Deşi se confruntă cu o lipsă tot mai mare de medicamente din farmaciile din ţară, Ministerul Sănătăţii extinde lista de medicamente gratuite şi compensate. Astfel, începând cu data de 1 decembrie, lista se măreşte cu 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.
„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit comunicatului, opt dintre medicamentele nou introduse sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. „Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022″, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Zeci de tratamente lipsesc
De celalată parte, farmaciile se confruntă cu lipsuri la o serie de antibiotice și antiinflamatoare, în special pentru copii. La această situație s-au ajuns după ce producătorii ar fi încetat să le mai furnizeze, spun farmaciștii, din cauză că prețul mic de la noi i-ar dezavantaja.
„Din păcate, părinţii sunt cei care aleargă din farmacie în farmacie şi caută un anumit medicament sau altul. Noi le spunem să ia legătura cu medicul, să găsească variante din aceeași clasă şi să-l schimbe cu ce mai este în ţară. De asemenea, au fost probleme la antiinflamatoare suspensie, acolo într-adevăr avem variante, fiind paracetamol sau ibuprofen de la alte firme, sau supozitoare pentru copii mici. De asemenea, este o mare problemă în farmacii cu hidrocortizonul hemisuccinat. Vin părinţii cu copii internați la Pediatrie şi cer, dar nu mai avem”, a spus o farmacistă din Botoşani.