Drama unei familii din Botoșani a însemnat speranță la o nouă viață pentru alte cinci familii. Un destin frânt brusc şi mult prea devreme a salvat, vineri, viaţa altor oameni aflați în suferință.
Nenorocirea a lovit cum nu se putea mai dur o familie din Botoșani, în seara zilei de 2 august. Părinții și-au găsit copilul căzut inconștient în casă, fără ca nimic să prevestească acest lucru. Speriați, oamenii au sunat imediat la 112 și au cerut ajutorul cadrelor medicale. În scurt timp, la locuința acestora a ajuns un echipaj cu medic. Starea copilului era critică.
“La fața locului am găsit un pacient minor, în stop cardio-respirator. Au fost începute imediat manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, care au durat câteva zeci de minute. S-a reușit restabilirea pulsului, iar ulterior copilul a fost transportat la Pediatrie”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.
Băiatul a suferit o ruptură a unui vas la nivelul creierului
Ulterior, copilul a fost dus la examen computer tomograf pentru a se stabili cauza stopului său cardiac. Medicii au stabilit că băiatul a suferit o ruptură a unui vas la nivelul creierului, care i-a cauzat o hemoragie craniană.
Din acest motiv s-a decis trimiterea lui de urgență la Iași, la Spitalul de Neurochirurgie. Intubat și ventilat mecanic, copilul a fost transportat la Iași în condiții extrem de dificile.
“Starea pacientului a fost una critică pe tot parcursul drumului. Am reușit să îl ducem în condiții de siguranță, însă prognosticul a fost unul rezervat de la început”, a mai spus medicul Andreea Stărică. Din păcate, temerile medicilor s-au adeverit în cursul zilei de vineri.
Decizie luată de părinți
Părinții copilului au primit verdictul drastic, acela că fiul lor nu va putea supraviețui. Cu toate acestea, medicii le-au explicat că drama prin care treceau ei putea schimba definitiv viața altor familii. Deși nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copil, părinții au reușit să găsească puterea de a transforma imensa lor durere în viaţă pentru alţi semeni necunoscuţi aflaţi în cumpănă.
Cu profesionalism şi responsabilitate, alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi (Dr. Ecaterina Olaru, Dr. Anca Rotaru), care, alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.
“A fost o prelevare de la un donator copil, de 14 ani, de la care s-au putut preleva doar ficatul, rinichii și corneea. Ficatul a fost transplantat unui primitor tânăr, de 29 de ani. Corneele urmează să fie transplantate, iar la rinichi, procedura este în curs de desfășurare”, a precizat doctor Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.
Potrivit acesteia, acesta a fost al șaptelea transplant hepatic efectuat la Iași de la începutul anului. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iași , pentru ficat şi cornee, şi ale Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi pentru rinchi.
„Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa părinților îndurerați”
Datorită acestui înger, un alt tânăr, de 29 de ani, a fost salvat prin transplant de ficat, realizat la Centrul de Transplant Hepatic Iaşi de către echipa coordonată de Prof.Dr. Cristian Lupaşcu. La Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iași , sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, alţi doi pacienţi, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare, vor avea o viaţă mai bună datorită intrevenţiilor de transplant renal. Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza la Clinica de Oftalmologie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Spiridon”.
Gestul familiei din Botoșani, care a avut puterea să treacă peste această nenorocire, nu a rămas fără ecou. “Decizia de a oferi altora o şansă la viaţă, nu poate fi decât un gest al iubirii şi generozităţii supreme. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa părinților îndurerați. Mulţumim încă o data din inimă familiei îngerului donator şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care au făcut posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă ultima şansă la viaţă”, este mesajul reprezentanților Agențieii Naționale de Transplant din România.
Caz similar în urmă cu câteva luni
Prelevarea este a doua care se face de la un minor. Primul caz a fost tot de la Botoșani, micuțul Carol, de doar doi ani, salvând în luna februarie șase vieți.
“Nu e primul caz în care donatorul este un minor. A fost în urmă cu câteva luni un donator de doi ani. Din cauză că era prea mic și nu existau liste de așteptare și primitori compatibili atât de mici, au fost date, cu excepția rinichiului, toate organele la Eurotransplant”, a mai spus medicul Raluca Neagu.