Sute de botoşăneni de toate vârstele au înfruntat frigul de joi dimineață pentru a sărbători Ziua Naţională în Centrul Istoric al municipiului. Fără restricțiile din ultimii doi ani, din cauza pandemiei de Covid -19, oamenii au venit cu mic cu mare pentru a urmări ceremoniile pregătite de autorități.
Cu drapelul național sau cu panglici tricolore la reverul hainei, botoșănenii au umplut Piața 1 Decembrie.
Aceştia au încercat să imortalizeze momentele cu aparatele foto sau cu telefoanele mobile. Iar când a venit rândul oficialilor să-și spună speech-urile, oamenii nu au mai stat amorțiți ca altă dată. Aceştia și-au spus păsurile cu foc, comentând deciziile celor din administrația locală.
Ba mai mult, un botoșănean a venit pregătit cu două pancarte pe care le-a afișat, în liniște, chiar în fața oficialilor, în timpul depunerilor de coroane. În tot acest timp, alți zeci de botoșăneni s-au aliniat în fața meselor pregătite din timp de cei de la Primărie în apropierea fostului sediu Modarom, așteptând cuminți porția de fasole cu cârnați.
Politicienii nu au lipsit de la manifestările de Ziua Naţională
Ceremoniile oficiale au debutat cu salutul prefectului Sorin Cornilă. Acesta a trecut în revistă Detașamentul de Onoare. Ulterior Grupul Vocal Răzeșii, coordonat de preotul garnizoanei Botoșani, a intonat Imnul Național. A urmat oficierea serviciului religios, susținut de un sobor de preoți condus chiar de protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
Grupați în dreptul Casei Ankele, oficialii s-au așezat în funcție de însemnătatea funcției deținute, cei cu rang înalt fiind în primul rând, iar șefii de rangul doi în planul secund. Nu au lipsit de la manifestări nici politicienii, parlamentarii, consilieri locali sau județeni, ori directorii de instituții. Din așa-zisul prezidiu a lipsit însă fostul primar al municipiului, Cătălin Flutur. De altfel, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au reprezentat un bun prilej pentru oficiali să prezinte, în alocuțiuni, însemnătatea zilei de 1 Decembrie în istoria țării.
Printre cei care au luat cuvântul au fost prefectul județului Sorin Cornilă, primarul municipiului Cosmin Andrei și comandantul Garnizoanei Militare Botoșani, colonelul Ovidiu Damian.
În schimb, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a venit însoțită de Rareș Prisacariu, în vârstă de 7 ani, elev la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani, care a recitat cu patos poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu. Înfrigurat, cu nasul curgându-i aproape non-stop, micuțul a reușit să ajungă în inimile celor prezenți, care l-au aplaudat la scenă deschisă.
Coroane depuse la Monumentul Eroilor
Din program nu au lipsit depunerile de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, unde rând pe rând oficialii au trecut prin fața statuii și au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit pentru țară. Doar că, în timp ce oficialii stăteau la rând pentru a depune coroanele, un bărbat din mulțime a scos de undeva două pancarte identice cu același mesaj „M–. U.E. P.S.D.”, mesajul fiind scris cu litere negre pe un fond alb. Aflat chiar vizavi de așa-zisul prezidiu, bărbatul a afișat pancartele cu pricina într-o liniște deplină, fără huiduieli sau fluierături, timp de câteva secunde, după care le-a coborât la fel de discret. Doar că momentul a provocat rumoare în rândul oficialilor.
Între timp, jandarmii care asigurau măsurile de ordine publică l-au reperat în masa de oameni și l-au condus mai apoi la autospecială, unde a fost identificat. „Probabil va fi sancționat pentru tulburarea liniștii și ordinii publice”, a spus colonelul Marius Chiaburu. împuternicit prim-adjunct al șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean.
Paradă de Ziua Naţională savurată de copii
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare, compus din plutoane aparținând Unității Militare 01251 Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani și Penitenciarului Botoșani.
Momentul a fost savurat în special de cei mici, care au oferit ropote de aplauze. De asemenea, mai mulți botoșăneni au dorit să plece acasă cu o amintire și au făcut fotografii în fața monumentului din Centrul Istoric, cu zecile de coroane depuse.
Sute de porţii de fasole împărţite botoşănenilor
După încheierea ceremonialului religios și militar organizat de Ziua Naţională, sute de botoșăneni prezenți în Centrul Vechi s-au așezat la rând pentru a primi o porție de fasole cu cârnați. Asta pentru că masa populară de 1 Decembrie a revenit la Botoșani, după doi ani de întrerupere cauzată de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Autoritățile au pregătit circa 700 de porții de fasole cu cârnați, care au fost distribuite gratuit participanților la manifestațiile derulate în Centrul vechi, cu ocazia Zilei Naționale a României.
„Am pregătit aproximativ 700 de porții de cârnați cu fasole. S-au folosit 200 de kilograme de fasole, 50 de kilograme de ceapă, 50 de kilograme de morcovi, 10 kilograme de țelină, 20 de litri de ulei, bulion după gust, 50 de kilograme de cârnați. 100 de pâini și 50 de litri de vin”, a declarat Dorin Burlacu, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială Botoșani.
Bucatele au fost pregătite de personalul Cantinei de ajutor social, cu sprijinul sponsorilor. Botoșănenii au apreciat bucatele oferite de primărie, mai ales că unii înghețaseră deja din cauza frigului pătrunzător. Unii s-au oprit cu caserolele în mâini pentru a savura mâncarea chiar în Centrul vechi. „Fasolea la cazan este mult mai bună decât cea gătită acasă. Oricât ai găti-o, nu iese la fel. Le mulțumim celor care mențin această tradiție și le mulțumim și celor care au preparat-o”, a spus un botoșănean.