spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTRetrospectivă 2022. Care au fost cele mai importante momente din an

Retrospectivă 2022. Care au fost cele mai importante momente din an

2022 a fost un an dificil, plin de provocări. Ne-am bucurat că am scăpat de pandemie, doar ca ulterior să „nimerim” vecini lângă un război lung şi sângeros. Am făcut pentru dumneavoastră o trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

IANUARIE

1 ian:
-Aproape 2.000 de botoşăneni au întâmpinat în stradă trecerea în noul an, chiar dacă primăria nu a mai organizat spectacol în Piaţa Revoluţiei din Botoşani, ci a pregătit doar o numărătoare inversă cu lasere pe clădirea Prefecturii şi un foc de artificii care a costat 25.000 de lei.
2 ian:

-După Revelion începeau să se numere şi ororile de la cumpăna dintre ani. La Tudora un bărbat de 63 de ani a fost ucis în bătaie de doi tineri de 22 şi 28 de ani, după un schimb de replici într-un bar, iar la Todireni o femeie de 92 de ani a fost violată de un consătean de 45 de ani.

3 ian:

-Primele patru cazuri de coronavirus cu noua tulpină sud-africană Omicron au fost confirmate şi la Botoşani. Noua formă de virus era mult mai contagioasă decât variantele britanică şi indiană ce cauzaseră precedentele valuri pandemice, iar judeţul se pregătea să dea piept cu valul cinci.

4 ian:
– La un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid de la Botoşani, judeţul se confrunta cu o situaţie paradoxală. Angajaţi de la un centru de vaccinare erau suspectaţi de sustragerea a 16 doze de vaccin, în condiţiile în care imunizarea era gratuită. Anchetatorii suspectau că furtul a fost comandat de „vaccinaţii la chiuvetă”, care voiau să se imunizeze pe bune.
5 ian:

-La Botoşani s-au înregistrat 15 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură din ţară pentru miezul iernii şi cea mai ridicată temperatură din judeţ la acea dată din ultimele decenii.

6 ian:

-O tânără din Botoşani, însărcinată, a ignorat izolarea deşi avea Covid şi a plecat într-o vacanţă exotică în estul Africii. La întoarcere ea a ajuns la spital, dar s-a ales şi cu dosar penal, aducând controale şi la clinica privată care i-a dat rezultat negativ între două teste pozitive la Covid.

7 ian:

-Valul de decese din pandemia ce îndoliase judeţul ducea la aranjamente macabre. Astfel, angajaţi de la morgă primeau bani pentru a “vinde” trupurile neînsufleţite anumitor firme de pompe funebre.

8 ian:

– Sistemul sanitar botoşănean era în doliu, după ce doctorul urgentist Ovidiu Alexa a murit fulgerător la doar 46 de ani, chiar la ieşirea din gardă. Ca o ironie a sorţii, acesta salvase sute de pacienţi cu infarct pentru care solicitase şi elicopterul, dar nu s-a putut salva şi pe el.

9 ian:

– Dorohoianul Sorin Alin Verincianu, supranumit și „escrocul cu o mie de fețe”, a fost condamnat definitiv pentru ultima șarlatanie, în care s-a dat procuror DIICOT, la cinci ani și șapte luni de închisoare, plus alte 156 de zile de detenție dintr-o condamnare anterioară.

10 ian:

-Doi tineri de 19 ani au provocat două accidente grave în zona Dorohoiului, în care au fost rănite şapte persoane şi au fost avariate cinci maşini. Cauzele au fost forţarea unei depăşiri şi neacordarea de prioritate.

11 ian:

-Ministrul Marius Budăi şi-a ridicat în cap mii de pensionari, după ce afirmase că în ianuarie niciun vârstnic nu va lua sub 2.200 de lei. Acesta şi-a schimbat apoi afirmaţiile şi a aprobat ajutor doar pentru cei cu pensii sub 1.600 de lei. Mii de vârstnici pierdeau sprijinul pentru câţiva lei.

12 ian:

-Un călugăr în vârstă de 91 de ani, de la Schit Oneaga, a murit îngheţat după ce a plecat inexplicabil de la mănăstire şi a ajuns într-o râpă, căzând victimă temperaturilor de până la minus 10 grade Celsius.

13 ian:

-Un adolescent de 16 ani era anchetat după ce a dat buzna în două clase de la Liceul Pedagogic, în timpul orelor, şi, înarmat cu o cagulă şi cu un pistol de jucărie, i-a ameninţat pe elevi şi profesori. Tânărul era instituţionalizat şi avea şi ceva probleme psihice minore.

14 ian:

-Cristinel Nicușor Vasiliu şi Marian Bogdan Ababei, doi botoşăneni care credeau că au descoperit cum să se umple de bani din droguri, au primit aproape 18 ani de închisoare. Aceştia nu ştiau că erau filaţi şi au vândut cocaină de 45.000 de euro unui poliţist sub acoperire.

15 ian:

– Operatorul de apă al judeţului a angajat firmă tocmai din Prahova care să facă o nouă organigramă, deşi şefii de servicii şi cei patru directori puteau să se ocupe direct de acest aspect. Conducerea CJ, care făcuse doar numiri politice la operator, recunoştea că în chestiuni serioase trebuia cineva cu experienţă.

16 ian:

– Sărbătorirea lui Eminescu era marcată din nou de controverse din cauza unor incidente de organizare şi a unor versuri pornografice. Cătălina Stanislav, poetă şi expertă în studii de gen în Olanda, a siderat juriul la secţiunea pentru debut cu nişte versuri obscene şi i-a făcut pe reprezentanţii Memorialului Ipoteşti să şteargă postarea întregii Gale Eminescu. Organizatorii nu au mai depus coroane la statuia de la teatru, pentru ca musafirii să nu vadă ruinele.

17 ian:

-Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a venit la Botoşani şi a declarat că Spitalul de Boli Cronice urma să fie recepţionat în februarie, dar asta nu însemna deschiderea pentru bolnavi, deoarece trebuia modificată calea de acces, urma acreditarea, dar şi angajările.

18 ian:

-Un bătrân din Miorcani a fost omorât în bătaie chiar de nepotul de care avea grijă, trupul neînsufleţit al acestuia fiind aruncat apoi într-o fântână. Anchetarea suspectului de 37 de ani avea să arate că acesta încercase să-şi ucidă în urmă cu câţiva ani şi bunica, prin otrăvire.

19 ian:

-IPJ Botoşani era la cel mai mare deficit de personal din ultimul deceniu, după ce încă 65 de poliţişti au preferat să aleagă siguranţa pensiei decât incertitudinea creşterii salariilor. Speranţa era în angajările din sursă externă, deşi poliţiştii şcoliţi peste noapte gafau tot mai des.

 

20 ian:

-Zeci de profesori de la Colegiul „Eminescu” au protestat la sediul IŞJ pentru a fi menţinute toate clasele de mate-info, care aduceau cele mai mari performanţe. Şefa IŞJ, Ada Macovei, care propusese reducerea, i-a sfidat pe protestatari, astfel că aceştia voiau să ajungă la minister.

-Subprefectul Aneta Gireadă (PNL) a fost eliberată din funcție, ca urmare a noilor împărţiri de funcţii după constituirea alianţei PSD-PNL, fiind numiţi doi membri PSD, Elena Paula Berențan Cojocariu și Tiberiu Manolache.

21 ian:

-Un botoşănean de 47 de ani ajuns la Urgenţe cu o tumoră pe creier a fost salvat cu o operaţie maraton de şase ore. Intervenţia medicală în premieră pentru judeţ a fost realizată de medicul Petre Attila Kiss, singurul neurochirurg de la Botoşani.

22 ian:

-Noii suprefecţi Elena Paula Berențan Cojocariu și Tiberiu Manolache au fost instalaţii în funcţii, iar în primele discursuri aceştia au mulţumit partidului, PSD, pentru noua oportunitate din carieră.

23 ian:

-O femeie de 63 de ani din Botoşani a murit după ce maşina condusă de soţul ei a ajuns pe contrasens la Zosin şi a izbit în plin un Volkswagen, alte trei persoane fiind rănite, printre care şi doi copii din VW. Accidentul s-a produs pe o şosea cu zăpadă.

24 ian:

-Ziua Unirii a fost marcată la Botoşani fără tradiţionala horă şi fără defilare, din cauza restricţiilor pandemice. La Botoşani se băteau recorduri negative, cu peste 300 de cazuri noi pe zi, 3.000 de cazuri active şi rata de infectare de aproape 13 la mie (dublu faţă de valorile la care în valurile anterioare se declara carantina), dar cu toate acestea spitalele nu mai erau sufocate cu bolnavi.

25 ian:

-O bătrână de 93 de ani, din Vânători, comuna Gorbănești, a murit arsă de vie în propria casă, care a fost cuprinsă de flăcări.

26 ian:

Iulian Rotariu-Iulian Rotariu a devenit pentru a cincea oară campion mondial la ultramaraton, câştigând şi cursa într-o singură etapă, de 270 de km, din Laponia Finlandeză. Pompierul botoşănean era considerat un fenomen mondial, câştigând toate competiţiile la care s-a înscris din 2019.

 

27 ian:

-Un băiat de 20 de ani din Havârna plasat în izolare din cauza Covid a murit imediat după ce a revenit la şcoala specială unde învăţa. Cazul dramatic venea după ce coronavirusul a curmat şi viaţa unui bebeluş de două luni şi jumătate din judeţ, deşi noua variantă era considerată mai puţin ucigaşă. Ambii pacienţi aveau afecţiuni la inimă.

29 ian:

-Societatea locală de termoficare emitea facturi uriaşe propriilor clienţi, chiar şi de 500 de lei la un apartament cu două camere, deşi era subvenţionată din toate părţile. Edilii se lăudau că botoşănenii nu stăteau în frig cum se întâmpla în alte oraşe, dar cei de la termoficarea centralizată plăteau aproape dublu faţă de cei cu centrale proprii.

30 ian:

– Fostul deputat Mihaela Huncă a fost numită coordonatoarea Organizaţiei Naţionale de Femei PRO România şi denunţa faptul că femeile nu mai au loc în politică.

FEBRUARIE

1 feb:

-Peste 5.000 de botoşăneni au fost primiţi acasă de sărbători cu amenzi pentru necompletarea formularului PLF la intrarea în ţară, iar mare parte ameninţau cu procese. Sancţiuni de mii de lei au venit şi pentru persoane care au completat greşit formularul impus din cauza pandemiei.

2 feb:

-PSD a acaparat politic toată conducerea Nova Apaserv, desfiinţând posturile ultimilor doi directori executivi care nu erau agreaţi de partid. Dan Deleanu era şef la ADI Aqua, directorul general al Nova Apaserv era fiul primarului comunei Vorona, Aurel Ștefan (PSD), iar președintele CA de la Nova Apaserv era Doru Constantin, deci PSD nu mai putea invoca faptul că nu are oameni cu care să redreseze societatea.

3 feb:

-Reprezentanţii romilor au cerut o întrevedere cu primarul Cosmin Andrei, după ce au aflat că sunt în pericol să nu mai poată sta în Centrul Vechi, ca urmare a noilor planuri de revitalizare a zonei. Primarul le-a explicat că nu are ceva cu o etnie anume, ci se referea la toţi asistaţii social, care nu mai puteau sta în locuinţele din Centrul Istoric.

4 feb:

-Medicul urgentist Daniela Babei a ajuns de la serviciu la Terapie Intensivă la Iaşi, după ce i s-a făcut rău în gardă. Colegii au acţionat extrem de prompt, mai ales că un caz asemănător s-a încheiat tragic la Dorohoi.

5 feb:

– Patru membri ai AUR, printre care şi preşedintele George Simion, au fost amendaţi cu câte 500 de lei după o incursiune la Botoşani în care au defilat prin locurile aglomerate fără mască de protecţie, care era obligatorie în locurile publice, în condiţiile în care oraşul era în scenariul roşu Covid.

6 feb:

-Înalta Curte a obligat IŞJ Botoşani să restituie 2,5 milioane de lei în urma unui proiect european derulat greşit. Ada Macovei, inspector şcolar general, care era şefă la IŞJ şi în urmă cu 10 ani când s-a făcut selecția partenerilor și semnarea contractului de finanțare, susţinea că ea nu a primit vreo comunicare oficială.

