spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăRând la DNA în dosarul lui Mihai Ţurcanu

Rând la DNA în dosarul lui Mihai Ţurcanu

Angajaţi ai DSVSA şi veterinari sunt chemaţi în faţa procurorilor. Aceştia vor să elucideze delapidarea de milioane de lei de care e suspectat Mihai Țurcanu. Peste 20 de angajați din cadrul instituției, dar și medici veterinari din județ au fost chemați la sediul DNA – Serviciul teritorial Suceava pentru a fi audiați.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Totodată, au ascultat și redat înregistrările efectuate în baza autorizațiilor de supraveghere tehnică. Asta pentru a compara probele administrate în cauză și a stabili modul de comitere a faptelor.

A fost audiată inclusiv Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Au fost analizate datele rezultate în urma efectuării percheziției informatice asupra bunurilor ridicate de la aceasta, cu ocazia percheziției domiciliare efectuată de organul de urmărire penală la locuința sa. În plus, anchetatorii au înaintat mai multe adrese și solicitări către diverse instituții publice și private.

A fost continuată activitatea de ascultare și redare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor ambientale, rezultate din supravegherea tehnică. În plus, procurorii au pus sechestru până la concurența sumei de 2.644.310,26 lei asupra mai multor bunuri imobile aparținând lui Mihai Țurcanu.

„Am încercat să șterg din memorie acest episod”

Printre cei audiați a fost și Margareta Străchinariu. Aceasta a fost președintele Comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul achiziției „Consumabile și accesorii pentru recoltarea de trunchi cerebral din țesuturile nervoase pentru EST”. Angajata a declarat inițial că „nu își amintește” ca directorul executiv să-i fi precizat că dorește eliminarea firmei câștigătoare. Acesta s-ar fi exprimat în sensul că pretenția sa era ca procedura de desemnare a câștigătorului să fie una „corectă și legală”.

Fiindu-i prezentate înregistrările în conținutul cărora afirma contrariul, aceasta a recunoscut că Țurcanu dorea ca cealaltă firmă să iasă câștigătoare. „Pe moment nu mi-am adus aminte, întrucât am încercat să șterg din memorie acest episod pe care-l apreciez ca fiind traumatizant pentru mine, însă mi-am adus aminte în momentul în care am ascultat înregistrarea”, a invocat în fața procurorilor Margareta Străchinariu.

Subaltern la dispoziţia familiei directorului

Audiat a fost și unul dintre șoferii de la DSVSA. Acesta a recunoscut că în toamna anului 2021 Țurcanu i-a solicitat să transporte generatorul instituției la ferma de animale pe care acesta din urmă o deține, pentru a-l folosi la sudarea unor elemente din metal în apropierea unei „lagune” situată în imediata vecinătate a fermei, întrucât acolo nu era curent electric. Bunul a fost restituit abia în februarie 2022, când Comisia de inventariere DSVSA l-a interpelat cu privire la generator.

De asemenea, în fața procurorilor șoferul a recunoscut că Mihai Țurcanu obișnuia să-l solicite pentru diferite activități în interesul său personal, pe care le efectua cu regularitate. Spre exemplu, alimenta cu carburanți autoturismele personale și utilajele de la ferma lui Țurcanu. Acesta mai hrănea porumbeii pe care directorul executiv îi creștea, transporta membrii familiei directorului executiv cu autoturismul în diverse călătorii efectuate în interes personal. De asemenea cumpăra alimente pentru ciobanii care lucrau la ferma directorului executiv etc.

Țurcanu contestă ancheta

De partea cealaltă, fostul director executiv al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu, contestă, prin intermediul avocaților săi, atât ancheta, cât și lentoarea cu care s-ar derula cercetările. Bănuit de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare, acesta susține că ancheta ar reprezenta un exces de zel, iar presupusele fapte nu ar fi de competența DNA.

Inclusiv în cazul cercetării disciplinare și a evaluării profesionale a celor două angajate, „sancționate” că s-ar fi opus achiziției dirijate, apărătorii lui Țurcanu invocă o ingerință a procurorilor. Astfel, faptele imputate fac obiectul unor dosare aflate pe rolul Tribunalului Botoșani în Contenciosul Administrativ, iar procurorii ar trebui să aștepte decizia instanțelor.

În ce privește achiziția de mobilier de la societatea M Design SRL, apărarea susține că la percheziție au lipsit doar câteva piese. De asemenea documentația nu a fost deloc întocmită legal de compartimentul de specialitate. Privitor la preluarea generatorului de la DSVSA, aici nu s-ar fi conturat niciun prejudiciu. Asta pentru că nu era utilizabil, întrucât avea depășită vârsta de uzură morală și era casabil. „În orice caz, această faptă nu este, de sine stătătoare, de competența DNA și nici nu prezintă un grad de pericol ridicat”, au arătat avocații lui Țurcanu.

Tun de milioane de lei

Mihai Țurcanu a fost ridicat pe 13 mai a.c. de procurorii DNA, fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie-decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA. În acest caz, Țurcanu s-ar fi consultat cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD, care este cercetată în prezent pentru complicitate la abuz în serviciu.

Interzis în funcţia de director

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au mai fi fost livrate în totalitate.

Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În luna mai a.c., în baza probelor adunate, procurorii DNA au descins în județ, unde au organizat patru percheziții domiciliare – una la sediul DSVSA, alta la locuința lui Mihai Țurcanu, a treia la sediul fermei contolată de acesta, iar cealaltă la sediul societății care ar fi trebuit să livreze mobilierul. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, fostul director DSVSA a fost plasat sub control judiciar, având interdicția de a desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv. Prin urmare, la conducerea DSVSA a fost împuternicit Teodor Harabagiu. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Mihai Țurcanu va beneficia de prezumția de nevinovăție.

În vârstă de 46 de ani, Mihai Țurcanu este fratele fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...