Caz șocant într-o școală din municipiul Botoşani, unde directorul adjunct al unității de învățământ a fost atacat și amenințat de mama unei eleve. Dezlănțuită, femeia, în vârstă de 43 de ani, a lovit doi elevi și a fost potolită cu greu.
Pentru a scăpa de ea, cadrele didactice au trebuit să se baricadeze în școală. Acuzată de agresiune și amenințare, femeia a fost trimisă în judecată şi condamnată, luni (n.r. – 21 noiembrie a.c.), la închisoare cu executare. Deși sentința nu este definitivă, femeia este deja la pușcărie pentru o altă faptă cu violență comisă în trecut.
Scene petrecute în urmă cu patru ani
Scenele uluitoare s-au petrecut în urmă cu mai bine de patru ani, dar incidentul a fost ținut departe de opinia publică. Totul a pornit de la o întâmplare absolut banală, petrecută la ora de sport. Era 17 mai 2018, când elevii unei clase a VIII-a, de la Școală Gimnazială ,,Elena Rareș” din municipiu, se aflau pe terenul unității de învățământ, unde se desfășura ora de educație fizică. Băieții jucau fotbal pe o jumătate de teren, iar pe cealaltă jumătate se aflau mai multe fete, printre care și fiica Simonei Florentina Lupu, aceasta din urmă fiind și protagonista incidentului violent.
În timpul jocului de fotbal, mingea a ajuns în partea de teren a fetelor, iar fiica femeii a aruncat mingea peste gard și a început să-și înjure colegii. A urmat pauza, iar băieții au mers la toaletă pentru a se spăla, însă trei dintre ei au revenit pe terenul de sport întrucât unul își uitase cheile acolo. Atunci, doi băieți au fost atacați de femeie și de fiica ei. Unul a fost imobilizat de fată, iar celălalt a fost lovit de mamă.
„Te distrug. Merg la inspectorat şi te aranjez”
Elevii au reușit într-un final să scape și au fugit în școală, unde s-au întâlnit cu directorul adjunct și cu profesorul de sport. Speriaţi, băieții s-au ascuns după cadrele didactice și au povestit pe scurt ce li s-a întâmplat. A fost vorba doar de câteva secunde, pentru că în scurt timp a năvălit în școală și Simona Florentina Lupu, care continua să fie agresivă fizic şi verbal. Cu greu a fost scoasă în afara unității de învățământ, însă, în timp ce era pe holul școlii, femeia a proferat amenințări și la adresa directorului adjunct care intervenise.
„Eu te distrug, te desfiinţez” a strigat femeia. Pentru a scăpa de ea, cadrele didactice au scos-o cu forța din școală și au încuiat ușa, dar femeia a continuat să se manifeste violent, lovind cu pumnii şi picioarele în uşa de acces în instituţie, adresând ameninţări cu moartea directorului adjunct. „Eu te distrug. Merg eu la inspectorat şi te aranjez”, a strigat femeia.
„Ne mai întâlnim noi. O să vezi tu ce o să păteşti”
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, dar nimeni nu a pomenit nimic în public despre cele întâmplate. Ba mai mult, cercetările s-au întins până în 2021. Audiată de polițiști, Simona Florentina Lupu a respins acuzațiile, nu a recunoscut agresiunile și nici amenințările, susținând că i-ar fi spus directorului adjunct doar „ne mai întâlnim noi. O să vezi tu ce o să păteşti”.
În schimb, victimele au prezentat certificatele medico-legale și au venit cu mai mulți martori. Inclusiv colegii elevilor au recunoscut că atunci când au revenit în sala de clasă băieții „erau vineţi şi bătuţi, erau zgâriaţi pe mâini şi pe gât”. Trimisă în judecată pentru agresiune și amenințare, Simona Florentina Lupu a fost găsită vinovată și condamnată pentru fiecare faptă.
Doar că între timp aceasta fusese încarcerată pentru o tâlhărie comisă asupra unui vârstnic. Așa că magistrații Judecătoriei Botoșani au contopit toate pedepsele și au condamnat-o în final la 3 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenție. Hotărârea a fost pronunțată luni, dar nu este definitivă.
Apel pentru mai multă siguranţă în şcoli
Săptămâna trecută, la o întâlnire care a avut loc la Instituția Prefectului, adjunctul inspectorului șef din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Ioan Aniței, i-a îndemnat pe primarii din localitățile județului să aloce banii necesari pentru dotarea școlilor din comune cu echipamente de supraveghere video. Potrivit acestuia, din cele 473 de unități de învățământ din județ, 80% au sisteme de protecţie.
Astfel, 68% dintre școlile și liceele din județ au sisteme de supraveghere video, 39% beneficiază de sisteme antiefracție, 27% au sisteme de control acces, iar 19% au asigurată și paza.