7 feb:

-Sute de tablouri au fost puse sub sechestru în scandalul creaţiilor false care au invadat piaţa artei. Falsurile grosolane purtau semnătura unui expert de la Memorialul Ipoteşti, Cotinel Munteanu, care astfel umfla preţul unor pânze fără valoare de la nimic până la 200.000 de lei.

8 feb:

– 16 poliţişti judecaţi în dosarul frăţiei şpăgii de la Serviciul Rutier au cerut în instanţă ridicarea restricţiilor, dar nu au obţinut nimic, astfel că nu puteau merge la serviciu, nu puteau comunica între ei şi nu puteau ieşi din ţară.

10 feb:

-Explozia costurilor facturilor la energie făcea victime. Primăria Flămânzi avea facturi de peste trei ori mai mari decât iarna trecută şi ţinea iluminatul stradal închis aproape toată noaptea.

11 feb:

-Guvernul a decis eliberarea din funcție a prefectului Dan Nechifor. Acesta pleca fără ca şefii din partid să-i poată reproşa ceva, iar preşedintele Costel Şoptică spunea că Sorin Cornilă s-a autopropus în funcţie şi a avut susţinerea partidului.

12 feb:

-Cunoscutul meșter popular Sonia Iacinschi a trecut la cele veșnice la 70 de ani. Aceasta era renumită la nivel naţional prin promovarea ceramicii Kuty, în ţară existând doar două ateliere care produceau astfel de ceramică.

13 feb:

– Diana Damean, profesoara care în anul 2021 ar fi pălmuit câţiva copii într-o excursie, ar fi recidivat cu umilirea unor elevi la altă clasă, aceştia fiind puşi în genunchi cu mâinile în sus. Profesoara era anchetată de conducerea colegiului şi de IŞJ.

14 feb:

-Un botoşănean de 48 de ani a fost capturat în pădure la Horlăceni după ce şi-a ucis fosta soţie înjunghiind-o de peste 10 ori în propria casă. Atacul criminal le-a vizat şi pe mama femeii şi pe o soră, care erau în stare gravă la spital.

15 feb:

-Concursul pentru şefia Filarmonicii se relua din cauza unor greşeli ale comisiei de evaluare. Astfel, Raul Chiş a contestat concursul câştigat de Mirel Manea, iar întrecerea se relua pentru că un membru al comisiei a uitat să pornească butonul de înregistrare a interviurilor. Situaţia jenantă venea după ce şi concursul pentru teatru se repetase.

– O cupolă din păsări spânzurate a fost descoperită la Corni de nişte ciclişti ce traversau o pădure. Poliţiştii au intrat în alertă, însă ca totul să fie şi mai bizar, păsările au dispărut imediat ce au fost fotografiate.

16 feb:

Ţurcanu

-Florin Ţurcanu, judecat pentru corupţie de DNA şi cu o condamnare la activ pentru fals, îşi găsise post pe bani publici în Primăria Mihai Eminescu, unde a fost angajat consilier personal al viceprimarului. Şef la instituţia angajatoare era primarul Gireadă, pe care Ţurcanu îl propulsase în Parlament când şi acesta avea probleme penale, fiind condamnat pentru abuz în serviciu.

17 feb:

-La Suharău a fost amplasată o bază cu militari cu o staţie radar performantă, la doar câţiva kilometri de frontiera cu vecinii ucraineni care erau sub ameninţarea Rusiei. Militarii spuneau că era vorba de exerciţii de rutină, dar oamenii erau siguri că era vorba şi de conflictul ruso-ucrainean.

19 feb:

-La liceul din Ştefăneşti acuzele curgeau valuri că elevii erau abuzaţi emoţional şi chiar sexual. Un elev a fost sărutat de profesorul de agricultură, o fetiţă de grădiniţă a fost pusă la colţ cu mâinile sus, iar o adolescentă a fost umilită pentru că nu a putut face sport deoarece era la menstruaţie. Profesorii au făcut front comun şi se apărau unul pe altul, iar anchetele cădeau tot pe capul celor care îndrăzneau să reclame.

21 feb:

-Zeci de botoşăneni care au fugit din izolare sau din carantină în timpul valurilor pandemice erau buni de plată cu peste 3.000 de lei fiecare. Sarcina cădea în seama primăriei, care trebuia să apeleze chiar şi la executori judecătoreşti.

22 feb:

-Un botoşănean de 38 de ani plecat în Italia după o agresiune a fost judecat prin videoconferinţă şi condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, deşi plătise daune şi recunoscuse totul. Cazul trasa o nouă tendinţă, pentru că zeci de suspecţi părăseau ţara în timpul anchetelor sau a proceselor.

23 feb:

-34 de botoşăneni au fost trataţi cu antiviralul de la Merk special creat împotriva Covid şi toţi au avut o evoluţie foarte bună. Pandemia continua să dea înapoi şi tot mai mulţi specialişti credeau că s-a atins imunitatea generală, prin boală sau vaccinare.

24 feb:

-Rusia a invadat Ucraina, iar sute de ucraineni începeau să vină în judeţele Botoşani şi Suceava în fuga lor din calea războiului. În vama Siret erau imagini impresionante, mulţi bărbaţi despărţindu-se în lacrimi de soţii şi copii, pentru că ei nu puteau părăsi ţara, trebuind să lupte. Bubuiturile invaziei ruseşti în Ucraina au răsunat până în localităţile de graniţă ale judeţului.

25 feb:

-Valurile de ucraineni care ajungeau la Botoşani fugind de război aduceau şi poveşti cutremurătoare. Femeile nu ştiau dacă-şi vor mai revedea soţii, copiii nu înţelegeau ce se întâmplă, iar dinspre Kiev veneau veşti tot mai sumbre, capitala fiind sub asediu, în timp ce Putin îi ameninţa cu “o reacţie nemaivăzută“ pe cei care puteau interveni în sprijinul Ucrainei.

26 feb:

-Profesorul de la Ştefăneşti acuzat de agresiune sexuală asupra unui elev a fost percheziţionat la domiciliu de mascaţi, care au descins şi la liceu în căutarea de probe.

27 feb:

-Primele negocieri ruso-ucrainene au eşuat, iar ucrainenii care veneau în Botoşani se apropiau de 5.000 pe zi. Majoritatea se opreau doar în tranzit, în fuga lor spre occident.

 

 

 

MARTIE

1 martie:

-Copilul din Ștefănești care reclamase un profesor pentru avansuri sexuale a ajuns să fie marginalizat de profesori și colegi. Băiatul nu era singura victimă, dar autoritățile mușamalizau cazurile

-Într-o singură zi, 5000 de ucraineni treceau granița prin județul nostru. Mulți dintre ei nu mai mâncaseră sau dormiseră de trei zile.

-La trei ani după semnarea contractului pentru un heliport se făceau primii pași pentru desemnarea unui constructor la platforma betonată.

2 martie:

-Muzeul Județean se închidea pentru reabilitare, deși până la finele anului nu se va întâmpla nimic concret

-Numărul ucrainenilor cazați în județ ajungea la 1400. Pentru intrarea în țară se aștepta la vamă și opt ore. Autoritățile au montat în sfârșit corturi și au început să se implice în primirea refugiaților.

3 martie:

-Cinci tinere din Ucraina au trebuit să sune la 112 după ce au fost duse într-un loc dubios de un așa-zis voluntar. Poliția spunea că a fost o neînțelegere, iar cazul a fost mușamalizat

-Peste 2000 de ucraineni au trecut prin vama Stânca într-o singură noapte

4 martie:

-În urma amenințărilor nucleare ale lui Putin, botoșănenii începeau să ia cu asalt farmaciile în căutare de pastile

-Primăria nu reușea să stabilească un câștigător pentru teatrul Eminescu, iar reabilitarea rămânea la stadiu de promisiuni

-O tabără mobilă pentru refugiați era organizată pe stadionul din Dorohoi. Mai multe localități au organizat astfel de tabere, însă tardiv, ucrainenii au stat doar câteva zile în județ, apoi au plecat.

6 martie:

-Tot mai puține cazuri de Covid. La spital erau doar 32 de cazuri de infectări.

-După 11 zile de război, în județ intraseră 34.000 de ucraineni, cel mai mare val de refugiați de la al doilea război mondial.

8 martie:

-Dosarul în care Stelian Mețler, fost șef al ITM Botoșani, fusese angajat de fiul său la Apele Române, era scăldat de magistrați, ajungând la a zecea amânare

-Restricțiile pandemice devin istorie, fiind toate abrogate. Bilanțul este însă sumbru, județul Botoșani având 1290 de decese, mai multe decât în toată Norvegia.

-Fostul deputat PSD Costel Lupașcu, numit manager de către partid la spitalul de pneumoftiziologie este trimis acasă de judecători, concursul fiind anulat în instanță.

9 martie:

-Un botoșănean care își teroriza fosta partenră de luni de zile a fost condamnat la închisoare. Zilnic, o femeie din Botoșani depunea cerere de restricție contra fostului soț sau partener, dar legea e foarte blândă cu cei care nu respectă acel ordin.

-Angajații de la pașapoarte erau foarte aglomerați, sute de botoșăneni cereau pașaport

10 martie:

-Isteria scumpirii carburantului se mai potolește după ce cu o noapte înainte la stațiile peco erau cozi kilometrice cu persoane care doreau să alimenteze în urma unui zvon că benzina va ajunge la 11 lei pe litru

-O ucraineancă refugiată din calea războiului dă naștere unui bebeluș la maternitatea Botoșani

-Voluntarii Grup Civic Botoșani se retrag din vama Stânca. După ce s-au ocupat aproape singuri de cei care veneau din Ucraina și au făcut apeluri disperate pentru ajutor, voluntarii lui Daniel Câșlariu, epuizați, spuneau că predau ștafeta autorităților.

11 martie:

-Cele două firme din care s-a retras prefectul PNL Sorin Cornilă figurau cu sute de contracte cu statul. Indiferent de ce instituție era vorba, un singur lucru era comun, șefii de instituții sau primarii erau liberali.

12 martie:

-După ce un refugiat ucrainean a ajuns la spital în urma unui accident rutier, un altul ajunge la urgențe la Botoșani cu gloanțe în el. Povestea bărbatului e cutremurătoare, fiind împușcat de ruși și neîndrăznind să oprească până în România

14 martie:

-Soția administratorului municipiului Botoșani, pesedistul Mircea Magdalena, ajunge direct șefa sanatoriului Podriga. Tânăra care lucra ca jurist spune că o recomandă pentru post experiența și studiile, dar numirea a fost făcută de partid. Salariul de director e de peste 13.000 lei lunar

-După ce jumătate din polițiștii de la rutieră erau acuzați de luare de mită, un alt agent de la siguranță publică este filmat în timp ce ia șpagă și apoi condamnat.

-Începe autorecenzarea populației

15 martie:

-Un polițist din Botoșani care lucra în Iași s-a împușcat în cap cu pistolul șefului, după ce nu a putut să treacă peste o decepție în dragoste

-Consiliul Județean a fost scos cu judecătorii din sediul Fundației pentru Tineret unde vroia să numească ilegal directori.

-PSD mai numește doi directori la instituții din Botoșani (ITM și RAR). Pesediștii mai doresc și alte posturi de conducere și negociază cu liberalii.

16 martie:

-Fostul șef al CJ și PNL Botoșani, Florin Țurcanu, ajunge la performanța de a avea 25 de amânări la procesul său judecat la Suceava. Tragerea de timp era evidentă, însă va mai dura o vreme până la verdict

-Creștea cererea de pașapoarte, se făceau la Botoșani 400 pe zi, iar programări se putea face abia peste două luni.

17 martie:

-Reporterii Monitorului descoperă că dejecțiile din canalizarea orașului Bucecea sunt deversate direct în Siret, fără a fi epurate. Deși situația pare incredibilă, nu se iau măsuri decât de formă, ba chiar există instituții care spun că apa plină cu dejecții are o calitate bună, fiind în parametri.

