Botoșănenii nesimțiți vor avea parte de surprize. După ce municipalitatea a dotat cu camere de supraveghere șase dintre platformele de colectare a gunoiului menajer din oraș, imaginile surprinse cu persoanele nesimțite aruncând deșeurile la întâmplare au început să fie postate pe Facebook.
Inițiativa aparține reprezentanților Urban Serv, care încearcă să-i determine pe cei ignoranți să respecte normele.
„Vă rugăm sa facem împreună un efort, astfel încât să și reușim să menținem această curățenie!”
„Locație: platforma din proximitatea Pieței Viilor. Vă arătăm în imaginile următoare cum o platformă de colectare gunoi menajer din municipiul Botoșani trece de la curățenie la o mizerie de nedescris, ÎN TIMP DE 1 ORĂ!!! Continuăm sa facem curățenie în fiecare zi dar vă rugăm sa facem împreună un efort, astfel încât să și reușim să menținem această curățenie!”, este unul dintre ultimele mesaje postate de cei de la Urban Serv pe pagina lor din rețeaua de socializare.
În imaginile postate pe 1 august se vede cum doi tineri vin cu cinci saci de gunoi. Unul dintre tineri așează doi dintre saci lângă o pubelă, iar celălalt, care venise cu trei saci, așează unul dintre saci lângă cei lăsați de însoțitorul său, după care pe ceilalți doi îi aruncă. Unul dintre saci nimerește într-o pubelă, dar celălalt cade lângă un alt container. Tânărul nu se mai sinchisește să îl ridice.
Într-o altă filmare se vede cum toate pubelele sunt funcționale, dar un bărbat cu un vas de wc. Se uită într-un container gol, după care abandonează vasul lângă. Într-o altă scenă, o femeie apare cu vreo trei sacoșe cu deșeuri, intră pe platformă, dar în loc să le pună în pubelă, le lasă și ea lângă.
22 iulie, o altă postare, o altă platformă din oraș, dar același gen de comportament.
„În tot acest cadru, își face apariția și o…”doamnă”! Încercăm să descriem poliției locale acest incident dar vă spunem sincer că nu reușim sa ne găsim cuvintele! Niciodată nu vom putea face față unor astfel de cetățeni și atitudinii lor sfidătoare! Sperăm ca vizita Poliției Locale Botoșani să determine această doamnă să devină un exemplu de acum încolo pentru comunitate!”, este mesajul celor de la Urban Serv.
„Lipsa de educație, lenea, ignoranța duc la un asemenea comportament”
În filmare se vede că platforma este în ordine, containerele sunt goale, dar o tânără vine cu un copil în brațe și abandonează deșeurile direct pe beton. Comportamentul ei a generat tot felul de reacții din partea internauților.
„Lipsa de educație, lenea, ignoranța duc la un asemenea comportament și trebuie aplicate sancțiuni drastice”, este comentariul unei tinere.
Pe aceeași idee a mers și un botoșănean care a recunoscut, prin intermediul unui alt comentariu, că amenda poate reprezenta o metodă de a corecta abaterile.
„Educația se poate face și prin amenzi, să știți. Eu am luat o amendă pentru parcat aiurea și de atunci parchez regulamentar”, a scris tânărul.
Imagini trimise Poliției Locale
De altfel, directorului societății Urban Serv SA, Gabriel Tănase, spune că imaginile cu cei care abandonează deșeurile la întâmplare sunt transmise inclusiv celor de la Poliția Locală în vederea aplicării sancțiunilor contravenționale.
Prin urmare, pe lângă faptul că gesturile lor vor fi făcute publice, cei nesimțiți riscă să se trezească la domiciliu și cu amenzi.
„La inițiativa Primăriei, ni s-a oferit și nouă acces la sistemul de supraveghere video pentru a monitoriza aceste platforme de colectare deșeuri, astfel încât noi să urmărim desfășurarea activității și să sesizăm dispeceratul Poliție locale ori de câte ori considerăm că ceva contravine prevederilor Regulamentului de salubrizare din municipiu.
Acum, despre efectul postărilor noastre, nu știu cum să comentez, și nu știu nici cuantumul amenzilor aplicate de Poliția locală în urma sesizărilor noastre. Ce pot să spun este că tot ceea ce constatăm noi și considerăm că reprezintă abatere aducem la cunoștința Poliției locale prin dispecerat”, a spus directorul Urban Serv, Gabriel Tănase.
Camere montate în 2020
Camerele au început să fie montate în 2020, primele trei fiind montate în Parcul Tineretului, Piața Viilor și în spatele restaurantului Tex, iar în prezent sunt încă trei platforme supravegheate. Camerele sunt autonome, funcționează cu energie solară, comunică prin rețele 4G și pot fi reamplasate în alte locuri.
Cei de la Urban Serv spun că sistemul de supraveghere video ar trebui extins, în funcție de zonele unde sunt cele mai mari probleme.
„Chiar s-a urmărit acest feedback și noi considerăm că este unul foarte pozitiv. Dacă până acum existau camerele, dar nu știu în ce măsură poliția locală avea disponibilitate sau timpul necesar să se uite peste ele, acum o facem și noi”, a adăugat Gabriel Tănase.
În momentul implementării sistemului, municipalitatea a afirmat că este este vorba de un instrument util la îndemâna poliţiştilor locali, autorităţilor locale, cât şi la îndemâna reprezentanţilor Urban Serv, care pot modifica în consecinţă programul de colectare, în aşa fel încât să nu mai existe platforme cu containere goale, dar cu mormane de deşeuri în mijlocul platformei.
„Scopul nu este să dăm amenzi”
Totodată, pot fi identificate şi maşinile care aduc deşeuri din alte localităţi, sau maşini ale societăţilor care nu plătesc taxa de salubrizare.
„Scopul nu este să dăm amenzi, să aplicăm sancţiuni. Scopul este să modificăm comportamente, ca să avem o depozitare controlată a deşeurilor şi un spirit civic aşa cum ni-l dorim”, a concluzionat atunci primarul municipiului Cosmin Andrei. De la montarea camerelor de supraveghere, 28 de botoșăneni au fost amendați cu câte 700 de lei, iar alţi 32 au primit avertisment.