii de lei, au fost aprobate în 2018. Lucrarea a fost gata în 2019, numai că la momentul finalizării lor grădinița nu a mai putut funcționa. Asta din cauza numărului mic de preșcolari – sub 10.
Ultima generație de prichindei care au învățat aici a fost în anul școlar 2017-2018. Lucrările au început în aceeași vară și s-au încheiat câteva luni mai târziu, când ISJ a comasat grădinițele din comună din cauza numărului de copii în scădere.
Prin proiectul câștigat, școala a fost obligată să mențină investiția 5 ani. Așa că abia de acum primăria ia în calcul mutarea echipamentelor sanitare de la baie în grădinița în care învață acum copiii. Iar corpul de clădire de aici urmează să devină spațiu pentru locuințe sociale, potrivit unei hotărâri de CL.
Şcoli ţinute în viaţă să nu se supere electoratul
La Costeşti, în comuna Răchiţi, o altă şcoală reabilitată cu peste 800.000 de lei, înregistra, încă din 2019, o scădere a populaţiei şcolare. În comuna Păltiniş, de asemenea, o şcoală proaspăt reabilitată abia mai funcţionează, din cauza lipsei elevilor. Deşi mai au foarte puţini elevi, multe şcoli rămân în continuare deschise din ambiția părinţilor, dar şi din frica primarului de a nu supăra electoratul, lucru recunoscut, de altfel, neoficial, şi de surse din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În comuna Dângeni s-au investit, în ultimii şapte ani, peste 680.000 de lei în şcolile din satele Hulub, Dângeni şi Strahotin, în condiţiile în care, din 2007, populaţia şcolară din aceste sate se afla în cădere liberă.
Tinerii umplu şcoli din occident
Potrivit sociologilor, numărul de elevi a scăzut constant în ultimii ani, din cauză că a scăzut și natalitatea și fertilitatea. O altă cauză ar fi şi migrația tinerilor, care contribuie la sporul demografic din țările de destinație.
Din lipsa elevilor, numărul școlilor s-a redus masiv în România, însă aceste școli nu au dispărut, ci au fost închise. Este și cazul unor școli noi, modernizate prin PNDL. Asta se întâmplă şi la Botoșani, pentru că este unul dintre județele care a pierdut populație de la un recensământ la altul. În aceeași situație, potrivit INS, se află și județele Vaslui, Caraș-Severin, Olt şi Gorj.
Potrivit reprezentanţilor IŞJ, scăderea constantă a populației școlare a impus luarea unor decizii privind reorganizarea rețelei școlare, precum și managementul resurselor umane în scopul creșterii calității actului educațional și al eficientizării costurilor privind drepturile salariale și administrative de la nivelul unităților de învățământ.
Dacă în anul școlar 2016 erau 66.983 de elevi, în 2020 erau 62.262. Diferenţele sunt şi mai mari între cele două recensăminte, aproape 14.000 de elevi „dispărând” din băncile şcolilor. În urma reorganizării anuale a rețelei școlare de la nivelul județului Botoșani, anul trecut erau 475 unităţi de învăţământ, faţă de 492, câte erau în 2017, adică anula se închid 3-4 şcoli în judeţ.