Scandalul dezinfecției din municipiul Botoșani din perioada stării de urgență din primăvara lui 2020, imediat după declanșarea pandemiei de Covid-19, a luat o nouă turnură. Pentru că Primăria a refuzat să plătească facturile, cele două societăți care au stropit scările de bloc cu biocid au dat în judecată municipalitatea și au câștigat procesul. Prin urmare, Primăria va trebui să achite suma facturată, adică 211.882,50 lei, plus penalitățile până la plata integrală a sumelor care s-au adunat timp de aproape doi ani și jumătate, dar și cheltuielile de judecată.
Sentința definitivă a fost pronunțată ieri, pe 22 septembrie, după ce Curtea de Apel Suceava a respins recursul municipalității ca inadmisibil.
Dezinfecţie cu firme subcontractante
În fapt, pe 12 aprilie 2020, în urma unei proceduri de achiziție publică, între Primăria Botoșani, în calitate de autoritate contractantă, și societatea Selenit SRL – Satu Nou, jud. Bihor, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de servicii pentru dezinfecția scărilor de bloc din municipiu, conform Ordonanței Militare nr. 4/2020. Doar că fix în aceeași zi firma bihoreană a încheiat acorduri de subcontractare cu alte două societăți – Umar SRL Cândești și Clean Force Tehnology Albești, acorduri care au fost înregistrate la Primărie.
Lucrările de dezinfecție pentru prevenirea răspândirii Covid-19 au început în dimineața de 15 aprilie 2020, în baza Ordinului de începere emis de Primăria Municipiului Botoșani, substanța folosită pentru dezinfecție urmând să fie VIROCID, produs Biocid avizat de Ministerul Sănătății, ce se regăsea atașat în Registrul Național al Produselor Biocide (Ianuarie 2020)-grupa Tip Produs 2 (dezinfectanți pentru suprafețe).
Dezinfecția scărilor de bloc a fost realizată pe parcursul a cinci zile, adică pe 15, 16, 17, 18 și 22 aprilie 2020, iar fiecare asociație de proprietari a comunicat suprafața totală pe asociație a părților comune, iar cel puțin un reprezentant al asociației a participat la dezinfecție și a recepționat numărul de scări și suprafața dezinfectată, iar lucrările au fost recepționate pe 27 aprilie 2020. Astfel că a doua zi Umar SRL Cândești a întocmit și transmis Primăriei factura pentru serviciile prestate, în sumă de 96.750 lei, iar Clean Force Tehnology Albești altă factură, în valoare de 115.132,50 lei.
Primăria a refuzat să plătească
Dezinfecția de la nivelul scărilor de bloc ar fi costat în total 211.882,50 lei, doar că Primăria a refuzat să plătească banii, motivând că serviciul trebuia asigurat de societatea Selenit, iar substanța ce urma a fi utilizată trebuia să fie „Biclosol, avizată care a fost ofertată”.
„Caietul de sarcini prevede foarte clar – <<tratamentul se va executa cu Produs Biocid avizat de Ministerul Sănătății, ce se regăsește atașat în Registrul Național al Produselor Biocide (Ianuarie 2020) – grupa Tip Produs 2 (dezinfectanți pentru suprafețe), Substanța activă pe baza de clor. Substanțele folosite avizate de Ministerul Sănătății, vor fi însoțite de certificate de calitate și nu dăunează în nici un fel persoanelor, animalelor de companie sau mediului înconjurător, oferind un mediu curat și igienizat>>. Astfel, substanța cu care se putea realiza dezinsecția era doar Biclosol, substanță menționată în contract, orice altă substanță folosită generând încălcarea obligațiilor contractuale.
În ce privește facturile emise, acestea au fost returnate, nu au fost înregistrate în contabilitatea Municipiului Botoșani, deoarece serviciile prestate nu a fost efectuate în conformitate cu prevederile contractului nr. 9769/ 12.04.2020. Astfel, reclamantele nu dețin niciun document care să ateste o obligație asumată de Municipiul Botoșani, obligație ce nu ar fi onorată de instituție”, au arătat în instanță reprezentanții Primăriei Botoșani.
Firmele au încercat să recupereze banii pe calea dialogului, după care s-au adresat unui executor judecătoresc, care a trimis o notificare Primăriei pe data de 25 iunie 2020, după care au încercat recuperarea acestui debit pe calea ordonanței de plată. În octombrie 2020, Judecătoria Botoșani a apreciat că este necesară parcurgerea procedurii de drept comun, întrucât Primăria invocă o neexecutare a contractului.
