Consilierul județean Liviu Hrimiuc (PNL), fost primar al orașului Darabani, a fost condamnat vineri, 12 august a.c., de Judecătoria Darabani, la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă, după ce l-a împușcat mortal, în mod accidental, pe un văr de-al său, la o partidă de vânătoare.
Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei și i-a stabilit fostului edil un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Liviu Hrimiuc va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Sentința a venit după rejudecarea dosarului penal întrucât, în primă instanță, Hrimiuc a fost achitat în primă instanță, dar Curtea de Apel a dispus reluarea procesului. Nici de această dată hotărârea nu este definitivă, cei implicați putând formula apel.
Tragedie petrecută în 2017
Tragedia a avut loc în seara zilei de 30 iunie 2017, când Liviu Hrimiuc, pe atunci primar al orașului Darabani, şi vărul său Dinu Hrimiuc, consilier județean, au participat la o vânătoare de mistreţi în pădurea Buleandra de lângă Darabani. Şedinţa de vânătoare fusese organizată legal, cu toate avizele necesare, cei doi fiind posesori de armă autorizaţi. Liviu Hrimiuc se afla o distanță de aproximativ 150 de metri de reperul stabilit de vânători, un copac, iar vărul său la o distanță de aproape 200 de metri.
La un moment dat, a apărut un porc mistreț, iar cei doi vânători au executat câte un foc de armă. A mai așteptat minute, după care i s-a părut că vede mișcare pe linia de tragere, așa că a mai executat un foc de armă, care ar fi avut loc simultan cu un al doilea foc de armă executat de Dinu Hrimiuc. Apoi, l-a strigat pe vărul său, care însă nu a răspuns, după care l-a apelat și pe telefonul mobil.
Cum nici de această dată vărul nu a răspuns, a mers spre locul unde era animalul, iar la aproximativ trei metri de porcul mistreț l-a căzut și pe Dinu Hrimiuc, care prezenta o plagă împușcată. A sunat imediat a 112, iar la faţa locului au ajuns poliţiştii şi cadrele medicale, acestea din urmă aplicând manevre de resuscitare, însă fără rezultat.
Anchetă deschisă de polițiști
A urmat o anchetă a polițiștilor din cadrul Serviciului Arme și muniții, anchetă care a arătat că tragedia s-ar fi petrecut după ce Dinu Hrimiuc ar fi părăsit standul, contrar regulilor vânătorii, apropiindu-se de porcul mistreț împușcat după primele focuri de armă, fără să-și anunțe vărul.
De altfel, se presupune că în momentul în care a împușcat a doua oară de aproape porcul mistreț, vărul său, Liviu Hrimiuc, ar fi executat și el simultan al doilea foc de armă, confundându-l probabil cu vânatul.
„Instanța a constatat că în speță au fost încălcate atât de către inculpat, cât și de către victimă”
A urmat procesul, iar instanța l-a achitat pe primar, considerând că vina ar fi aparținut victimei. Ulterior însă, Curtea de Apel Suceava a desființat hotărârea Judecătoriei Darabani și a dispus rejudecarea întrucât la mijloc ar fi fost o culpă comună.
„Analizând obligațiile legale impuse pentru desfășurarea vânătorii, instanța a constatat că în speță au fost încălcate atât de către inculpat, cât și de către victimă. Astfel, inculpatul a încălcat dispozițiile art. 45 pct. 9 și 22 din Ordinul 353/2008, potrivit cărora trebuia să execute foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat iar declanșarea focului trebuia făcută numai după identificarea clară a vânatului.
În același timp, victima a încălcat obligațiile prevăzute de art. 45 din același ordin, la pct. 3,7 și 8 care dispun că este interzisă schimbarea locului indicat de organizator , este interzisă părăsirea standului în timpul vânătorii, urmărirea vânatului rănit se va face după încetarea goanei și numai cu aprobarea organizatorului și că părăsirea standului se va face la ora sau la semnalul stabilit de organizator.
Astfel, deși din datele speței rezultă cu certitudine că, anterior începerii activității de vânătoare, cei doi participanți – victima și inculpatul – au stabilit clar standurile de unde cei doi urmau a executa foc, precum și direcția de tragere, victima a părăsit locul său de tragere înainte de darea semnalului privind încetarea focului, părăsind standul său, cel mai probabil în urmărirea mistrețului rănit. În consecință, instanța a reținut, sub aspect obiectiv, o încălcare a regulilor de desfășurare a activității de vânătoare de către inculpat, dar și de către victimă”, se arată în decizia Curții de Apel Suceava.
Daune morale în valoare de 110.000 lei
Așa se explică de ce Liviu Hrimiuc a fost achitat în primă instanță de Judecătoria Darabani, iar acum, după rejudecarea dosarului, aceeași instanță l-a condamnat. Totodată, judecătorii l-au obligat acum pe Liviu Hrimiuc la plata unor daune morale față de membrii familiei lui Dinu Hrimiuc, care totalizează 110.000 de lei, o parte dintre despăgubirile civile dictate de instanță fiind deja achitate de firma de asigurare.
Fostul primar va beneficia de prezumția de nevinovăție
Pronunțată vineri, pe 12 august a.c., hotărârea Judecătoriei Darabani poate fi atacată cu apel. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, fostul primar va beneficia însă de prezumția de nevinovăție. Dinu Hrimiuc fusese consilier judeţean în mandatul 2012-2016 şi avea doi copii, iar după tragedie Liviu Hrimiuc nu a mai candidat la primărie, devenind consilier al actualului primar.