-Angajații CJ participă la o activitate de împădurire, în frunte cu președinta Doina Federovici. Pentru a nu pierde timpul, oamenii fac voluntariatul în timpul orelor de serviciu

-Lucian Feodorov, deputat de Botoșani din partea AUR, încetează din viață la vârsta de 79 de ani

18 martie:

-Patinoarul Cornișa devine adăpost pentru refugiații ucraineni. Fluxul celor care trec peste graniță s-a micșorat însă, și foarte puține persoane vor folosi adăpostul

-Încep bâlbâielile guvernanților legate de compensarea facturilor la energie. Deocamdată guvernul anunța micșorarea plafonului de compensare

-Bebelușul cu părinții din Harkov adus pe lume la maternitatea Botoșani este externat. Tatăl copilului declară că pe băiat îl va chema Osman

19 martie:

– Un incendiu uriaș de vegetație de la marginea orașului pune în pericol o stație de carburanți și o fabrică. Poliția l-a descoperit pe autor, care urma să fie amendat.

21 martie:

-Maternitatea Botoșani primește o finanțare de 200.000 euro de la Fundația Vodafone.

-Diana Damean, profesoara de la liceul Mihai Eminescu care punea elevii în genunchi în clasă, este sancționată cu 10% din salariu pe trei luni

-Un bărbat e trimis la Iași în stare gravă după ce mașina condusă de prietenul lui băut s-a înfipt într-un cap de pod la Curtești.

22 martie:

-Proiectul de 11 milioane de lei al Consiliului Județean pentru modernizarea de la Urgențe se dovedește a fi făcut pe repede înainte, cu greșeli banale de proiectare, mai mult se demolează și repară decât se construiește

-Un bărbat din Unțeni a ajuns la urgențe după ce a fost bătut în plină stradă de două femei. Bărbatului i-a fost inițial rușine să recunoască, dar îi era frică să se întoarcă acasă.

23 martie:

-Partenerul deputatei PSD Alexandra Huțu, colonelul în rezervă Sorin Ioan Ciobanu, e angajat la Nova Apaserv. Pentru a evita concursul e numit consultant al directorului, apoi devine șeful departamentului antifraudă.

-Profesorul Gabriela Munteanu, din Hilișeu Horia era nominalizată la Gala Profesorul anului din mediul rural

-În Botoșani apar trotinetele electrice de la Bolt. Pentru că nu există piste de biciclete și regulile nu au fost respectate de utilizatori, în primele zile au fost o mulțime de incidente în trafic.

24 martie:

-La inspectoratul școlar erau 11 cereri pentru integrarea în școli a unor elevi ucraineni

-Cinci polițiști de frontieră au fost condamnați alături de traficanții de țigări. Era încă un exemplu că rețelele infracționale au penetrat adânc structurile statului român.

-Chiar dacă renunțase la tramvaie, Botoșaniul încă primea tramvaie pentru că era un proiect național și încurcam alte opt orașe. Până la urmă, tramvaiele de la Botoșani vor ajunge la Iași.

25 martie

-Dragoș Mandache, botoșăneanul care conducea departamentul ITP al RAR a fost trimis în judecată de DNA pentru inspecții ITP neconforme

-Pentru prima dată în 2022, pe secția ATI nu era nici un pacient cu Covid

26 martie:

-O mamă și-a abandonat bebelușul pe treptele mănăstirii Gorovei. Femeia a lăsat și un bilet prin care își justifică gestul extrem

-Un bărbat a fost călcat de un autocamion pe trecerea de pietoni din zona gării. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere

27 martie:

-63.000 de ucraineni tranzitaseră județul de la începutul războiului

28 martie:

-Peste 170 de pompieri au fost mobilizați în doar două zile pentru a face față incendiilor de vegetație din județ. Sute de hectare de teren au fost pârjolite în doar 24 de ore.

29 martie:

-Copilul abandonat la mănăstire se întorcea în familie. Bunicii erau de acord să crească fetița și să ajute mama cu problemele materiale.

-Doi ucraineni s-au căsătorit la Botoșani. Nași le sunt doi români, chiar primii doi oameni pe care i-au văzut în vamă.

-Pastilele anti radiații ajungeau la medicii de familie din Botoșani

30 martie:

-Un tânăr din Bălușeni a urcat băut la volan a zburat cu mașina în decor. Norocul său a fost că l-a observat un participant la trafic, tânărul fiind încarcerat și grav rănit

31 martie:

-Dejecțiile aruncate în Siret la Bucecea au în continuare girul autorităților. S-a ajuns la soluția că operatorul de apă poate face ce vrea în baza promisiunii că va construi o stație de epurare. Sunt continuare minciunile cu apa din Siret care nu are probleme, chiar dacă e plină de dejecții

-O fată de 15 ani ajunge la spital cu răni serioase după ce a fost lovită pe trotuar de o trotinetă electrică. Autorul accidentului a fugit cu trotineta și va fi reținut de poliție

APRILIE

1 apr:

– Primăria municipiului Botoșani pierdea o primă bătălie în instanţă în cazul selecţiei privind desemnarea noilor administratori de la Eltrans făcută în vara lui 2020. În urma procesului intentat de municipalitate în mai 2021, ce viza anularea procedurilor de selecţie din cauza unor presupuse vicii de legalitate, Tribunalul Botoșani a respins acţiunea ca nefondată.

4 apr:

– O dublă crimă zguduia o întreagă comunitate din judeţ. O mamă şi fiica ei au sfârşit în mod tragic la Cristineşti, fiind găsite în propria gospodărie cu gâturile tăiate. Oamenii legii au demarat o anchetă contra cronometru pentru a-l găsi pe autor.

– Un poliţist de frontieră din Botoșani era arestat preventiv, sub acuzaţiile de act sexual cu un minor, șantaj, hărţuire și violarea vieţii private, după ce a fost denunţat de o minoră cu care ar fi avut o aventură timp de mai mulţi ani.

5 apr

– O copilă de doar 13 ani devenea principala bănuită în cazul dublei crime de la Cristineşti. Fata a fost preluată imediat din familie de Protecţia Copilului, însă mama sa spunea că fata nu ar fi fost în stare să facă aşa ceva.

6 apr:

– Consilierii municipali votau o nouă actualizare a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea Teatrului „Eminescu”. Astfel, valoarea totală a lucrărilor ajunsese să depăşească 14,5 milioane de euro.

– Un adolescent în vârstă de 17 ani ajungea la spital, direct din sala de clasă, după ce colegii i-ar fi dat foc. Totul s-a petrecut în timpul orelor, însă profesoara care ar fi trebuit să fie la clasă ieşise pentru a rezolva o problemă. Poliţiştii au deschis o anchetă.

7 apr:

– Primăria municipiului Botoşani era la un pas de faliment din cauza defunctei Termica. Municipalitatea trebuia să achite lichidatorului 79 de milioane de lei, după ce a pierdut un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

8 apr:

– Doi comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor erau reţinuţi după ce ar fi primit mită. Aceştia ar fi luat bani de la un agent economic care a fost depistat că vindea produse expirate.

11 apr:

– Un bărbat, în vârstă de 39 de ani, era reţinut de poliţişti după ce a ucis cu sânge rece două femei la Cristineşti şi a încercat să o scoată vinovată pe fiica sa de nici 14 ani. Cazul a fost unul dintre cele mai dificile şi sensibile în întreaga istorie postdecembristă a judeţului şi a fost soluţionat şi cu ajutorul psihologilor de la DGASPC, care au discutat cu fetiţa şi i-au oferit un mediu în care să se simtă sigură şi protejată.

12 apr:

– Un poliţist botoşănean care arbitra în divizia judeţeană a fost lovit la un meci şi şi-a pierdut temporar cunoştinţa. Nemulţumit de o decizie a centralului, un jucător a decis să-și facă singur dreptate și l-a lovit.

14 apr:

– O elevă a Colegiului „Laurian” era singurul elev român premiat în acest an la Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatură Latină din Italia. Festivitatea de premiere a fost organizată în oraşul Sulmona, locul nașterii marelui poet Ovidius. Veronica-Ioana Ciornea a obţinut premiul pentru cea mai bună traducere.

15 apr:

– O alertă internaţională emisă de OMS punea pe jar autorităţile cu privire la o nouă formă de hepatită cu evoluţie galopantă la copii. Medicii recomandau atenţie maximă şi sfătuiau cadrele didactice din şcoli să ia legătura cu cadrele medicale dacă observau copii cu simptome.

18 apr:

– După două luni de muncă la foc continuu, cadrele medicale din cadrul Secţiei de Terapie Intensivă Covid aveau parte de un moment de respiro. Asta deoarece  niciunul dintre paturile din cadrul secţiei nu mai era ocupat de bolnavi. Şi în cadrul celorlalte secţii numărul de bolnavi Covid era foarte mic.

– Angajaţii din învăţământ primeau veşti bune. Astfel, aceştia urmau să primească vouchere de vacanţă. Valoarea acestora era de 1.450 de lei.

– Un botoşănean a avut parte de un sfârşit cumplit după ce a fost devorat de viu de porcii pe care îi creştea în gospodărie. Bărbatul intrase în ţarcul porcilor şi a căzut, iar animalele l-au atacat.

19 apr:

– Profesorul din Ştefăneşti acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un elev, voia să se întoarcă la ore, în mijlocul copiilor.

– După două sezoane reci în care autorităţile sanitare nu raportaseră vreun caz de gripă, mai ales datorită obligativităţii purtării măştii de protecţie, această boală apărea din nou în judeţ.  Potrivit autorităţilor sanitare, o femeie, în vârstă de 65 de ani a fost diagnosticată cu gripă. Din fericire aceasta nu prezenta simptome grave.

20 apr:

– Trei parlamentari botoşăneni îşi puneau semnătura pe un proiect controversat ce mutila legea achiziţiilor publice şi dădea liber la sifonat bani. Era vorba despre deputaţii Costel Șoptică (PNL), Dan Șlincu (PSD) și Alexandra Huţu (PSD) care credeau că era bine să crească de peste 10 ori plafonul pentru care se puteau da lucrări prin încredinţare directă.

– Politicienii botoşăneni nu mai conteneau să se umple de ridicol în încercarea de a arăta că au realizări. Astfel, un contor de gaz din comuna Frumuşica a fost inaugurat cu un sobor de şase preoţi şi un alai de politicieni, care au tăiat, ignorând penibilul situaţiei, o panglică.

22 apr:

– Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, îi găsea din nou pe botoşăneni pregătiţi pentru a primi Sfânta Lumină. Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, credincioşii urmau să primească Sfânta Lumină adusă de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

27 apr:

– Sărbătorile pascale aduceau din nou, pe lângă bucuria Învierii şi a meselor îmbelşugate în familie, şi nelipsitele tragedii de pe şosele. În acea perioadă trei persoane au fost transportate în stare critică la Iaşi după adevărate tragedii petrecute pe şosea.

– Tăvălugul provocat de majorarea preţurilor la energia electrică și la carburanţi genera creșteri în lanţ și la tarifele practicate pentru serviciile publice din judeţ. Astfel, Nova Apaserv urma să scumpească apa potabilă și serviciile de canalizare pentru a doua oară în ultimele 12 luni.

28 apr:

– Magistraţii botoșăneni anulau definitiv o amendă de 20.000 de lei aplicată de comisarii de mediu unei primării din judeţ. Sancţiunea a fost primită de Primăria Broscăuţi, care a consolidat la întâmplare un versant, folosind şi materiale periculoase.

MAI

2 mai:

– Aleşii locali au votat ca dalele de tramvai de pe strada Primăverii să fie scoase, iar şoseaua să fie asfaltată.

–  Un botoşănean de 44 de ani a fost reţinut după ce a agresat sexual o fată de 14 ani care îi era şi rudă. Potrivit anchetatorilor, primele agresiuni ar fi avut loc în perioada decembrie 2019 – martie 2020, când fata avea doar 11 ani.

– Deputatul USR de Botoșani Andrei Iulian Drancă s-a răsturnat cu mașina în timpul unei probe speciale din Raliul Harghitei.

3 mai:

– Guvernul de la Kiev a aprobat redeschiderea punctului vamal de la Racovăţ, singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina din judeţul Botoşani, dar care este şi acum blocat, de aproape 12 ani.

– Un tânăr a ajuns în stare foarte gravă la spital după ce maşina pe care o conducea s-a izbit violent de un cap de pod, la 135 km/h. Impactul a fost atât de puternic încât resturi din maşină au fost aruncate pe zeci de metri.

4 mai:

– Răzvan Andrei, fratele primarului de Botoşani, a fost angajat în tăcere la ANRSC. Accesul în instituţie se face prin concurs, însă cei fără susţinere politică nu au nicio şansă.