Instanţa a dat câştig de cauză celor două firme
A urmat procesul, deschis la Tribunalul Botoșani, unde Primăria a invocat faptul că cele două firme nu au fost parte în contractul privind efectuarea dezinfecției și că substanța folosită a fost cu totul alta. Doar că probele depuse au arătat că acordul de asociere dintre Selenit SRL și Umar SRL Cândești și Clean Force Tehnology Albești a fost înregistrat la municipalitate, care a acceptat ca serviciile de dezinfecție să fie efectuate de cele două firme, reprezentanții Primăriei semnând fără obiecțiuni procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Prin urmare, Tribunalul Botoșani a dat câștig de cauză celor două societăți.
„Admite acţiunea formulată de reclamantele Umar SRL Cândeşti şi Clean Force Tehnology SRL Albești în contradictoriu cu pârâta UAT Municipiul Botoşani, prin primar. Obligă pârâta UAT Municipiul Botoşani, prin primar, să plătească reclamantei Umar SRL – Cândeşti suma de 96.750 lei, reprezentând c/v facturii fiscale nr. 52780/28.04.2020, precum şi penalităţi de 0,01 % pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data de 28.05.2020 şi până la data plăţii efective. Obligă pârâta UAT Botoşani, prin primar, să plătească reclamantei Clean Force Tehnology SRL Albești suma de 115.132,50 lei, reprezentând c/v facturii fiscale nr. 028/28.04.2020, precum şi penalităţi de 0,01 % pe zi de întârziere, începând cu data de 28.05.2020 şi până la data plăţii efective”, se arată în decizia instanței.
Municipalitatea a contestat hotărârea, dar acțiunea ar fi fost întocmită greșit, așa că magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul ca inadmisibil. Prin urmare, sentința Tribunalului a rămas definitivă, iar municipalitatea trebuie să plătească acum sumele respective, cu penalități, dar și cheltuieli de judecată în favoarea celor două firme, care totalizează peste 8.500 de lei.
Licitaţie în atenţia DNA
Anul trecut, și procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Primăriei municipiului Botoșani toate documentele care au stat la baza organizării licitației privind executarea dezinfecției scărilor de bloc, inclusiv contractul semnat cu societatea care și-a adjudecat lucrarea, semn că procurorii anticorupție vor să verifice legalitatea procedurilor. Deși reporterii „Monitorul” au încercat să afle un punct de vedere din partea reprezentanților DNA, aceștia nu au făcut niciun fel de precizări cu privire la verificările declanșate. La rândul său, primarul municipiului, Cosmin Andrei, a refuzat atunci să comenteze demersul procurorilor, însă a precizat că va sprijini cercetările pentru stabilirea adevărului.
„Nu voi comenta niciodată un demers al justiției, dar voi sprijini de fiecare dată demersurile acestora și vom face tot ce cade în sarcina noastră”, a spus primarul municipiului, Cosmin Andrei.
Scandal de la bun început
Doar că licitația cu privire la serviciile de dezinfecție a fost cu scandal de la bun început. Astfel, la licitaţie s-au înscris Selenit Oradea, Urban Serv SA Botoșani, Umar SRL Cândești și Mark Total Cleaning Solutions SRL Botoşani. Câștigătoare a fost desemnată firma bihoreană, care se află în insolvență, Urban Serv fiind descalificată întrucât nu avea aviz din partea DSP pentru a asigura astfel de lucrări și nici nu a pus la dispoziție substanța solicitată în caietul de sarcini pentru dezinfecție.
Ulterior, însă, Selenit Oradea a subcontractat lucrarea către Umar SRL Cândești și Clean Force Technology SRL din Albești, după care a ieșit la iveală că Umar SRL Cândești, cea care a efectuat unele servicii, a fost înființată de fostul jurist al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Constantin Lușneac, decedat în toamna lui 2020, în urma infecției cu Covid-19. Astfel, Umar SRL fusese fondată în 2002 de Lușneac, iar mai mulți ani aceasta a figurat fără angajați. Contactat atunci de reporterii „Monitorul”, Constantin Lușneac a respins orice implicare în acest contract și a susținut că nu mai are vreo legătură cu firma de ani buni.
Cazul investigat de procurorii Parchetului
„Din punctul meu de vedere, eu nu mai am treabă cu firma aia de ani de zile. Ce treabă am eu? Nici soţia. Nu ea este administratorul. Noi avem alţi oameni care se ocupă de firmă. Noi de ani de zile nu ne mai ocupăm de firma aia. Numele ei doar apare acolo, dar în rest se poate demonstra prin toate documentele că noi nu avem nicio treabă cu firma. Soţia apare în acte, dar noi nu suntem. Este un alt administrator. Eu nici nu ştiu prea multe lucruri, că nu mai am treabă la firmă”, a spus atunci Constantin Luşneac. Acesta ar fi ieșit din firmă în 2009, când societatea a fost preluată de Nicoleta -Violeta Lușneac, soția acestuia.
Inițial, cazul a fost investigat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, și polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), însă cercetările au fost efectuate „in rem”, fără să se dispună începerea urmăriri penale față de vreo persoană.