Bănuit că a ucis accidental un bărbat, un octogenar din comuna Trușești a fost condamnat de magistrații Tribunalului Botoșani la trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru lovituri cauzatoare de moarte. Timp de trei ani, bătrânul va trebui să respecte mai multe obligații stabilite de magistrați.
Astfel, el va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile, constând în activităţi edilitar gospodăreşti în cadrul Primăriei Trușești sau în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Trușești. Totodată, bărbatul va trebui să plătească rudelor victimei 5.000 de lei cu titlu de daune materiale. Pronunțată marți, pe 16 august a.c., sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Anchetă inițiată de procurori
În vârstă de 85 de ani, Ioan P. a fost trimis în boxa acuzaților în urma unei anchete inițiate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
„S-a reţinut că, în ziua de 27 august 2018, în jurul orei 16, în timp ce se aflau pe terasa unui bar din satul Ionășeni, comuna Trușești, pe fondul unui conflict verbal, inculpatul a împins victima P.G., aceasta căzând cu fruntea de gardul împrejmuitor al terasei şi suferind leziuni care au dus la deces”, au arătat anchetatorii.
În fapt, victima, care locuia singur, era pensionar şi era în relaţii de prietenie cu bătrânul pe care îl mai ajuta la treburile gospodărești. Chiar în ziua respectivă, bărbatul, împreună cu alți doi localnici, au fost la locuința vârstnicului ajutându-l la activitățile gospodărești. În jurul orelor 15.30, când au terminat treaba, fiecare și-a văzut de drum, P.G. poposind pentru câteva momente la un bar din sat, unde a primit 2 lei de la un consătean pentru a-și cumpăra o bere.
Chiar în acel moment, în fața barului a oprit un atelaj hipo condus de octogenar care, indignat de faptul că P.G. a luat la plecare şi o sticlă de ţuică, a vrut să-l ia la rost. După un schimb de replici, Ioan P. l-a împins, iar P.G. s-a dezechilibat și a căzut pe terasa de ciment a barului, lovindu-se în cădere cu fruntea de gardul din lemn care împrejmuia terasa. Ulterior, bărbatul a fost transportat la domiciliu, iar echipajul medical de la Ambulanță chemat în ajutor a constatat decesul.
Faptă comisă cu discernământ
Necropsia a arătat că decesul bărbatului a survenit din cauza leziunilor suferite ca urmare a incidentului de pe terasă. Doar că cercetările au durat, întrucât bătrânul a fost supus și la o expertiză medico-legală psihiatrică, care a evidențiat că acesta suferă de o serie de afecțiuni. Cu toate acestea, concluzia membrilor comisiei a fost una singură – fapta a fost comisă cu discernământ. Prin urmare, la începutul acestui Ioan P. a fost trimis în judecată.
Imediat ce dosarul a ajuns în instanță, vârstnicul a cerut, prin intermediul avocatului, judecarea în formulă abreviată, pentru a scăpa cu o condamnare mai ușoară, ceea ce s-a și întâmplat, limitele de pedeapsă fiind reduse cu o treime.
„Instanța va avea în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii (pe fondul unui conflict spontan și al consumului de băuturi alcoolice, în condițiile în care între victimă și inculpat existau relații de prietenie), gravitatea rezultatului produs (deces), lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, conduita corectă a acestuia după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și vârsta înaintată a inculpatului, apreciind că împrejurările în care a fost comisă infracțiunea, în mod necesar coroborate cu vârsta inculpatului, sunt de natură să diminueze considerabil periculozitatea inculpatului, cu efectul reținerii circumstanței atenuante prev. de art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal”, se arată în motivarea sentinței.