5 mai:

– Patru persoane au fost rănite după ce un şofer s-a înfipt cu maşina într-o autoutilitară a firmei care reabilita drumul. Tragedia s-a produs la Stăuceni, unde şoseaua abia a văzut primul strat de asfalt.

– DSPSA, o direcţie din subordinea Primăriei Botoşani a primit o amendă drastică pentru un val de nereguli depistate de comisarii de mediu.

– Un pacient aflat în sevraj de la lipsa de alcool a provocat haos la Spitalul Județean. După ce a făcut un scandal monstru în salon, bărbatul a sărit pur şi simplu prin fereastra deschisă a salonului de la etajul 1.

6 mai:

– Proiectul extinderii Unităţii de Urgenţe a Spitalului Judeţean mergea din amânare în amânare. Deşi inaugurarea trebuia făcută de câteva luni, constructorul încă mai avea de spart şi de mutat obiective gândite prost.

– Mai multe descinderi organizate de procurorii DNA la Botoșani au vizat Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi-Prut. În urma percheziţiilor efectuate, câţiva dintre angajaţi urmau să fie conduși la audieri.

9 mai:

– Firma Diasil, care a evitat până atunci toate amenzile aplicate de Garda de Mediu, a pierdut în instanţă şi era bună de plată. Penalizarea de 50.000 de lei a venit după greşeli care erau să lase judeţul fără depozit de deşeuri.

10 mai:

– Medicul stomatolog Anna Maria Năstac a fost condamnat penal după ce ar fi hărţuit o judecătoare, din gelozie. Sentinţa a venit la scurt timp după ce doctoriţa a fost reţinută pentru că a refuzat alcooltestul.

11 mai:

– Un bărbat care a forţat o depăşire cu un BMW X3, a făcut prăpăd pe şosea şi a aterizat cu roţile în sus, pe Bulevardul Mihai Eminescu. Tinerii din interior au scăpat cu viaţă, însă bolidul a ajuns o epavă.

 

12 mai:

– Profesorul de agricultură din Ştefăneşti, acuzat că a agresat sexual un elev a primit acceptul colegilor pentru a reveni la catedră. Decizia a venit în condiţiile în care profesorul a devenit anchetat oficial, iar copilul era traumatizat.

– O femeie din comuna Mihai Eminescu a obţinut statutul de asistent personal abia după ce a apelat la instanţa de judecată. Primăria Mihai Eminescu a devenit ţinta mai multor acuze din cauza modului în care se făceau angajările în instituţie.

13 mai:

– Municipiul Botoşani intra în sărbătoare, fiind programate trei zile de spectacole şi evenimente la Cornişa, cu ocazia Zilelor Oraşului.

– Cazul incredibil al crimei din Centrul Vechi a luat o turnură de neimaginat, iar suspectul care iniţial cerea să fie ţinut în arest pentru a scăpa de răzbunare a reuşit apoi să-i înduplece pe judecători. Botoşăneanul acuzat că şi-a ucis un rival dând cu maşina peste el putea sta doar vreo patru luni în puşcărie, după ce crima a fost tratată ca accident, iar suspectul a făcut arest acasă.

16 mai:

Țurcanu– Mihai Ţurcanu, şeful DSVSA Botoşani, a fost ridicat de DNA şi plasat sub control judiciar. Descinderile şoc la instituţie şi acasă la director veneau după ce şi fratele său, Florin Ţurcanu, şi-a dinamitat cariera politică din cauza acuzaţiilor de corupţie.

– Mii de botoşăneni au fost prezenţi la Zilele Oraşului, organizate la Cornişa. Începute sub semnul ploii şi al vijeliei, Zilele Oraşului au adunat tot mai mulţi spectatori de la o zi la alta, culminând cu ultima seară.

17 mai:

– Un copil de 12 ani a fost aproape să provoace o tragedie rutieră, după ce mama l-a lăsat în maşina cu motorul pornit şi cu surioara lui de doar un an la bord.

– Un pacient a sărit de pe geam de la etajul doi până la etajul unu, de unde ameninţa că se aruncă, spunând că vrea să fie tratat de un alt medic. Cazul venea la doar câteva zile după ce un alt pacient, internat la etajul 1 în Spitalul Județean, le-a dat bătăi de cap cadrelor medicale.

18 mai:

– Directorul DSVSA a atacat în instanţă controlul judiciar care îi interzicea să mai conducă instituţia. Acesta era vizat de acuze extrem de grave, dar considera că nu trebuie să fie anchetat.

19 mai:

– Şoferii care mergeau de la Botoşani la Iaşi prin Copălău pierdeau ore în trafic şi riscau să-şi distrugă maşinile. Aceştia spuneau că au aşteptat reabilitarea drumului, dar nu au văzut organizare mai proastă.

– Profesorul acuzat de abuz sexual şi care ceruse revenirea la catedră a renunţat după articolul din „Monitorul” care prezenta situaţia. Mai mult, anchetatorii l-au plasat sub control judiciar.

20 mai:

– Procesul lui Florin Ţurcanu intra în vacanţă. Dosarul fostului şef al CJ a fost tras din nou pe linie moartă câteva luni. Cazul se apropia de cea de-a 30-a amânare la peste doi ani de la debut.

23 mai:

– Aflăm că drumul care aduce asfalt nou în partea de sud-est a judeţului se face cu întârziere şi ne îndatorează până în 2037. Mai mult, va fi plătit cu dobândă, iar gafele din trecut au făcut ca botoşănenii să plătească mult după ce drumul iese din garanţie.

24 mai:

–  Tânărul botoşănean care a provocat un accident cumplit la 135 km/h a ajuns din spital după gratii. Acesta nu avea ce căuta la volan şi doar printr-o minune nu a omorât pe cineva.

25 mai:

– Canotajul botoșănean a avut din nou rezultate spectaculoase, de această dată la Europenele U-19 de la Varese. Andreea Petraș și Delia Mirabela Gradinaciuc au revenit acasă medaliate cu aur.

– Un muncitor a murit în condiţii tragice la Truşeşti, îngropat sub tone de moloz care au venit peste el. Un coleg al victimei a fost prins şi el sub dărâmături, dar a scăpat cu viaţă.

26 mai:

– Locuinţe din Botoşani şi din alte 18 judeţe au fost răscolite cu mascaţii pentru destructurarea unei grupări ce trafica bijuterii. Aurul adus ilegal din Turcia împânzea întreaga ţară şi era vândut la negru.

27 mai:

– Concursul pentru șefia Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani a stârnit un nou scandal. După ce procedura a fost reluată din cauza faptului că primul concurs a fost anulat, la finele lui mai unul dintre candidaţi a fost eliminat pentru plagiat.

30 mai:

–  Un agent de la Poliţia Dorohoi care conducea beat criţă s-a răsturnat cu maşina într-o zonă foarte circulată. Poliţistul a scăpat teafăr ca prin minune, dar va răspunde în faţa anchetatorilor. Grozăvia venea după un şir de accidente la beţie cu oameni în uniformă şi după ce mai mulţi poliţişti de la Serviciul Rutier au fost acuzaţi că au luat mită.

– În doar 24 de ore, la Botoşani s-au înregistrat trei sinucideri, două dintre victime fiind persoane ajunse la vârsta senectuţii.

IUNIE

2 iun:

– O mamă din Răchiţi şi-a salvat fiul din ştreang în ultimul moment, dând dovadă de o prezenţă de spirit ieşită din comun.

5 iun:

– Colonelul în rezervă Tiberiu Furdui a fost condus pe ultimul său drum. Slujba a fost oficiată de un sobor de nouă preoţi. Sute de oameni au fost la funeraliile lui Tiberiu Furdui.

 6 iun:

– Teodor Ferariu devenea noul șef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. Acesta ocupase funcţia de director economic în cadrul instituţiei. Până la numirea lui Teodor Ferariu, șeful DSP a fost medicul Monica Adăscăliței.

8 iunie:

– Primarul Cosmin Andrei anunța că au fost reluate lucrările la blocurile de locuinţe sociale din cartierul ANL Cişmea.

10 iun:

– Un botoşănean care a vrut să se îmbogăţească din afaceri cu sex, exploatând o fată de 19 ani, a fost condamnat la închisoare. Victima trebuia să producă 1.500 de lei pe zi şi primea doar 35 de lei pentru mâncare.

11 iun:

– Un tată şi trei fii au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de agresiune sexuală și viol. Victima nu este altcineva decât o copilă de 12 ani din Unţeni care a fost violată în mod repetat, trăit un calvar chiar în propria familie.

12 iun:

– La Maternitate deveneau colege de salon o minoră care a născut la 14 ani şi mama ei, care a născut şi ea la diferenţă de doar o zi.

14 iun:

– Aproape 200 de elevi au lipsit de la evaluarea naţională.

15 iun:

– Aleşii PSD votau reorganizarea DSPSA, condusă de liberalul Eugen Ţurcanu. Liberalii au lipsit de la ședință. Această reorganizare sub tutela SPAPOC s-a făcut pentru a aduna toate serviciile care ţin de administrarea domeniului public.

17 iun:

– Un tânăr care făcea raliu la beţie fără permis şi a provocat un accident cumplit în Tudora a ajuns din spital în arestul poliţiei. Acesta își abandonase în agonie și prietenul.

– Un botoşănean şi alţi trei muncitori care lucrau la drumuri în municipiul Iaşi au fost omorâţi de o şoferiţă care făcea raliu la beţie.

19 iun:

– Afaceristul Sorin Petru Costaș, care deţinea o firmă de tranzacţii imobiliare, a fost găsit mort chiar după petrecerea de aniversare.

20 iun:

– Ada Macovei a fost înlocuită din funcţia de inspector şcolar general, după negocieri dure purtate la nivel înalt. În locul acesteia, la şefia IŞJ a fost numit Bogdan Suruciuc.

– Specialiştii de la Mediu au dispus suspendarea autorizaţiei pentru depozitul judeţean de deşeuri, iar închiderea efectivă pare doar o chestiune de timp.

21 iun:

– O femeie de 46 ani din Corni a fost salvată de pompieri dintr-o fântână adâncă de peste zece metri. Femeie s-a aruncat în fântână sub privirile soţului.

23 iun:

– Ancheta declanșată de procurorii anticorupție în cazul directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, scotea la iveală tot mai multe nereguli. Acesta s-ar fi consultat cu un angajat din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care l-ar fi sfătuit cum să procedeze. Mihai Țurcanu i-ar fi furnizat persoanei în cauză și fotografii cu documentele din cadrul DSVSA Botoșani.

24 iun:

– La Pomârla era inaugurat noul stadion al comunei. Primarul Dumitru Chelariu a pregătit un eveniment la care au participat fostele glorii ale fotbalului românesc, fotbalişti care au jucat zeci de meciuri la naționala României.

– Cătălina Hodan a fost condamnată la o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Fost inspector școlar pentru învăţământul special, Cătălina Hodan a fost trimisă în boxa acuzaţilor după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe ore nemuncite. Aceasta s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, deşi fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva.

26 iun:

– Un tânăr care ieșise la plimbare în costumul lui Adam pe Pietonalul Unirii a fost transportat de jandarmi la Psihiatrie. Mai mulţi botoşăneni au sunat la 112 când l-au văzut pe tânărul dezbrăcat de orice inhibiţii.

27 iun:

– Un tânăr a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a fost izbită de o mașină ce venea din sens opus. Accidentul venea după o perioadă în care incidentele rutiere erau foarte dese pe drumul din zona localității Ungureni.

28 iun:

– La această dată a fost eliberat primul număr de înmatriculare verde din judeţ, Numerele verzi sunt eliberate, la cerere, numai pentru autovehiculele cu poluare zero, adică maşinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

29 iun:

– Partidul Social Democrat (PSD) a preluat conducerea DRDP Iași. Asta după ce Viorel Zacreţchi, fostul șef al Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Botoșani, a ajuns în conducerea DRDP Iași.

30 iun:

– O femeie a ajuns în stare critică la spital după ce a fost victima unui accident de circulaţie, pe cât de bizar, pe atât de cumplit. Femeia a încercat să oprească maşina, care s-a pus în mişcare, cu mâinile.

IULIE

1 iulie:

– Într-o perioadă de secetă, Primăria Mihai Eminescu alimenta un iaz din comună cu apă din reţeaua publică. Primarul comunei, liberalul Verginel Gireadă, spunea că nu e nimic în neregulă.

