Revoltă la Cândești, din cauza unei balastiere. Localnicii sunt revoltați după ce în albia râului Siret au apărut mai multe utilaje ale unei firme, care exploatează pietrișul și nisipul din zonă. Sătenii acuză faptul că lucrările au afectat ecosistemul și au trimis sesizări la toate organismele și instituțiile abilitate solicitând să fie verificată legalitatea lucrărilor.
„Cu toate că ne confruntăm în aceste zile cu o secetă severă în toată țara. niște indivizi profitori au găsit de cuviință să înceapă exploatarea nisipului și balastrului în albia râului Siret. la nici un kilometru de barajul Rogojești, blocând cursul râului și afectând sever pânza de apă freatică de care depind toți locuitorii satului, având ca rezultat secarea tuturor fântânilor (n.r. – fapt ce se poate confirma la fata locului).
Totodată, transformând râul Siret într-un pârâu plin de mizerie. au distrus în totalitate fauna piscicolă, și nu numai, în toată zona. Copacii de susținere a malurilor au fost excavați și depozitați la întâmplare, precum și solul decopertat aruncat în grămezi pe mijlocul luncii. Nimeni nu știe dacă toată această excavare se face respectând termenii legali, reprezentanții primăriei, prezenți la fața locului, nu au dat niciun răspuns, bazându-se doar pe niște hârtii fluturate de reprezentantul firmei de excavare”, a transmis Cătălin Hanceriuc.
„Situația este destul de critică”
Oamenii au sesizat prin email atât Ministerul Mediului și Compania Națională „Apele Române”, dar și Instituția Prefectului, inclusiv Consiliul Județean, solicitând intervenția urgentă a autorităților.
„Situația este destul de critică, nu putem vorbi de utilizarea apei potabile pentru consum, de udat plantele în grădină nici nu poate fi vorba. Poate că această exploatare ar putea aduce vreo doi lei primăriei. dar pagubele pentru locuitorii din zonă și mediu sunt imense și poate ireparabile”, a adăugat Cătălin Hanceriuc, în numele sătenilor din comuna Cândești, localnicii solicitând demararea unei anchete pentru clarificarea situației, dar și pentru a stabili impactul lucrărilor asupra locuitorilor, a apei potabile, a faunei și mediului.
Contactat de reporterii „Monitorul de Botoșani”, primarul comunei Cândești, Ștefan Coțofrec, a recunoscut faptul că sunt efectuate lucrări în albia râului Siret de către un agent economic din județ. „Am fost și eu acolo, dar mi-au spus că au permis de exploatare pentru resursele minerale de la <<Apele Române>>, însă am făcut și eu demersuri către Instituția Prefectului să vedem dacă este legal. Ei au și teren proprietate în zonă, vrei trei hectare și ceva, dar acum exploatează din albie. Vrem să vedem – avea nevoie și de o autorizație sau nu”, a spus primarul Ștefan Coțofrec.