Peste 1 milion de lei se consumă lunar pentru analizele botoşănenilor şi banii tot nu ajung. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) decontează aceşti bani lunar la 13 laboratoare, dintre care nouă private. În ciuda ofertei care pare destul de generoasă, botoşănenii sunt în continuare puşi pe liste de aşteptare interminabile. De cealaltă parte, pentru analizele persoanelor peste 40 de ani s-a decontat „incredibila” sumă totală de 2.020 de lei.
Grosul banilor merg la privaţi
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, CAS Botoșani are încheiate contracte de furnizare de servicii medicale paraclinice cu 13 laboratoare. Patru dintre acestea sunt în spitale, iar nouă private. În perioada ianuarie-iulie 2022, suma totală decontată de CAS Botoșani pentru analize de laborator, investigații radiologice, investigații de înaltă performanță, servicii medicale de prevenţie a fost de 7.168.000 lei. Cu alte cuvinte, o medie de 1.024.000 lei lunar. Din această sumă, aproximativ 64% a fost decontată către furnizorii privați, iar 36% către cele patru laboratoare din spitalele publice.
Lunar, CAS decontează în medie 545.500 lei pentru analize de laborator, investigații radiologice, investigații de înaltă performanță. De la începutul acestui an, la sumele pentru analizele deja decontate, se adaugă cele pentru pacienții Covid. Astfel, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate analizele. Potrivit ghidurilor de practică medicală, acestea sunt necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare. În aceeași categorie se încadrează pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice.
Sumele aproape s-au dublat în doi ani
Astfel, suplimentar față de suma de 545.500 lei lunar, CAS Botoșani mai decontează analize necesare pentru monitorizarea acestor boli. În perioada ianuarie-iulie 2022 valoarea medie a fost de 478.000 lei lunar.
„Începând cu luna octombrie 2020, bugetul CAS Botoșani alocat investigațiilor paraclinice a fost suplimentat lunar. Prin urmare, fondul lunar alocat în anul 2022 pentru analizele asiguraților din judeţul Botoșani a crescut în medie cu 80% față de luna septembrie 2020. Efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare pacienţilor, în vederea monitorizării afecţiunilor prevăzute mai sus, se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora”, a precizat Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoșani.
Banii tot nu ajung pentru analize
Chiar şi aşa, însă, nu există lună în care botoşănenii să nu fie amânaţi la analize, primind aceeași explicaţie: nu mai sunt fonduri. În situaţia în care investigaţiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, laboratorul are obligaţia de a-l programa în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, consemnând pe verso-ul exemplarului de bilet de trimitere data prezentării pentru programare şi data programării, dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la alt furnizor de investigaţii medicale paraclinice.
Reprezentanţii laboratoarelor spun că nu au cum să onoreze toate solicitările, pentru că fondul este în continuare limitat. „Există o legislație care stabilește foarte clar care sunt criteriile după care se alocă aceste resurse, aceste fonduri. Aici intră dotări, personal, control de calitate, deci sunt foarte bine stipulate şi atunci fondul alocat județului Botoșani se împarte după acele criterii laboratoarelor care intră în contract cu Casa de Sănătate. Și desigur că fondurile nu ajung, nu acoperă numărul de solicitări. Atunci se reprogramează pacienții peste o lună sau chiar două”, a spus reprezentantul unui laborator de analize. Acesta spune însă că problema nu este de la CAS Botoșani şi nici chiar de la cea naţională. Totul porneşte chiar de la asiguraţii care vor analize gratuite şi nu beneficiază tot timpul de ele.
„Noi avem o mare problemă în județul Botoșani cu numărul de contribuabili”
„Până la urmă și Casa Județeană de Asigurări respectă un protocol stabilit la nivel național. Sunt anumite criterii după care se împart fondurile de la Casa Națională către casele județene. În funcție de numărul de asigurați, de numărul de persoane care contribuie la sistemul de Asigurări de Sănătate. Aici, pe bună dreptate noi avem o mare problemă în județul Botoșani cu numărul de contribuabili. Acesta este mult mai mic decât numărul de asigurați, deci suntem un judeţ finanţat de alte judeţe. Sigur, cu toții dorim să beneficiem de gratuitate și să avem toată luna servicii medicale gratuite, dar sunt puțini cei care contribuie la sistemul de asigurări, în comparație cu cei care vor să beneficieze de el și atunci acestea sunt consecințele, banii se termină foarte repede”, a mai spus reprezentantul laboratorului de analize.
Nebuloasă cu analizele gratuite pentru cei peste 40 de ani
La polul opus se află însă analizele pentru persoanele peste 40 de ani, care nu suferă de vreo afecțiune cronică. Deşi există fonduri separate pentru aceştia, aproape nimeni nu le foloseşte. Asta deşi populația județului continuă să îmbătrânească. „În perioada ianuarie-iulie 2022 au fost decontate analize medicale de laborator recomandate persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 ani. Valoarea totală în cadrul consultațiilor de prevenție a fost de 2.020 lei”, a mai spus şefa CAS.
Una dintre explicaţiile pentru numărul extrem de mic de analize îl reprezintă şi lipsa comunicării. Nici laboratoarele, dar nici medicii de familie, nu le spun pacienţilor peste 40 de ani că au aceste beneficii. „Eu am fost la laborator şi nu mi s-a spus că aş putea beneficia de un set de analize pentru persoanele de peste 40 de ani. Nici medicul de familie nu a spus o vorbă despre acest lucru”, a spus un botoşănean.
Pentru analizele medicale de laborator, recomandate de medicii de familie persoanelor asimptomatice cu vârsta >40 ani, în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice.
Pachetul de analize de laborator pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani şi peste este următorul:
– Hemoleucogramă completă
– VSH
– Glicemie
– Colesterol seric total
– LDL colesterol
– Creatinina serică
– PSA la bărbaţi
– TSH şi FT4 la femei