3 iulie:

– Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a avut parte de o moarte cumplită după un accident cu scuterul, iar la câteva ore după, iubita acestuia a adus pe lume un copil.

– Mirel Manea, prim trompetist şi director al Filarmonicii „George Enescu”, a fost lovit de un cunoscut cu o sticlă în cap chiar în centrul oraşului, după care a ajuns la urgențe, dar nu a fost internat.

-O adolescentă în vârstă de doar 14 ani a devenit mamă chiar în ambulanţa care o transporta la spital.

4 iulie:

– Detalii uluitoare au ieșit la iveală în cazul agentului de poliţie din cadrul Biroului Rutier condamnat la 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare cu executare pentru luare de mită. Una dintre faptele de corupţie s-ar fi petrecut chiar în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
– Un fapt absolut terifiant a ieşit la suprafaţă în urma anchetei în cazul dublei crime din primăvara acestui an de la Cristineşti. Principalul suspect, un bărbat de 39 de ani, din Ibăneşti a primit o prelungire a măsurii de arestare preventivă, însă au fost adăugate două noi capete de acuzare. Asta deoarece acesta şi-ar fi violat timp de mai bine de jumătate de an fiica vitregă, în vârstă de 13 ani.

5 iulie:

– Dosarul penal intentat de procurorii anticorupție celor 16 polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani, bănuiți de luare de mită, a trecut de prima Cameră preliminară.

– Maternitatea din Botoşani a primit aparatură de sute de mii de lei printr-un proiect finanţat de Fundaţia Vodafone România.

6 iulie:

– Autorul crimei de la stână din Poiana a fost prins. În vârstă de doar 24 de ani, acesta a fost identificat chiar cu ajutorul proprietarei stânei la care lucra victima.

– Scene violente au avut loc în municipiul Botoșani după ce două grupuri de tineri au fost implicați într-un conflict direct, soldat şi cu răniți. În urma intervenției, polițiștii au făcut uz de armă.

– Un tânăr a ajuns în comă la spital, după ce a fost atacat de propriul frate cu un topor. Agresorul a fost reţinut de poliţişti.

– Sediul Primăriei din comuna Mitoc a fost distrus de furtuna. În urma unei rafale, acoperișul instituției a fost smuls de vânt și aruncat la câțiva metri distanță.

7 iulie:

– Toţi cei nouă suspecţi reţinuţi în urma violenţelor din zone foarte circulate ale municipiului Botoşani au fost eliberaţi, considerându-se că nu prezintă pericol social, deși s-au bătut în centrul orașului.

– O şoferiţă care s-a dat peste cap cu maşina după o depăşire a ajuns la Urgenţe cu tot cu mama ei, care era pasageră

8 iulie:

– Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoşani s-au încheiat.

10 iulie:

– Ministrul Agriculturii a venit la Botoşani să vadă care e starea sistemelor de irigaţii şi a făcut noi promisiuni.

– Un incendiu uriaş a făcut prăpăd la Bătrâneşti, iar într-un alt incendiu a fost făcută scrum o locuinţă din Horlăceni.

12 iulie:

– Un tânăr prins chiar după ce a capturat şi ucis un pui de căprioară s-a trezit în arest pentru braconaj.

– Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Botoșaniul este primul județ din ţară care a încheiat recensământul.

13 iulie:

– O angajată a DSVSA Botoşani care s-a opus ilegalităţilor puse la cale de conducerea instituţiei a fost mazilită şi era să fie concediată. Directorul DSV, Mihai Țurcanu se va alege cu un dosar penal în urma acestei manevre.

– O fetiţă de trei ani, din municipiul Botoşani, a ajuns la spital desfigurată de câinele bunicilor.

– Un botoşănean care preda ca suplinitor la o şcoală comunală a venit beat la sediul IŞJ şi a făcut un scandal monstru.

14 iulie:

– Un tânăr a fost trimis în stare gravă la Iaşi după ce a sărit în gol de la etajul I pentru a scăpa de loviturile unor bătăuşi.

– Mai multe locații din județul Botoșani au făcut obiectul unor percheziții, în cadrul unei ample acțiuni organizată la nivel național de procurorii DIICOT și care a vizat destructurarea unor grupări infracționale care ar fi pus la cale înființarea unor fabrici clandestine de țigări.

17 iulie:

– Un tânăr care se află la a treia ispravă penală în trafic a fost oprit cu mascaţii după ce a avariat cinci maşini la beţie.

18 iulie:

– Ancheta în cazul de corupţie de la DSVSA Botoşani arată că directorul ar fi fost învăţat cum să trucheze licitaţii şi să-i persecute pe angajaţii corecţi.

– Localnicii din Cândeşti cer intervenţia de urgenţă a Ministerului Mediului după ce o firmă a îndiguit râul pentru a exploata mai bine agregatele.

19 iulie:

– Un profesor salvat cu elicopterul SMURD după un infarct, a fost preluat din nou de aeronava medicală după un accident vascular și transportat la Iași.

– Un tânăr oprit pentru un control de rutină a pus poliţia pe jar după ce a demarat în trombă şi a continuat goana, deşi s-au tras 20 de focuri de armă.

20 iulie:

– Tânărul care nu s-a oprit nici după ce maşina sa a fost luată la ţintă cu 20 de gloanţe a primit o amendă simbolică.

21 iulie:

– Un tânăr de 32 de ani, care s-a opus încătușării și a lovit o polițistă aflată în misiune, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la un an şi două luni de închisoare  pentru ultraj. Instanța a dispus însă suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere.

22 iulie:

– Pompierul maratonist Iulian Rotariu participa la un ultramaraton în Alpii Lyngen, din Norvegia Arctică.

23 iulie:

– Botoșăneanul Iulian Rotariu a mai scris o filă de istorie. Înscris în competiția „Ultra Norvegia Race”, organizată de către cei de la Canal Adventure, acesta a trecut primul linia de sosire, reușind o nouă performanță uluitoare.

24 iulie:

– Un tânăr care a atacat un taximetrist cu şurubelniţa şi i-a furat maşina a fost condamnat şi i-a tras după el şi pe cei care l-au ajutat.

25 iulie:

– Un botoşănean în vârstă de 40 de ani, care şi-a ucis soţia, a fost condamnat de magistraţii din Italia. Adrian Luminiță a fost condamnat la închisoare pe viață de Tribunalul din Grosseto (Toscana). În plus, bărbatul trebuie să plătească rudelor femeii daune de peste 1,7 milioane de euro.

– O femeie a cărei gospodărie a fost cuprinsă de flăcări s-a expus unui pericol uriaş în încercarea de a-şi salva animalele. Proprietara care s-a băgat în flăcări a suferit arsuri la membrele superioare.

– Fostul șef al postului de poliție din comuna Vârfu Câmpului, Romică Gorgan, a fost condamnat definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale. Polițistul botoșănean aduna condamnări după ce s-a retras din activitate.

26 iulie:

– Farmaciile se confruntau cu o criză în ce privește aprovizionarea cu unele medicamente. Era vorba despre o serie de antibiotice și antiinflamatoare pentru copii.

27 iulie:

– Scandalul blocării Siretului cu un pod improvizat a fost acoperit cu acte şi declarat închis după ce construcţia neavizată a dispărut.

28 iulie:

– Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, extinsă și modernizată printr-un proiect în valoare de 12,5 milioane de lei

– Liberalii botoşăneni ies prost din toate alianţele şi au rămas fără sediul din strada Maxim Gorki.

29 iulie:

– Părinţii unui copil rănit grav la şcoala din Tudora au dat unitatea în judecată şi au avut câştig de cauză. Instituția a fost obligată să plătească daune morale de 45.000 de lei.

AUGUST

1 aug:

– Reprezentanții Inspectoratului General de Aviație au semnat ordinul de începere a lucrărilor la heliport. Construcția a fost finalizată în luna decembrie. Promisiunile de inaugurare sunt pentru anul 2023.

2 aug:

– Patrimoniul Muzeului Județean Botoșani a început să fie mutat cu ajutorul militarilor de la Batalionul 355 Artilerie „Alexandru cel Bun” pentru a face loc lucrărilor de reabilitare a sediului muzeului. Reabilitarea nu a început nici în luna decembrie.

3 aug:

– Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a ajuns la Botoşani, într-o vizită fulger, și a inspectat Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.

4 aug:

– Alexandru-Robert, un copil de 14 ani găsit inconştient, nu a mai putut fi salvat de medici, dar organele prelevate de la el au schimbat alte cinci destine.

5 aug:

– Aneta Gireadă, soția lui Verginel Gireadă, primarul liberal de la Mihai Eminescu, și-a dat demisia din funcția de șef al Cancelariei prefectului pentru a se transfera la APIA. În numai câteva săptămâni ea a trecut prin trei instituții – Prefectură, Primăria comunei Mihai Eminescu, APIA

6 aug:

– Județul Botoșani a fost survolat de un avion de spionaj Rivet Joint, dotat cu aparatură de spionaj electronic. Activitatea deosebită pentru Botoşani venea în contextul prelungirii şi intensificării confruntărilor pe frontul ucrainen.

7 aug:

-Elicopterul SMURD a transportat la Iași un tânăr de 22 de ani, din Vorniceni, care a fost victima unei agresiuni cumplite. Aeronava a avut patru intervenții în județ în acel weekend.

8 aug:

– O bătrână de 86 de ani, internată la Psihiatrie, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă. Cazul venea la doar câteva săptămâni după ce un pacient al aceleiaşi secții s-a înjunghiat în piept cu un cuţit.

9 aug:

– Consiliul Județean (CJ) a hotărât începerea negocierilor pentru preluarea „Uzinei electrice”, monument istoric scos la vânzare de un lichidator judiciar. Negocierile s-au încheiat în luna decembrie, CJ urmând să achite 1.432.300 lei.

10 aug:

– Un tânăr de 26 de ani aflat sub influența drogurilor a vandalizat trei mașini și a atacat un polițist în misiune. A fost nevoie de încătușarea lui. Până la soluţionarea cazului pe calea instanţei, păgubiţii au fost constrânşi să-şi repare singuri pagubele.

11 aug:

– Autoritățile anunțau că 10 refugiați ucraineni stabiliți temporar în județ s-au angajat în firmele din Botoșani. În paralel, Ministerul Muncii anunța că la nivel național erau angajați 4,287 de refugiați ucraineni. Mai mult de un sfert din aceștia au preferat pentru locuri de muncă în București.

12 aug:

– Consilierul județean Liviu Hrimiuc (PNL), fost primar al orașului Darabani, a fost condamnat de Judecătoria Darabani la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă, după ce pe 30 iunie 2017 l-a împușcat mortal, în mod accidental, pe un văr de-al său, la o partidă de vânătoare.

13 aug:

– A debutat ediția a noua a Festivalului „Zilele Nordului”. Aproximativ 3.000 de tineri din toate colţurile ţării s-au adunat la Darabani pentru a se bucura de spectacole de teatru, conferințe, dezbateri și muzică bună.

14 aug:

– O fată de 12 ani, din satul Sarafinești (Corni) şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de o maşină al cărei şofer a vrut să facă o depăşire.

15 aug:

– Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoșani a deschis două noi substaţii, în comunele Lunca și Ripiceni, care vor deservi populația din zonă.

16 aug:

– Strada Primăverii a intrat în reabilitare, după ce municipalitatea a decis scoaterea liniilor de tramvai. Lucrările s-au făcut în ritm alert, dar nu poate fi avansat un termen concret pentru înlocuirea tramvaielor cu autobuze electrice

17 aug:

– Prețul carburanților a început să scadă. Un litru de benzină costa sub 8 lei, iar motorina a ajuns la 8,64 lei litrul. La GPL prețul era același – 4,14 lei litrul.

18 aug:

– Centrul Istoric al municipiului a găzduit Festivalul Instituțiilor de Cultură. Liceenii de la colegiile “ Laurian” și “ Eminescu”, îmbrăcați în costume de epocă, actori pe catalige veniți de la Iași, balerini, pirați au recreat o atmosferă din istoria veche a orașului, concomitent cu un concert susținut de orchestra Filarmonicii. La concert au participat peste o mie de botoșăneni.

