Situație fără precedent în județ, unde o școală în incinta căreia un copil a fost rănit a fost obligată de judecători să-i plătească victimei daune morale și materiale. Este vorba de cazul înregistrat la Școala gimnazială „Tiberiu Crudu” din Tudora, unde pe 18 noiembrie 2016 poarta metalică de la intrarea în curtea unității de învățământ a căzut peste un elev, iar acesta din urmă a ajuns în stare gravă la spital.
Părinții băiatului au dat școala în judecată, iar instituția a fost obligată să plătească daune morale de 45.000 de lei. Procesul a trecut deja de Judecătorie și Tribunal, dar mai există o cale de atac, la Curtea de Apel.
Copil transferat la Iaşi
Incidentul grav s-a petrecut într-o zi de vineri, chiar în prima pauză dintre orele de curs. Copilul se afla în curtea școlii, alături de un coleg, când poarta masivă din fier, lungă de şase metri și înaltă de 1,7 metri, s-a desprins de pe şină şi a căzut peste băiat.
A.Ș.A. a suferit atunci mai multe traumatisme. Iniţial, el a fost dus la Spitalul Judeţean „Mavromati” din Botoşani, la Secţia de Pediatrie, dar în urma investigaţiilor a fost trimis de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, unde a fost internat cu „politraumatism prin lovire accidentală cu impact major la nivelul cranio-cerebralăși membrul inferior drept”, respectiv fractură temporală stânga, pneumoencefalie, otoragie stg, hemosinus sfenoidal bilateral, epistaxis, fractură deschisă tip I G.A. ambele oase 1/3 distanță gambă dreapta, contuzie toraco-abdominală”. Tot atunci, a fost deschis și un dosar penal „in rem” (faţă de faptă, n.r.).
Eroare de montaj
Cornelia Vatavu, directoarea de atunci a școlii, a regretat incidentul și a spus că poarta s-a prăbușit după ce doi dintre copii au tras de ea, iar opritorul metalic care o ținea nu a funcționat. „Unul dintre copii încerca să închidă poarta, iar celălalt să o deschidă, iar opritorul, care trebuia să o țină pe șină, nu a funcționat” a explicat atunci Cornelia Vatavu.
Ancheta penală a scos însă la iveală că poarta cu pricina a fost montată în urma unui contract de lucrări nr. 2049 din 29 octombrie 2013 încheiat între școală și o firmă privată, lucrarea presupunând montarea unei porți rulante duble, lungă de 12 metri, din două părți, și înaltă de 1,7m pentru prețul de 9.584 lei. Imediat după eveniment a fost sudat un opritor metalic care să împiedice poarta să ruleze pe țeava metalică până la capăt și să se răstoarne.
Părinţii au ales calea instanţei
În urma evenimentului, a fost anunţat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ), iar o comisie de anchetă s-a deplasat la Tudora pentru a stabili dacă s-au respectat toate procedurile de securitate şi mai ales dacă elevii au fost supravegheaţi.
„Comisia de cercetare disciplinară a personalului din Școala Gimnazială <<Tiberiu Crudu>> din Tudora a stabilit că evenimentul petrecut prin accidentarea elevilor nu poate fi imputat în mod expres niciunui cadru didactic sau nedidactic, întrucât el nu a fost cauzat de neglijența, atitudinea răuvoitoare sau intenționată a vreunei persoane”, a spus atunci Ciprian Manolache, care deținea și funcția de purtător de cuvânt în cadrul IȘJ Botoșani.
Și dosarul penal deschis „in rem” a fost clasat, întrucât nu au s-a putut dovedi că a fost vorba de neglijență. Așa se face că în august 2019 tatăl băiatului rănit a deschis acțiune în civil la Judecătoria Botoșani, solicitând instanței ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea școlii, dar și a profesorilor de serviciu care erau atunci în școală, la plata sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale şi materiale suferite în urma incidentului petrecut la data de 18 noiembrie 2016.
Asta pentru că, potrivit unui raport medico-legal, după ce a fost prins sub poartă, băiatul de 9 ani a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale și a fost internat în spital 16 zile, iar ulterior a efectuat 10 zile de fizioterapie într-un centru specializat. După primele termene de judecată, pretențiile părinților au crescut la 100.000 de lei.
Expertiza a arătat mai multe probleme
În timpul procesului, instanța a dispus și efectuarea unei expertize în construcții, care a arătat că lucrările făcute pentru montarea porții și realizate cu o firmă privată ar fi fost neconforme. „Concluzia expertului este că încălcarea normelor din domeniul autorizării construcțiilor (lipsa unui proiect avizat de un arhitect și a recepției lucrării de către un diriginte de șantier) a dus la realizarea unei lucrări neconforme.
Fapta ilicită, construirea porții fără un proiect autorizat de arhitect și fără un diriginte de șantier, a determinat răsturnarea porții și vătămarea reclamantului”, se menționează în expertiză. Prin urmare, instanța a dat câștig de cauză părinților copilului, iar în stabilirea daunelor s-a orientat după modul de calcul a daunelor în accidentele rutiere, magistrații apreciind că o despăgubire de 530 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale este aptă să acopere suferința pricinuită prin vătămarea fizică produsă.
„Admite în parte cererea formulată de reclamantul A. Ş. A., prin reprezentant legal Alexoae Constantin, în contradictoriu cu Şcoala Gimnazială Tiberiu Crudu Tudora, având ca obiect pretenţii. Obligă pârâta Şcoala Gimnazială Tiberiu Crudu Tudora să plătească reclamantului o despăgubire de 350 lei pentru prejudiciul material şi 45.000 lei prejudiciu moral.
Obligă pârâta Şcoala Gimnazială Tiberiu Crudu Tudora să plătească statului român 1.105 lei, ajutorul public judiciar acordat reclamantului prin scutirea de la plata taxei de timbru. Obligă pârâta Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” Tudora să plătească reclamantului 1.700 lei cheltuieli de judecată”, se arată în sentința dispusă de Judecătoria Botoșani.
Niciun vinovat
Pronunțată în iulie 2021, hotărârea a fost însă atacată cu apel atât de părinții copilului, cât și de reprezentanții școlii. A urmat așadar un nou proces la Tribunal, însă, după numai două termene de judecată, magistrații au respins apelurile ca nefondate, fiind menținută decizia Judecătoriei. Potrivit Codului civil, nici această hotărâre nu este definitivă, întrucât părțile pot formula recurs. Care va fi verdictul, este greu de spus.
Cert este că, dacă decizia va rămâne definitivă, școala va trebui să plătească suma hotărâtă de instanță. Din ce bani? Din bani publici. Doar că, ulterior, Curtea de Conturi ar putea decide ca suma să fie recuperată de la persoanele responsabile, ori deocamdată nu s-a stabilit cine se face vinovat de situația creată.