Instituţiile statului oferă un nou exemplu negativ cetăţenilor, deşi se presupune că ar trebui să fie primele care respectă litera legii. Într-o astfel de situaţie se află şi Primăria municipiului Botoşani. Astfel, reprezentanţii instituţiei s-au apucat să construiască un parc de joacă pentru copii, fără a avea vreun aviz sau autorizaţie.
Lucrarea a fost începută pe strada Constantin Gane. În cadrul acesteia trebuie montate porţi de acces şi tartan, trebuie împrejmuit terenul cu stâlpi metalici şi plasă metalică, trebuiesc montate borduri din beton pe tot conturul terenului şi pe aleea de acces. De asemenea, lucrările prevăd execuţia unui trotuar din dale de beton cu lăţimea de 1,00 m pe tot conturul terenului, borduri din lemn pe două laturi ale terenului, dar şi montarea, pe fundaţie din beton, a structurii de rezistenţă pentru două leagăne, montarea de diferite corpuri de joacă pentru copii, trei bănci cu spătar şi trei coşuri de gunoi fixe.
Surprize la control
Construcţia parcului a început fără avizele de rezistenţă şi siguranţă în exploatare a respectivului loc de joacă. În acest context, la faţa locului au mers reprezentanţi ai Inspectoratului Regional în Construcţii (IRC). Aceştia au constatat o mulţime de nereguli. „În urma verificărilor efectuate la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Botoşani se constată că aceste lucrări au fost executate şi se execută fără autorizaţie de construire şi fără proiect tehnic”, se arată în procesul verbal întocmit de către un inspector din cadrul IRC Nord-Est.
Specialiştii au remarcat faptul că, deşi este vorba despre un loc de joacă pentru copii, lucrările au fost începute „fără a exista un proiect verificat de verificatori de proiecte atestaţi, în condiţiile legii, pentru domeniile: rezistenţa, siguranţa în exploatare şi fără a deţine autorizaţie de construire”.
Inspectorii în construcţii au trasat Primăriei şi Direcţiei Edilitare mai multe sarcini pentru a intra în legalitate. Astfel, autorităţile trebuie fie să obţină toate autorizaţiile necesare, fie să dărâme tot locul de joacă şi să aducă terenul la stadiul iniţial.
„Au început mai repede pentru economie de timp”
Reprezentanţii primăriei au ales să finalizeze lucrările şi să intre în legalitate. Părculeţul este aproape gata în prezent, însă cu lacătul pe poartă.„Lucrările de reabilitare și reutilare demarate la spațiul de joacă de pe Constantin Gane nu sunt finalizate. Mai trebuie livrate și asamblate echipamente de joacă. Documentațiile necesare acestor lucrări pentru acest spațiu de joacă sunt în procedură de finalizare. Lucrările au început mai repede pentru a se face economie de timp”, a precizat, pentru „Monitorul de Botoșani”, primarul Cosmin Andrei.
Zeci de botoşăneni urmează „exemplul” primăriei
Botoşănenii, după exemplul primăriei, sunt abonaţi la construcţii fără autorizaţie. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021 de exemplu, poliţiştii locali au instrumentat 185 de sesizări şi reclamaţii primite de la cetăţeni, societăţi comerciale, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În urma verificărilor, au fost depistate 30 de lucrări executate fără autorizaţie de construire. Este vorba despre locuinţe, extinderi, recompartimentări de apartamente, schimbare de destinaţii spaţii comerciale, anexe gospodăreşti etc.
Pentru lucrările fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei s-au aplicat sancţiuni în cuantum total de 17.500 de lei. Cuantumul minim al amenzii este de 1.000 de lei.
În 2020 au fost făcute 125 de controale. Au fost instrumentate 425 de sesizări şi reclamaţii. Astfel, au fost depistate 31 de lucrări de construire executate fără autorizaţie. De asemenea au fost două executate fără respectarea autorizaţiei, iar la 32 nu era necesară autorizaţie de construire. Pentru lucrările fără autorizaţie sau cu nerespectarea acesteia s-au aplicat sancţiuni în cuantum de 43.000 de lei.