19 aug:

– Aproximativ 200 de camioane cu marfă, în special cereale din Ucraina, erau blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Costești (Republica Moldova), din cauza comodității vameșilor botoșăneni care permiteau intrarea în țară a unui număr redus mașini pe motiv că acestea nu pot aștepta pe pod.

20 aug:

– O petrecere organizată în fața unui bloc din cartierul ANL Cișmea a fost oprită de un echipaj de jandarmi. Organizatorul petrecerii neautorizate în aer liber a fost amendat cu 1.000 de lei.

21 aug:

– Daniel Câşlariu, preşedintele Asociaţiei “Grup Civic“ Botoşani a demarat o nouă campanie destinată copiilor din mediul rural. „Ghiozdănelul” se adresa tuturor celor care doreau să ofere câte un ghiozdan cu rechizitele necesare unor copii din familii nevoiaşe pentru ca aceștia să poată merge la școală.

22 aug:

– Un scandal uriaş, care a ajuns până în atenția Federației Române pentru Pescuit Sportiv, a izbucnit în județ după ce Asociația Club Sportiv Bucovina Fishing a organizat un concurs de pescuit cu aproape 40 de ambarcaţiuni motorizate pe Acumularea Rogojești, deși acolo era o arie protejată, iar regulamentul acumulării interzicea acest lucru.

23 aug:

– Un fenomen meteo destul de rar a fost semnalat la Botoşani. Mai multe zone ale judeţului s-au aflat sub o ceaţă densă provocată de un fenomen de evaporare rapidă a apei din sol.

24 aug:

spitalul

– CNI a demarat procedura de recepţie pentru clădirea în care va funcţiona Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative. Recepția a fost însă amânată din cauza unor deficiențe descoperite pe parcurs.

25 aug:

– Consiliul local Botoșani a aprobat reorganizarea Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA), condusă de consilierul liberal Eugen Ţurcanu. În urma reorganizării prin divizare parţială, DSPSA își schimba denumirea în Direcţia pentru Sport şi Agrement (DSA), iar Serviciul Public de  Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) intra în Direcţia Servicii Publice (DSP). Hotărârea a fost contestată în Contenciosul Administrativ

26 aug:

– Un vitezoman, care a făcut gafă după gafă chiar sub ochii poliţiştilor, a fost urmărit de agenții rutieri din comuna Vorona, pe o distanță de aproape 11 kilometri. El s-a ascuns printre enoriașii de la o biserică din Schit Orășeni, dar a fost găsit, ridicat și dus la poliție pentru audieri

27 aug:

– ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit biserica din satul Broșteni – Durnești având drept hramuri “Sfinții Martiri Brâncoveni” și “Acoperământul Maicii Domnului”.

28 aug:

– Un botoşănean care a suferit un traumatism grav şi a stat mai bine de jumătate de an în spital în Marea Britanie a fost trimis acasă cu un avion privat. Statul britanic a plătit peste 35.000 de lire pentru acest transport.

29 aug:

– Un băiat de 18 ani a murit la spital, după ce a fost găsit inconştient în piscina exterioară din Parcul de agrement Cornișa. Salvamarii au intervenit şi au cerut ajutorul cadrelor medicale la 112, dar tânărul nu a mai putut fi salvat. Tragedia venea la exact trei ani după ce un alt bărbat, fost salvamar, s-a înecat în aceeaşi piscină.

30 aug:

– Profesorului din Ştefăneşti, acuzat că ar fi agresat sexual un elev din liceul la care predă, a fost trimis în judecată de procurori pentru coruperea sexuală a minorilor, după ce poliţiştii care au anchetat cazul au propus clasarea dosarului. Procesul încâ este pe rolul Judecătoriei Botoșani.

31 aug:

– Municipiul Dorohoi a găzduit a XVI-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru Juniori – Junior Balkan Olympiad in Informatics – JBOI 2022. Competiția a avut loc la Liceul „Regina Maria” și a reunit concurenți din 11 țări balcanice.

SEPTEMBRIE

1 sept

– Pe şoselele din judeţ se înregistra un nou accident cumplit, după ce o şoferiţă a ajuns cu maşina într-un copac. În urma impactului, un bebeluș de zece luni a ajuns în stare gravă la spital.

2 sept

– Fenomenul Iulian Rotariu și profesorul Daniela Iolanda Vieru, cea care îl pregătește, au fost premiați de către consilierii județeni. Iulian Rotariu a primit o diplomă de excelență și „Flacăra speranței”.

3 sept

– Casa Memorială Teoctist Patriarhul din Tocileni era vizitată de părinte Vasile Ioana, parohul Bisericii “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” și peste 70 de pelerini din București.

4 sept

-Primarul municipiului, Cosmin Andrei, anunța că strada Primăverii va fi deschisă înainte de începerea şcolii.

5 sept

– Aproximativ 61.600 de preșcolari și elevi botoșăneni au început un nou an școlar. În județul Botoșani vor funcționa în acest an școlar 475 unități de învățământ, dintre care 120 au personalitate juridică de învățământ de masă – cu 336 structuri. La acestea se adaugă două unități de învățământ special și opt de învățământ particular.

6 sept

– O fetiţă dintr-un centru de plasament a ajuns în stare critică la spital, iar pentru salvarea ei a  fost chemat elicopterul SMURD. Inițial, medicii botoșăneni au diagnosticat-o cu infarct cerebral și accident vascular, însă după investigații ulterioare s-a constatat că aceasta era în stare gravă din cauza unei afecțiuni oncologice.

7 sept

– Primele rezultate ale legiştilor arătau că tânărul de 18 ani care s-a înecat la Cornișa nu a fost răpus de vreo afecţiune congenitală, ci s-a înecat şi a primit târziu ajutor.

8 sept

– Doi botoşăneni ajungeau la Urgenţe după ce au fost salvaţi in extremis de membri ai familiei. Cei doi au fost scoşi din ştreang în ultima clipă. Astfel, o femeie a fost scoasă din ştreang de propriul soţ, iar un bărbat care a vrut să-şi curme viaţa s-a născut a doua oară datorită mamei.

11 sept

– Doi tineri care se grăbeau să ajungă la o nuntă la care erau naşi au scăpat cu viaţă ca prin minune, după ce maşina lor a aterizat în apă. Șoferul pierduse controlul volanului din cauza grabei de a ajunge la nuntă.

12 sept

– Epidemiologul Ștefan-Tudor Bercea era numit director medical interimar la Spitalul Judeţean. Asta după ce mandatul medicului chirurg Radu Laurian ajunsese la final.

13 sept

– O femeie ajungea la spital şi trei autoturisme au fost serios avariate după un accident produs pe drumul ce leagă localităţile Băluşeni şi Copălău. Accidentul s-a produs din cauza unei depășiri ratate.

14 sept

– Autorităţile botoşănene raportau 51 de cazuri noi de Covid-19. În şapte dintre acestea era vorba despre reinfectări. Pe secţia ATI erau internaţi doi pacienţi.

– Un bărbat a decedat în circumstanţe tragice, după ce a fost victima unui accident cumplit. Acesta  a fost resuscitat chiar pe marginea drumului, lângă mașina pe care o conducea şi care a fost distrusă.

15 sept

– ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, au resfințit Biserica „Sfântul Nicolae” din Hlipiceni. Biserica a fost rectitorită de Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, fiu al comunei Hlipiceni.

16 sept

– Membrii unui echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță ajungeau la spital după ce au fost victimele unui accident rutier. Șoferul ambulanței, care s-a angajat într-o depăşire imprudentă, a ieşit cu autosanitara în decor pentru a evita un impact mai grav.

– Roxana Țurcanu, liderul ALDE Botoșani, anunța că renunţă la funcţie şi se întoarce în PNL. Aceasta şi-a luat şi echipa din fostul partid.

17 sept

– Pompierii botoșăneni erau solicitați de urgență pentru a interveni la un incendiu puternic pe Bulevardul Mihai Eminescu. Focul a cuprins o anexă a unei case din apropierea Colegiului Laurian și a Școlii 10.

19 sept

– Aeronava SMURD era solicitată pentru a prelua un bărbat în stare gravă. Acesta suferea de șoc toxico septic și a fost preluat de la reanimare.

20 sept

– Un tânăr a scăpat cu viaţă ca prin minune, după ce maşina pe care o conducea a izbit un stâlp şi a aterizat pe cupolă.

22 sept

– Poliţiştii s-au autosesizat după incidentul prezentat de „Monitorul de Botoșani”, cu o femeie gravidă muşcată de un câine. Poliţia animalelor declanșase o anchetă, pentru a stabili cu exactitate cine se face vinovat de rănirea gravă a femeii.

23 sept

– Urgenţele erau asaltate de cazuri grave de sevraj. Băutorii împătimiţi au probleme şi când renunţă brusc la alcool, două astfel de cazuri erau pe punctul de a se încheia dramatic.

25 sept

– O femeie în vârstă de 71 de ani a ajuns la spital, după ce a încercat să traverseze strada prin loc nepermis. Femeia a primit primul ajutor de la un asistent al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care era în timpul liber.

27 sept

– Cantităţi industriale de materiale sanitare inutile ajung în primăriile botoşănene, care au primit bani să lupte cu pandemia la câteva luni după de urgia a trecut. Zeci de mii de măști și mănuși, zeci de tone de dezinfectați și gel trebuiau să ajungă la Botoșani, primăriile din județ având probleme cu depozitarea cantităților respective

28 sept

– Angajaţi ai DSVSA şi veterinari erau chemaţi în faţa procurorilor, care vor să elucideze delapidarea de milioane de lei de care e suspectat Mihai Ţurcanu.

29 sept:

– Bărbatul suspectat de crima dublă din primăvară a fost trimis în faţa instanţei şi va răspunde şi pentru abuzurile sexuale asupra fiicei. Acesta a ucis două femei și a obligat-o pe fiica vitregă, de doar 13 ani, să-și asume faptele oribile.

OCTOMBRIE

1 oct:

-Un tânăr de 22 de ani din Vorona, angajat de câţiva ani la unitatea militară din Focşani, a fost găsit mort în propriul birou, împuşcat în piept. Anchetatorii mergeau pe varianta sinuciderii, în timp ce familia acuza o înscenare, motivând că băiatul nu avea motive să-şi curme viaţa.

– Dan Oloeriu, de 23 de ani, fiul primarului oraşului Flămânzi, a distrus un Volvo la Câmpeni, din cauza vitezei, şi a scăpat cu viaţă ca prin minune. Băiatul a fost salvat doar de robusteţea maşinii.

3 oct:

-Aleşii PSD au votat o hotărâre în Consiliul Judeţean, prin care angajaţi ai unor instituţii subordonate primeau zile în plus la concediu doar pentru că stăteau pe scaun şi făceau “efort static”. Vizaţi erau angajaţii Memorialului Ipoteşti sau ai Bibliotecii Judeţene. Liberalii considerau ridicolă noua prevedere, dar nu au putut împiedica aprobarea ei.

4 oct:

-Pictorul botoşănean Corneliu Dumitriu a încetat din viaţă la 68 de ani, la doar câteva luni după ce-şi vernisase expoziţia cu 68 de lucrări definitorii pentru fiecare an din viaţă. Timp de aproape trei decenii, pictorul participase la numeroase expoziţii de grup în ţară, în Europa și SUA.

5 oct:

-Petru O. şi Gheorghe O., doi botoșăneni acuzaţi că au exploatat sexual mai multe tinere din judeţ, au scăpat de pedepse, întrucât justiţia nu a fost în stare să dea un verdict în 10 ani de la comiterea faptelor. Suspecţii rămâneau doar cu o pagubă de 127.000 de euro, sume confiscate.

6 oct:

-O femeie din Unţeni a fost arestată pentru că ştia că fiica ei minoră, de 15 ani, era violată sistematic de fraţi şi de tată şi nu a făcut nimic. Cazul venea după un şir interminabil de agresiuni sexuale înregistrate în familie sau la şcoală.

– Un bătrân de 78 de ani, dat dispărut în urmă cu mai mult de o lună după ce plecase în pădure la Vorona, şi căutat cu o armată de oameni, a fost găsit mort de către un culegător de ciuperci.

7 oct:

– Un cuplu de dorohoieni de 84 de ani cerea dreptate în justiţie după o dublă tragedie. George Cojocaru, fiul lor de 43 de ani, murise după ce a fost bătut fără motiv în Spania, iar fratele lui care aflase despre dramă a făcut infarct şi a murit şi el. Agresorul primului bărbat, un spaniol, era cercetat în libertate.

9 oct:

-Un bărbat de 55 de ani din Băiceni a fost găsit fără suflare în ştreang, de către propria soţie. Femeia trăia o dramă la indigo, pentru că şi tatăl ei îşi curmase viaţa în acelaşi mod.

10 oct:

-Un tânăr de 23 de ani din Agafton, care în urmă cu o săptămână îşi dăduse foc cu benzină după o ceartă cu familia de la banii furaţi pentru jocuri de noroc, a murit în spital la Iaşi.

11 oct:

-Gianin Loredan Buraga, fostul primar de Mihălăşeni, era judecat pentru abuz în serviciu. Alesul era acuzat că a plătit cu 30.000 de lei o firmă care nu a mai reactualizat PUG-ul comunei.

-Pastilele anti-radiaţii, cerute insistent în mediul public după invadarea Ucrainei de către Rusia, nu aveau căutare la Botoşani. Doar 3.000 de botoşăneni îşi revendicaseră pilulele gratuite.

– Ministrul Marius Budăi pornea sarabanda promisiunilor cu majorări de pensii de la 1 ianuarie. Acesta garanta o creştere de 10%, în timp ce liberalii, supăraţi că nu au fost consultaţi, au plusat şi cereau 15%. Culma e că PNRR-ul criticat în problema pensiilor permitea şi creşteri şi peste 20%, cu condiţia să nu mai fie pensii speciale.

12 oct:

-Profesorul de matematică Gabriel Apetrei, de la Școala generală nr. 2 din comuna Răchiţi, a fost condamnat la cinci ani şi opt luni de închisoare cu executare, după ce trei eleve de 13 şi 14 ani l-au acuzat de agresiune sexuală, oprindu-le după ore şi atingându-le în zonele intime.

13 oct:

-Profesorul din Ştefăneşti ţinut departe de catedră după ce un minor l-a acuzat de abuz sexual a fost trimis până la urmă în judecată. Răsturnarea de situaţie vedea după ce dosarul fusese la un pas de clasare şi după ce victima devenise ţinta ironiilor, în timp ce toţi din şcoală îl susţineau pe profesor.

17 oct:

– S-a redeschis şantierul Teatrului “Eminescu”, după desemnarea unei noi asocieri de firme care să se ocupe de lucrări – D&D Construct. Din cauza bâlbelor administrative, costul reabilitării Teatrului s-a triplat, ajungând de la 5 milioane de euro la aproape 15. Proiectul demarase în urmă cu opt ani.

18 oct:

-O femeie de 39 de ani care crezuse că şi-a găsit jumătatea în judeţul Botoşani a sfârşit tragic chiar de ziua ei. Femeia a fost înjunghiată în gât de dascălul din Cordăreni, care a sunat la 112 şi a reclamat grozăvia. Autorul, cunoscut ca un om liniştit, a fost internat la Psihiatrie.

19 oct:

-Legile “fără penali în funcţii publice” nu produceau mare efect în politică. Spre exemplu, la Botoşani puteau candida toţi foştii condamnaţi, de la Alexandru Simionovici la Verginel Gireadă, pentru că erau reabilitaţi.

20 oct:

-Plafonarea preţurilor aducea frigul în casele botoşănenilor, deoarece persoanele care sperau la ieftinirea lemnului de foc constatau că acesta a dispărut total de pe piaţă sau se vindea scump şi pe sub mână. Efectul de bumerang venise pentru că guvernul a intervenit masiv pe piaţă fără să dea compensaţii.

22 oct:

-Un bărbat de 55 de ani din Flămânzi şi-a pierdut viaţa chiar în faţa casei sale, după ce a încercat să traverseze strada prin loc nepermis. Bărbatul s-ar fi împiedicat şi ar fi căzut, iar în acel moment a fost izbit în plin de o maşină.

24 oct:

-Un copil de 16 ani din Botoşani a ajuns la spital în stare critică după ce a slăbit 50 de kilograme într-un an şi şi-a dat tot organismul peste cap. Băiatul slăbise masiv după ce colegii au râs de el că avea 100 de kg, iar mult timp nici nu s-a mai dus la şcoală.

-Un bărbat de 48 de ani şi-a pierdut viaţa după ce scuterul pe care se afla a fost spulberat de o maşină, pe drumul dintre Flondora şi Avrămeni. Şoferul de 40 de ani care îl lovise cu un VW a declarat că i-a fost imposibil să observe scuteristul.

25 oct:

-Constantin Covaliu, un tânăr botoşănean de 22 de ani care urmărea femei din Anglia în propriile case şi le ataca pentru a le viola, a primit o sentinţă exemplară, fiind condamnat la închisoare pe viaţă.

27 oct:

-Un băiat de 19 ani din Dimăcheni care a furat maşina mamei a nimerit exact în faţa poliţiei şi a ajuns după gratii, fiind reţinut pentru 24 de ore. Deoarece infracţiunile pe şosele erau tot mai multe, şi recurgerea la cătuşe era tot mai frecventă.

28 oct:

-La Botoşani erau în evidenţe cu carte de muncă doar un sfert dintre persoanele care puteau munci, adică doar 58.000 de persoane. La nivel naţional, mai rău decât noi stătea doar judeţul Vaslui.

30 oct:

-Poliţiştii de frontieră botoşăneni descopereau tot mai multe documente false, semn că se confruntau cu o adevărată industrie în acest sens. Cetăţeni din state non UE îşi procurau acte româneşti în speranţa că vor circula mai uşor sau îşi vor găsi locuri de muncă mai bine plătite un UE.

NOIEMBRIE

1 nov:

-Ioan Cristian Oloeriu, botoşăneanul care a comandat incendierile de maşini ce au terorizat oraşul în urmă cu 10 ani, rămânea nepedepsit. Asta deoarece legile date de politicieni pentru a-şi rezolva problemele cu justiţia scăpau şi mii de infractori din cauza prescripţiei speciale.

-Ministrul Muncii, Marius Budăi, era tot mai des încolţit de politicienii liberali sau din opoziţie, care îi reproşau că nu putea avansa un procent concret de creştere a pensiilor şi că era mai uşor să promiţi din opoziţie decât de la putere.

2 nov:

-Un poliţist era judecat pentru ultraj după ce şi-a ameninţat cu moartea un coleg de la rutieră. Cazul de la Dorohoi era cu atât mai grav cu cât cel acuzat, Flavius Moroşanu, era poliţist judiciarist, acesta activând la Biroul de Investigaţii Criminale.

– 440 de botoșăneni s-au îmbolnăvit cât timp erau internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”. Cazurile au fost raportate în primele nouă luni ale anului, iar şefii spitalului spuneau că se întâmplă în toată lumea şi acest lucru nu trebuie ascuns.

3 nov:

-La Botoşani şi asfaltul părea că se mută la comandă politică. Astfel, marea asfaltare începută pe drumul Dorohoi-Suceava s-a oprit brusc, pentru că asfaltul s-a terminat. Ordinea lucrărilor arăta însă că trebuia asfaltat mai întâi alt drum, la Cătămărăşti Deal, şi de aceea şoferii ar fi rămas în gropi.

5 nov:

-Şcoala 14 din Botoşani avea încă din vară un teren de sport nou şi modern, însă era ţinut sub lacăt să nu-l strice copiii. Conducerea şcolii spunea că are nevoie de acordul primăriei, iar primăria că procedurile durează.

6 nov:

-Curgeau demisiile de şefi la Nova Apaserv. Astfel, după demisia fostului director Albert Tănase, şi inginerul șef Gelu Matei îşi făcea bagajele. Problemele coincideau cu numirea noului Consiliu de Administraţie, din care făceau parte numai cei susţinuţi politic, și anume Doru Constantin (PSD), ajuns între timp și director adjunct, Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comariţa (PSD).

7 nov:

-Ridiculizat pentru gafele cu promisiunile de creştere a pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi deturna atenţia şi anunţa alte zile libere pentru bugetari şi bani în plus pentru cei care lucrau cu fonduri europene.

8 nov:

-Dosarul în care era judecat Florin Ţurcanu, fost preşedinte al CJ, adunase 31 de termene, iar pronunţarea era şi ea la a patra amânare. Zecile de amânări veneau în condiţiile în care Ţurcanu avea deja o condamnare pentru fals, iar o nouă sentinţă ar fi însemnat puşcărie.

-Tehnicianul Mihai Teja şi finanţatorul Valeriu Iftime anunţau plecarea antrenorului, după ce FC Botoşani a pierdut şi meciul din Cupa României cu Mioveni şi şi-a anulat şansele la calificare, iar în campionat echipa era foarte aproape de locurile retrogradabile.

9 nov:

-Procesul uriaş al vameşilor şi poliţiştilor de frontieră din Vama Siret, încarceraţi temporar la Botoşani, acuzaţi că luau mită cu găleata, se termina cu achitarea suspecţilor. Pentru ca ridicolul să fie total, singura condamnare era pentru o persoană care oferise şpagă.

10 nov:

-Un puşcăriaş din Botoşani a ajuns să fie cercetat penal pentru că două desene care-i erau destinate erau impregnate cu stupefiante. Cazul era doar un exemplu din şirul incredibil de încercări de a plasa droguri în puşcărie.

13 nov:

-Soţul cântăreţei de muzică populară Carmen Cornaci, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit fără suflare în ştreang în casa din Mănăstirea Doamnei. Artista răvăşită de durere era asaltată de mesaje de condoleanţă şi de încurajare.

14 nov:

-Un centru pentru sinistraţi inaugurat cu mare pompă la Cândeşti de politicieni în frunte cu liderul liberal Costel Şoptică se dovedea total inutil. Clădirea uriaşă şi foarte scumpă (3,4 milioane de lei) nu avea utilităţi şi nici speranţe să le primească în următorii ani.
-Un bărbat de 38 de ani a murit în circumstanţe dramatice, după ce maşina pe care o conducea a ieşit în decor la Vorniceni. Ancheta preliminară arăta că şoferul şi un pasager rănit au zăcut ore întregi pe câmp, până a fost observat accidentul, iar cel de la volan băuse la bar înainte de tragedie.

15 nov:

-Un incendiu la Şcoala 14, pornit de la un ventilator defect, a adus controale stricte în toate unităţile de învăţământ. Grav era însă că problema apăruse la o şcoală care era autorizată la incendiu.
16 nov:

-Sute de familii botoşănene redescopereau culesul vreascurilor din pădure pentru a nu face frigul. Soluţia gratuită avea de fapt un preţ uriaş, pentru că la cules erau trimişi copiii, care trebuiau să fie la şcoală.

17 nov:

– Ancheta de corupţie în cazul lui Mihai Ţurcanu, fostul şef al DSVSA şi frate al lui Florin Ţurcanu, cuprindea aspecte incredibile despre cum politicienii încearcă să folosească poliţia. Astfel, directorul s-ar fi pregătit să-i fabrice un dosar penal unei angajate incomode, fără să ştie că era filat.

20 nov:

– Şase copii ai unei familii din Hudeşti au fost luaţi cu judecătorii de lângă propriii părinţi. Anchetele sociale au arătat că părinţii erau incapabili să-i îngrijească pe copii şi îi ţineau mai rău ca la puşcărie.

21 nov:

-F.M., cel mai titrat antrenor de la secţia de haltere a CS Botoșani, era acuzat de corupere sexuală asupra unor sportive. Incidentul venea după un val de agresiuni sexuale raportate în şcolile din judeţ, iar suspectul avea interdicţia de a mai profesa.
22 nov:

-O bătrână de 86 de ani din Botoşani, care s-a târât din casă pentru a anunţa decesul soţului, a căzut în zăpadă şi a zăcut ore întregi până a fost găsită inconştientă. Femeia a ajuns în stare critică la spital, în timp ce soţul ei trebuia înmormântat.

– Judeţul risca să rămână de izbeliște cu deszăpezirea drumurilor naţionale, în prag de iarnă. Firma care a câştigat deszăpezirea, Sabina & Ștefana Cons SRL Satu Mare, nu avea nici oameni, nici maşini. Situaţia incredibilă a fost descoperită la prima ninsoare, când la un mic accident în trafic s-a aflat că maşinile de intervenţii nu aveau nici RCA.

