spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăBătrân atacat de tâlhari, lăsat fără bani şi de un poliţist

Bătrân atacat de tâlhari, lăsat fără bani şi de un poliţist

Un poliţist botoşănean este vizat de acuzaţii extrem de grave, pornite de la un bătrân care a fost victima tâlharilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pus să ancheteze cazul unui bătrân prădat de patru tineri, un agent de poliție și-a tras „partea leului”. În loc să returneze victimei banii predați de atacatori, polițistul ar fi restituit doar o mică parte din sumă. Dat în vileag, poliţistul a fost trimis în judecată și s-a transferat la o altă structură a Ministerului Afacerilor Interne.

Deși cazul este destul de vechi, povestea a ieșit la iveală abia acum, pentru că totul a fost ținut departe de opinia publică.

Atacat în propria casă

Întâmplarea de la care a plecat totul a avut loc în ianuarie 2016. Atunci, patru tineri din comuna Corni au dat buzna în casa unui octogenar care locuia singur, pentru a-i fura banii agonisiţi. Suspecții au acţionat la „pont”, unul dintre ei fiind chiar rudă cu bătrânul. Trezit din somn, bruscat şi ameninţat, octogenarul le-a spus unde ţine banii, iar tâlharii au dispărut în noapte cu 1.950 de lei.

Cazul a fost preluat de polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani. În numai câteva zile aceştia au reușit să-i identifice pe suspecți. Cei patru atacatori au fost arestați preventiv pentru tâlhărie calificată.

Hoţii au dat banii înapoi

De dosar a rămas să se ocupe agentul Ionuț S., iar ancheta a mers destul de repede. Ba mai mult, trei dintre indivizi au decis să restuie bătrânului banii furați.

Așa se face că pe 15 februarie polițistul a întocmit și referatul de terminare a urmăririi penale, menționând că „prin dovezile întocmite în dosar, suma de 1.950 lei a fost înapoiată persoanei vătămate”. Doar că, în realitate, bătrânului îi fusese restituită doar suma de 300 de lei. Altfel spus, polițistul şi-ar fi însuşit 1.650 de lei, sumă ce îi fusese predată, în cursul urmăririi penale, de trei dintre cei patru autori ai faptei, pentru a fi restituită octogenarului. Doar că lucrurile nu au rămas aici. În timpul procesului, bătrânul a relatat că a primit doar 300 de lei, nu și diferența.

Poliţist dat în vileag de unul dintre tâlhari

Cum știa clar că a predat și restul banilor, unul dintre tâlhari a mers la Poliție și l-a denunțat pe poliţist. Așa se face că după trei ani de la anchetarea tâlhăriei, polițistul a ajuns să fie anchetat la rândul lui pentru delapidare și fals intelectual.

Iar pentru a-i dovedi faptele, anchetatorii au luat declarații de la toți cei implicați, inclusiv de la poliţist, au verificat evidența operativă din cadrul poliției și au ridicat mai multe conversații purtate prin intermediul mesajelor de tip SMS. În cazul lui, însă, investigațiile au durat până la sfârșitul lui 2019.

Avocatul spune că a fost neglijenţă

Între timp, agentul de poliție a susținut un concurs la o altă unitate a Ministerului Afacerilor Interne. Acolo a obținut o funcție de ofițer, el având studii în acest sens. În 2020 a fost pandemia de Covid-19, iar procesul s-a prelungit până anul acesta.

Interesat este că în timpul procesului avocatul care îl reprezintă a solicitat schimbarea încadrării juridice. Asta deoarece din probatoriul administrat în cauză, nu rezultă că polițistul şi-ar fi însuşit sumele de bani. Acesta doar ar fi administrat în mod neglijent acele sume de bani.

„Acele sume de bani au fost puse pe biroul inculpatului, iar acesta nu a avut o administrare bună, ci defectuoasă”, a invocat avocatul. Instanța a rămas în pronunțare încă de luna trecută, dar situația nu a fost clarificată. Prin urmare procesul va continua cel mai probabil și pe parcursul anului viitor.

În plus, potrivit normelor de drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, polițistul va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Poliţist prins că a dijmuit spaga

Doar că astfel de cazuri nu sunt singulare. Anul trecut, un poliţist, care a făcut „pierdută” o șpagă de 1.000 de lei și a subtilizat peste 2.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate de colegii săi, a fost condamnat definitiv la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, sub acuzația de delapidare şi contrabandă în formă asimilată.

Paul Cătălin Nechita lucrase ca tehnician criminalist. Acesta trebuia să examineze și să aibă grijă de pachetele de țigări, dar și de o presupusă șpagă de 1.000 de lei. Banii au dispărut, la fel și țigările de contrabandă. Când faptele au ieșit la iveală, el și-a dat demisia din poliție.

Alți doi agenți de poliție au fost condamnați în vara acestui an pentru fals material în înscrisuri oficiale. Aceştia au întocmit procese verbale de contravenție unul în numele celuilalt. Asta pentru ca ambii să bifeze rezultate în timpul unei acțiuni organizate la nivel județean de către IPJ.

Fostul șef al postului de poliție din comuna Vârfu Câmpului, Romică Gorgan, s-a ales cu o pedeapsă de un an și două luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, iar colega lui, Elena Munteanu, s-a pricopsit cu o condamnare de opt luni închisoare, însă magistrații au decis în cazul ei amânarea aplicării pedepsei.

Scandal de corupţie la Serviciul Rutier

La aceste cazuri se adaugă și scandalul de corupție în care au fost implicați polițiștii de la Serviciul Rutier. Anul trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis în judecată 21 de persoane.

Anchetatorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 polițiști din cadrul Serviciul Rutier Botoșani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Totodată, comisarul șef Eduard Iacob a fost acuzat că, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, ar fi falsificat toate documentele care au stat la baza unui dosar penal, ofițerul urmărind îngreunarea tragerii la răspundere penală a unui bărbat anchetat pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice pentru ca acesta să nu fie trimis în judecată.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...