Un funcționar public din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a fost găsit în conflict de interese de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Cazul a ajuns în atenția procurorilor.
Situația a fost făcută publică astăzi de reprezentanții ANI, prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit informațiilor furnizate de ANI, la data de 31 iulie 2019, în exercitarea funcției publice, Marius Albu, care fusese angajat ca și consilier superior în cadrul AJOFM Botoșani, a efectuat un control de specialitate la o societate comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator, și a întocmit Procesul-verbal de control, semnat de soția sa în calitate de administrator al societății comerciale, încălcând astfel prevederile art. 70 și art. 79, alin. (1), lit. a), b) și c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Albu Marius a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de consilier cu atribuții de control în cadrul AJOFM Botoșani, a desfășurat activități de control, de natură să creeze un avantaj patrimonial pentru soția sa, la firmele în cadrul cărora aceasta a deținut calități de asociat și funcții de administrator, întocmind în urma controalelor două procese-verbale”, se arată în comunicatul de presă emis astăzi de ANI.
Totodată, Marius Albu ar fi beneficiat de venituri în sectorul privat de la societatea comercială în cadrul căreia era încadrat în funcția de formator, și pentru care, în exercitarea funcției publice, a semnat cu mențiunea „bun de plată”, în sensul soluționării a două cereri de acordare a unor indemnizații. Interesant este că, după această ispravă, Marius Albu s-a angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, ca inspector de muncă.
Cel în cauză a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază și a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Inspectorii ANI spun că prin conflict de interese se înțelege situația în care „persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.” Totodată, potrivit legii, funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii – este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial, participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I, interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. Din acest motiv, în cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă. „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se mai menționează în lege. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, angajatul AJOFM Botoșani va beneficia de prezumția de nevinovăție.