Un echipaj de salvatori a fost purtat aproape trei ore prin viscol, în miez de noapte, în căutarea unei crime inexistente. Apelantul nici nu a putut fi sancţionat, pentru că ar fi fost de bună credinţă.
Incidentul a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Un apel venit pe 112, de la un localnic din comuna Leorda, anunţa o posibilă crimă. Bărbatul le-a spus dispecerilor că în casa de lângă el a fost un conflict groaznic, iar în urma acestuia vecinul şi-a omorât soţia. La puţin timp după ora 1 noaptea, un echipaj de la ambulanţă şi unul de poliţie au plecat la locul solicitării. Doar că satul în care a fost presupusa crimă nu a fost menţionat. Cel care a sunat la 112 a fost apelat din nou de dispeceri, dar şi de echipele de salvatori, pentru a da mai multe detalii. Doar că acesta nu a mai răspuns la telefon. Neavând alte posibilităţi, salvatorii au început să bată din poartă în poartă, în miez de noapte, în căutarea apelantului sau a familiei în care a avut loc presupusa agresiune.
„A fost foarte dificil să găsim adresa”
În cele din urmă, după ora trei dimineaţa, aceştia au ajuns la un grup de case în mijlocul câmpului, aproape imposibil de accesat cu maşinile din cauza viscolului, între Leorda şi Costineşti, unde au dat peste apelant şi vecinii scandalagii. La cei din urmă nu doar că nu fusese nicio crimă, dar oamenii deja se împăcaseră şi dormeau.
„Apelul era pentru zona Leorda, doar că ulterior apelantul nu mai răspundea la telefon. Nici colegilor din dispecerat, nici celor de la Poliţie. Din acest motiv a fost foarte dificil să găsim adresa, fiind trecut de miezul nopţii. Totuşi, bine că nu a fost o victimă”, a spus medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoșani.
În acest caz oamenii legii nu au amendat apelantul, asta pentru că bărbatul pare să fi fost de bună credinţă. La vecinii săi fusese un scandal, într-adevăr, însă nu a avut loc nici o crimă. Mai mult, scandalagii nici nu au avut nevoie de îngrijiri medicale şi se şi împăcaseră.
Şenilată pentru un cioban „aproape mort”
Nu toţi apelanţii scapă însă atât de uşor. Cu zece zile în urmă, un alt caz a pus pe jar salvatorii. Un cioban cu chef de scandal a sunat la 112, solicitând disperat ajutorul cadrelor medicale. Acesta a reclamat faptul că un cioban de la stâna lui, din Brehueşti, era pe moarte. În scurt timp, la faţa locului a plecat un echipaj din cadrul SJA. Doar că, ajunse la faţa locului, cadrele medicale au fost „luate în primire” de către apelantul nervos.
Bărbatul le reproşa acestora că au ajuns târziu, deşi autosanitara a făcut câteva minute, solicitarea fiind făcută dintr-o locaţie de la câţiva kilometri de oraş. În momentul în care au ajuns, bărbatul care a sunat la 112 îi aștepta la stradă. Stâna unde era ciobanul „aproape mort”, însă, era la peste un kilometru, pe un câmp mlăştinos. Teren pe care ambulanţa nu putea înainta. Din acest motiv, cei din echipajul medical au solicitat şi ajutorul pompierilor, care au trimis în zonă o autospecială cu şenile.
„Mortul s-a ridicat şi a plecat”
Mai mult, din cauza agresivităţii celui care a sunat, cadrele medicale au cerut şi ajutorul poliţiei, pentru a încerca să îl calmeze pe bărbat. Acesta a mers din nou să verifice starea victimei, iar între timp la faţa locului au ajuns toate echipajele de intervenţie. Doar că bărbatul s-a întors complet schimbat, calm şi fără niciun reproş. „Gata, anulaţi tot, s-a rezolvat. S-a ridicat omul şi a plecat acasă”, le-a spus acesta scurt salvatorilor, în timp ce pompierii pregăteau şenilata.
Crezând că e o glumă, iniţial, aceştia au vrut să se asigure, totuşi, cum cel care era aproape mort la stâna s-a făcut brusc bine şi a şi plecat. Echipajele au mers la acesta acasă, iar bărbatul le-a spus că nu avea nicio problemă de sănătate. Acesta nu dorea să meargă la spital şi nici nu înţelegea de ce erau atâtea echipaje în faţa casei lui.
După ce a fost consultat, acesta a fost lăsat la domiciliu, însă apelantul nu a scăpat atât de uşor. Bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei, pentru apelarea nejustificată a serviciului 112.
Amenzile pot ajunge la 4.000 de lei
Echipajele de la Ambulanţă spun că astfel de cazuri sunt tot mai dese. Acest fapt poate pune în pericol viaţa unei alte persoane care are nevoie de ajutor. „În condiţiile în care echipajele sunt solicitate la tot mai multe cazuri grave, un astfel de apel poate fi fatal pentru o urgenţă reală. Un echipaj este ocupat 2-3 ore la un asemenea caz”, a spus Ovidiu Caia, ambulanţier în cadrul SJA Botoşani.
Poliţiştii botoşăneni avertizează însă că buzunarul celor care apelează fără un motiv real numărul 112 ar putea avea de suferit. „Apelarea nejustificată a numărului de urgență constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 4000 de lei. Recomandăm cetățenilor să nu utilizeze numărul pentru apeluri de urgență 112 dacă nu se află într-o situație care să necesite intervenția forțelor specializate”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani