Mii de copii botoşăneni au reluat de ieri drumurile cu microbuzul, după ce şcolile din satele lor s-au închis.
Judeţul Botoșani se confruntă cu o masivă depopulare în zonele rurale. Îmbătrânirea accentuată a populației, şi scăderea numărului locuitorilor de la sate duce la o scădere drastică a numărului de elevi. Conform statisticilor Inspectoratului Şcolar, peste 3.000 de elevi au ieşit din sistem în ultimii opt ani, însă locul nu le-a fost luat de alţii. În pofida acestui lucru, mulţi primari au continuat să investească în şcoli, uneori creând situaţii paradoxale, investind fonduri europene în şcoli cu lacătul pe uşă.
„Avem cinci sate în comună. În trei dintre ele şcolile funcţionează. Soroceni şi Burla din păcate s-au închis. Elevii de acolo îi aducem la centru, în Unţeni”, a spus Constantin Paladi, primarul comunei Unţeni.
„Nu mai sunt copii”
Situaţia se poate repeta în aproape orice comună din judeţ. Spre exemplu, în urmă cu patru ani şcoala din satul Burleşti, din aceeași comună, a fost reabilitată. Acolo învăţau elevi până în clasa a patra. Acum mai învaţă o grupă de grădiniţă cu zece copii. „Cred că la anul nu o să mai fie nimic aici. O să fie pustiu. Nu mai sunt copii”, spune dezamăgită femeia de serviciu a şcolii.
Din acest motiv, elevii sunt mutaţi, tot mai mult, către şcoala din Unţeni. „Mergem la şcoala din Unţeni, la 10 kilometri. Era mai bine dacă aveam şcoală aici. Ajungeam mai repede”, a spus o fetiţă de zece ani.
Primăria a pus la dispoziţie un microbuz şcolar, iar orarul claselor a fost în aşa fel modificat încât toţi să ajungă la timp la şcoală. Pentru a transporta toţi elevii, şoferul microbuzului parcurge peste 150 de kilometri pe zi.
„În total transport vreo 80 de copii în patru sate. Este Burleşti, Mănăstireni, Soroceni şi Poiana. De la Poiana duc la Mănăstireni, de la Mănăstireni aduc la Unţeni, de la Soroceni aduc la Unţeni şi de aici la Burleşti duc la Unţeni. La 7 fără zece plec de la şcoală, ca să ajungă copiii la opt”, spune Florin Aştefănoaie, şoferul microbuzului şcolar.