23 nov:

-O botoşăneancă de 43 de ani a fost trimisă la puşcărie după un scandal la şcoală, în care l-a agresat pe unul dintre directorii de la “Elena Rareş” şi pe doi copii. Incidentul şocant arăta încă o dată că şcolile botoşănene nu sunt cel mai sigur loc pentru copii.

-Un tânăr de 23 de ani din Corni, care tocmai se alesese cu permisul suspendat, şi-a agravat şi mai mult situaţia, după ce la un semnal de oprire în trafic a ales să fugă de poliţie, fiind urmărit cu girofaruri şi provocând un accident grav în care a fost rănită o tânără a cărei maşină a fost izbită.

25 nov:

-Lucrările care trebuiau să readucă la viaţă Muzeul Judeţean întârziau chiar şi la un an după ce clădirea a fost predată constructorului. Comorile instituţiei au fost mutate cu armata, însă mobilizarea s-a topit brusc. Lucrările au ajuns la firma SC Smeogal Construct SRL Iași, care făcuse profit de milioane de lei cu zero angajaţi.

27 nov:
-Costel Lupașcu era obligat de instanţă să părăsească funcţia de manager al spitalului TBC. Decizia venea după ce fostul manager Cristina Bahrin a reclamat că postul a fost ocupat printr-un simulacru de concurs. Lupaşcu fusese propulsat în funcţie cu scandal, după ce pierduse postul de deputat PSD la alegerile din decembrie 2020.

28 nov:

-Liliana Doina V., o angajată în vârstă de 51 de ani, de la Spitalul Judeţean, care fusese dată dispărută cu o zi în urmă, a fost găsită fără suflare într-o locuinţă a familiei. Anchetatorii luau în calcul şi varianta sinuciderii.

-Un bărbat de 60 de ani a sfârşit în condiţii dramatice, după ce a căzut în cocina porcilor şi a fost devorat de propriile animale.

DECEMBRIE

1 dec:

-Ziua Naţională a adus festivism şi proteste la Botoşani. Botoşănenii au venit în număr mare la manifestările tradiţionale din Centrul Vechi şi au asistat, pe lângă defilare, şi la parada politicienilor. Spectatorii au fost însă mai vocali la adresa acestora, iar unul a venit şi cu pancarte cu „M…E PSD”, fiind săltat şi amendat de jandarmi.

2 dec:

-Un dorohoian de 64 de ani pentru viaţa căruia medicii au luptat foarte mult şi au reuşit să-l salveze, a murit în poarta casei, după ce a căzut într-un şanţ care-i apăruse în faţa locuinţei cât el a fost internat. Şanţul care era descoperit de mai mult timp a fost acoperit imediat după tragedie.

4 dec:

-Daniela Șfaiţer, soţia omului de afaceri botoşănean Cornel Șfaiţer, a încetat fulgerător din viaţă, la nici 57 de ani, fiind găsită fără suflare în bucătăria locuinţei familiei. La funeralii au asistat sute de oameni, iar la căpătâiul ei a slujit şi mitropolitul IPS Teofan.

-Statul român deconta aproximativ 400 de mii de lei lunar pentru cazarea refugiaţilor ucraineni, deşi pe hârtie erau în judeţ aproximativ 230 de refugiaţi. Nimeni nu verifica veridicitatea datelor prezentate spre decontare, iar în judeţul vecin Suceava se descoperiseră aranjamente şi bani decontaţi pe cazări fictive.

5 dec:

-Botoşăneanca Simona Radiş a cucerit un titlu unic pentru canotajul românesc, după ce fusese desemnată canotoarea română a anului. Aceasta a primit, alături de suceveanca Ancuţa Bodnar, titlul pentru cel mai bun cuplu feminin din canotajul mondial.

– Un bătrân din Corni, tâlhărit în propria casă, a ajuns victimă pentru a doua oară, din cauza poliţiei. După ce tâlharii au plătit dauna, pentru a scăpa mai uşor, agentul care ancheta cazul şi-a însuşit o parte din bani şi a ajuns să fie şi el cercetat.

6 dec:

-Drumul strategic, în care Consiliul Judeţean pompa peste 100 de milioane de euro (adică un milion de euro pe kilometru) se fisura înainte de tăierea panglicii, pe tronsonul Dângeni – Brăteni – Mihălășeni. Oficialii, care grăbiseră lucrările pentru a bifa realizări, spuneau că drumul e încă în administrarea constructorului.

7 dec:

-Medicul neonatolog Dana Burlacu, care a lucrat la Maternitatea Botoşani, a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, pe motiv că nu ar fi făcut tot posibilul pentru salvarea unui bebeluş. Cazul de posibil malpraxis era fără precedent în justiţia botoşăneană.

-Judeţul Botoşani era codaşul ţării la valoarea pensiei medii, cu doar 1.409 lei. 33.769 de vârstnici botoşăneni primeau completare de la stat pentru a încasa măcar pensia minimă de 1.000 de lei.

8 dec:

– România a eşuat în noua tentativă de a adera la spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei Austriei, iar politicienii din coaliţia de guvernare începeau deja să se acuze reciproc. Mai mult, în ziua eşecului Schengen, liberalii botoşăneni s-au pozat într-o vizită la Bruxelles şi au descris ieşirea ca pe o mare reuşită, deşi au fost doar în vizită.

9 dec:

-Florin Ţurcanu, fost preşedinte al CJ şi al PNL Botoşani, a fost trimis la închisoare în cel de-al patrulea proces în care i s-au adus acuzaţii grave de corupţie. Scos din politică pe uşa din dos, pus la plată în alte dosare, Ţurcanu s-a prezentat singur la poliţie pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 2 ani şi jumătate de închisoare.
10 dec:

-CNI a suspendat recepţia celui mai nou spital botoşănean, după ce a găsit probleme la unitatea de lângă Spitalul de Recuperare, despre care primarul spunea de un an că este aproape de inaugurare. La cum se derulaseră celelalte etape, era de aşteptat ca spitalul să mai rămână închis mult timp.

12 dec:

-Un tânăr de 25 de ani, din Mihălăşeni, care fugise de poliţie cu maşina şi ajunsese cu Mercedes-ul într-un copac, la Ripiceni, a murit după ce a stat trei luni în comă.

13 dec:

primaria botosani-Primăria Botoșani s-a ales cu toate conturile blocate, din cauza datoriei de aproape 20 de milioane de euro către lichidatorul Termica, fosta societate din care a apărut actuala Modern Calor. Cosmin Andrei dădea vina pe fostul primar Cătălin Flutur, care a demontat însă acuzaţiile motivând că Andrei era la curent cu toate aspectele presupuse de transferul de proprietate.

-Botoșăneanca Loredana Toma a doborât recordul la Mondialul de haltere din Columbia şi revenea acasă cu două medalii de aur. Visul botoşănencei era medalia olimpică, după ce fusese oprită să concureze la Tokyo.

14 dec:

-Familia Ţurcanu era bântuită de procese. Astfel, Mihai Ţurcanu a fost trimis în judecată, la doar câteva zile după ce fratele său Florin a fost condamnat la puşcărie. Acuzele erau extrem de grave şi tot din sfera faptelor de corupţie.

-Botoşaniul făcea şi el parte dintr-o reţea naţională cu jocuri de noroc măsluite cu bătăi și șantaj. Trei botoșăneni ridicaţi cu mascaţii au fost arestaţi preventiv, suspiciunile planând asupra cazinourilor din reţeaua Las Vegas.

15 dec:

-O botoşăneancă ce credea că a găsit la 61 de ani pe net ce nu a avut toată viaţa s-a trezit sedusă, abandonată şi cu datorii colosale, de peste 100.000 de euro. Aceasta a fost sedusă de un fals general american, care i-a promis că va veni la ea şi a stors-o de bani.

– Botoşăneanul Daniel Timofte, profesor universitar doctor şi manager al Spitalului “Sfântul Spiridon” Iaşi, a devenit membru al Academiei de Știinţe Medicale din România, fiind singurul manager de spital din ţară cu acest titlu.

16 dec:

-În procesul lui Mihai Ţurcanu, fost şef al DSVSA, erau chemaţi la bară martori cu greutate, printre care Viorel Şerbănoiu, fostul şef al IPJ, sau fosta soţie a liderului liberal Costel Şoptică.

17 dec:

autocarul-Un cumplit accident de autocar în care se aflau copiii din Ansamblul curteştean “Flori de măr” a ţinut întreaga ţară cu sufletul la gură. Dintre cele 25 de victime, una, Alexia, de 15 ani, era în stare critică, deoarece în timpul accidentului rămăsese fără ambele mâini.

18 dec:

– La o zi după tragedia cu autocarul de la Paşcani a apărut şi miracolul. Alexia a fost operată cu succes de medicul Sidonia Susanu, care i-a replantat ambele braţele, cu speranţe de recuperare aproape în totalitate. Acelaşi medic a operat cu succes alţi doi copii cu răni severe la faţă şi era supranumită “îngerul salvator”.

-Un băiat de 24 de ani a murit pe loc după ce BMW-ul în probe pe care îl conducea s-a izbit violent de mai mulţi copaci pe marginea drumului din comuna Roma. Impactul a fost atât de violent, încât bolidul s-a rupt în două.

19 dec:

-Drama Alexiei şi a celorlalţi răniţi în accident a dus la o mobilizare fără precedent la Botoşani. La Centrul de Transfuzii Sanguine s-au prezentat sute de oameni, mult peste capacitatea de prelucrare a centrului, făcându-se şi reprogramări.

20 dec:

-Romică A., un botoşănean care și-a transformat angajatele în sclave sexuale prin șantaj, a scăpat basma curată în instanţă. Acuzatul a scăpat doar din cauza gafelor justiţiei, care au întârziat procesul mai mult de șase ani.

-Un bărbat care a condus beat criţă după ce tocmai fusese implicat într-un scandal unde au intervenit şi jandarmii, a intrat în plin cu VW-ul într-un microbuz şi l-a răsturnat în zona sediului ISU, rănind doi oameni. Pentru a nu comite şi alte grozăvii, şoferul a fost încătuşat şi dus în arest.

21 dec:

-Fosta inspectoare şcolară Cătălina Hodan a fost condamnată definitiv pentru falsuri în urma cărora a beneficiat de bani nemunciţi, declarând că a făcut logopedie cu o fetiţă cu nevoi speciale. Aceasta a primit şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Hodan a renunţat la funcţia de inspector, dar a revenit la catedră.

22 dec:

-Doi botoşăneni care au umplut Europa cu pastile de potenţă contrafăcute au scăpat de puşcărie, dar aveau de achitat un prejudiciu colosal, în solidar cu alţi acuzaţi – 1,5 milioane de euro.

24 dec:
Alexia a fost externată– Fata salvată miraculos după accidentul de la Paşcani a trecut cu bine de alte două operaţii, iar colegii ei cu răni la faţă se refăceau foarte bine şi au fost externaţi în Ajun de Crăciun. Alexia rămânea internată şi mai avea de suportat şi alte intervenţii.

– Reabilitarea drumului spre Iaşi era bântuită de probleme. CNAIR a schimbat consultantul care superviza lucrările de modernizare, în urma unor verificări care au scos la iveală surpări şi o mulţime de nereguli. Controversatul inginer Petru Tudorache a fost şi în atenţia DNA, după ce ajunsese să verifice lucrări de care se ocupau firmele apropiaţilor săi.

25 dec:

-Un biciclist de 53 de ani a murit pe loc după ce a fost lovit în plin de maşina unui tânăr de 30 de ani care conducea băut în localitatea Rediu, comuna Răuseni. Şoferul a fost reţinut în urma tragediei şi a ajuns în arest. Sărbătorile au adus un val de accidente la beţie şi peste 600 de prezentări la Urgenţe.

28 dec:

– Andrei Cristian Tărnăuceanu, un tânăr botoşănean care abandonase şcoala, a pus la cale o escrocherie cu burse şcolare care s-a propagat la nivel naţional, ajungând să fie anchetat. Înşelăciunea prin care promitea 25.000 de burse şcolare contra unei taxe a indus în eroare şi cadre universitare.

29 dec:

-IGPR a confirmat rezultatele concursului pentru şefia IPJ Botoşani, astfel că Toader Buliga, comisarul care a mai condus Poliţia din Suceava şi Bacău, urmează a fi instalat oficial noul şef al Poliţiei botoşănene.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...