Colectarea deşeurilor voluminoase ridică mari probleme cetăţenilor, dar şi primăriilor. Acestea ar fi eliminate dacă s-ar derula campanii de informare, însă, de cele mai multe ori, acestea depind de fondurile care niciodată nu sunt suficiente.
Pentru deşeurile voluminoase (mobilier, uși, covoare etc.) botoșănenii au în momentul actual două soluții. Una presupune să ducă mobilierul vechi, pe cont propriu, la depozitul de la Stăuceni, gratuit. A doua presupune să apelează la operatorul zonal de salubrizare, contra cost, însă.
„Mobilierul vechi se duce la centrul de colectare de la fostul depozit de deșeuri, lângă penitenciar. Se face o solicitare la Urban Serv și se plătește transportul până acolo. Sau, îl pot duce la centrul integrat de la Stăuceni, fără costuri, să-l predea la centrul de aport voluntar. Asta în cazul personelor fizice. Persoanele juridice au obligația să-și gestioneze deșeurile prin alte metode, dar, bineînțeles, pot apela la operatorul de salubrizare, contra cost. Și la centrul de depozitare de la Stăuceni, tot contra cost, doar persoanele fizice pot beneficia de predare fără costuri acolo”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces”.
Costul se calculează în funcţie de distanţa la care se află beneficiarul.
Campanii pentru deşeurile electrice
Deşeurile de echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE-urile) sunt colectate în cadrul unor campanii derulate de Urban Serv, în colaborare cu firme din ţară, autorizate pe preluarea deşeurilor reciclabile. De asemenea, deşeurile pot fi predate în anumite puncte strategice din municipiul Botoșani sau la orice magazin care comercializează produse electronice.
Aceste campanii pentru DEEE-uri sunt anunţate din timp şi s-a demonstrat că, raportat la cantităţile colectate, au cel mai mare succes în rândul populaţiei. De regulă, sunt organizate şi tombole cu premii tot pentru a încuraja această colectare selectivă.
„În municipiul Botoșani sunt câteva puncte de colectare unde pot fi predate deșeurile astea de echipamente. Mai sunt campanii care se organizează de către Urban Serv împreună cu Ecotic, o firmă specializată în colectarea deșeurilor de echipamente electronice. Sunt destule locații în care pot fi predate, plus la magazine care vând. Orice magazin primește și deșeurile de echipamente electronice”, a precizat Ovidiu Aparaschivei.
Unde aruncăm anvelope uzate
Anvelopele uzate sunt colectate la service-urile auto. „Eu recomand ca anvelopele uzate să fie predate la magazinele, fie care vând cauciucuri, fie la cele care schimbă cauciucurile pentru că le preiau fără niciun fel de problemă. În felul ăsta nu mai ajung în deșeurile municipale ca primăria să plătească pentru ele o sumă de bani la depozitare. Nu trebuie să ajungă în deșeurile municipale, ar trebui aplicate și amenzi”, a explicat Ovidiu Aparaschivei.
Containere speciale pentru sticlă, hârtie, carton, plastic sau metal
Deşeurile din sticlă pot fi aruncate în containerele specifice din orice punct de colectare.„Fiecare punct de colectare este dotat cu un container pentru deșeuri din sticlă. Nu prea se depun deșeurile din sticlă la containerele respective și mai mult de atât se amestecă cu deșeuri reziduale. În acest caz la stația de sortare de la Stăuceni nu mai sunt primite pentru că sunt neconforme. Atunci toată cantitatea ajunge pe depozit”, a adăugat directorul ADI Ecoproces.
În aceași situație se află și deşeurile din hârtie, carton, plastic sau metal. Hârtia și cartonul sunt destinate pentru un container specific, iar plasticul și metalul pentru altul.
Probleme în ceea ce priveşte deşeurile din construcţii
Deșeurile din construcții reprezintă o problemă pentru municipalitate. Acestea nu sunt primite la depozitul din Stăuceni, iar singura soluție în acest moment este prin operatorul zonal de salubrizare, contra cost. După ce sunt ridicate, deșeurile sunt sortate și se încearcă o reîntrebuințare, de cele mai multe ori fiind folosite pentru a astupa gropile din carosabil.
„Deșeuri din construcții, aici este o problemă pentru că nu avem firme care să facă reciclarea deșeurilor din construcții. Centrul care urmează a fi făcut în Botoșani va fi dotat cu un container pentru colectarea deșeurilor din construcții într-o anumită cantitate(…) În momentul de față cine are deșeuri din construcții poate apela la operatorul Urban Serv, contra cost”, a mai spus Ovidiu Aparaschivei.
Cum procedăm cu bateriile consumate
În cazul bateriilor consumate, acestea sunt colectate în magazinele de profil. Astfel, bateriile trebuie aruncate în recipientul specific acestora din magazine. „În unele magazine, la zece baterii poți să obții la schimb o baterie înapoi”, a adăugat directorul ADI Ecoproces.
Finanţare obţinută pentru un centru de colectare pentru deşeuri cu aport voluntar
Primăria municipiului Botoșani este printre primele din ţară care a semnat un contract de finanţare prin PNRR pentru înfiinţarea unui centru de colectare pentru deşeuri cu aport voluntar. După ce acest centru va fi achiziționat, botoşănenii vor putea aduce la Rediu resturi vegetale, dar şi mobilier vechi, resturi din construcţii şi demolări, deşeuri din sticlă sau textile, DEEE-uri, deşeuri de baterii şi acumulatori. Acest centru a fost înfiinţat cu două scopuri. Unul este acela de a-i ajuta pe botoşăneni să scape de aceste deşeuri, fără să plătească ceva. A doilea este acela de a arăta importanţa colectării selective.
„Municipiul Botoșani este în procedură de achiziție a unui nou centru de colectare, care va fi dotat modern, finanțat prin PNRR, tot aici unde este fostul depozit, unde vor putea fi depuse prin aport voluntar mai multe categorii de deșeuri. DEEE-uri, deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții, demolări, deșeuri verzi, deșeuri textile, baterii, acumulatori, cauciucuri, mult mai multe tipuri de deșeuri. Când au așa ceva se duc și predau acolo fără cost”, a mai spus Ovidiu Aparaschivei.
Prin înfiinţarea acestui centru va scădea considerabil cantitatea de deşeuri transportată la depozitul de la Stăuceni.