Fostul secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), Dan Deleanu, trăiește pe cai mari. Numit anul trecut în funcția de director executiv în cadrul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Aqua Botoșani, acesta a beneficiat în 2021 de o leafă sensibil egală cu cea de secretar de stat. Asta deși ADI Aqua nu e cine știe ce unitate strategică de interes național, ci o banală asociere a localităților din județ care vor să beneficieze de alimentări cu apă potabilă.
„Nu a fost nimic care să mi se reproșeze”
Informațiile au fost făcute publice chiar de Dan Deleanu, prin declarațiile de avere depuse la preluarea mandatului de consilier județean și prin noua declarație de avere depusă luna aceasta. Astfel, dacă în 2019 acesta a obținut, în calitatea sa de secretar de stat, un salariu cumulat pe cele 10 luni de activitate de 97.817 lei, în 2021, în postura de director executiv ADI Aqua, el a obținut un salariu cumulat pe tot anul de 114.777 lei.
Prin urmare, dacă s-ar face un calcul raportând sumele obținute la Ministerul Apelor și Pădurilor în perioada ianuarie – noiembrie 2019 și cele de la ADI Aqua, rezultă că leafa de la Botoșani este sensibil egală cu cea de angajat al ministerului. Astfel, ca secretar de stat el a obținut în 2019, în cele 10 luni de activitate, un venit mediu lunar de 9.781,7 lei iar la ADI Aqua Botoșani, în anul 2021, un venit mediu lunar de 9.564,75 lei.
„Salariul este la nivelul unui șef de serviciu din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean. Diferența o reprezintă bonusul de performanță pe care ni-l dă sau nu Consiliul Director. Vreau să vă spun că și în minister m-am ocupat strict de fonduri europene și implementarea investițiilor și iată, sunt aproape trei ani de când am plecat din minister și nu a fost nimic care să mi se reproșeze.
Chiar dacă sunt economist de profesie, m-am specializat pe absorbția de fonduri europene. Și aici, la ADI Aqua, tot pe aceasta m-am axat. Avem proiectul de 126 de milioane de euro, va urma cel de-al doilea de 236 de milioane de euro și vor mai fi încă două proiecte de încă aproape o sută de milioane de euro. Acum spuneți dumneavoastră dacă e mică sau nu răspunderea.
De când sunt la ADI Aqua, am dezvoltat deja un proiect de 30 de milioane de euro, mai dezvoltăm unul de 49 de milioane de euro. Altfel spus, experiența acumulată din minister și din ADI Aqua își văd acum efectele. Este vorba de 86 de milioane de euro în plus față de POIM. Facem conducta Hănești-George Enescu, prin care vom face practic inelarea prevăzută în Masterplan între bazinul Prut și bazinul Siret, plus conducta de nord de la Rogojești până la Darabani”, a explicat Dan Deleanu.
Acesta spune că pe noul POIM, de 236 de milioane de euro, municipiul Botoșani va beneficia de cel puțin 120 de kilometri de modernizare a rețelelor de apă și canalizare. Prin urmare, a adăugat el, rezultatele muncii sale încep să se vadă și la timpii de reacție în cazul avariilor survenite în rețea, care ar fi scăzut de la șapte zile, cât era în trecut, la trei zile în prezent. „Avem 52 de indicatori pe care îi urmărim la Nova Apaserv. Noi suntem practic tamponul dintre CJ, UAT-uri și operatorul de apă”, a adăugat Dan Deleanu.
Alţi bani din „comitete şi comisii”
Doar că, tot potrivit declarației de avere, Dan Deleanu a mai „ciugulit” de ici de colo, în 2021, și alți bani. Vreo 4.900 de lei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, unde este consilier IA, și 20.804 de lei ca indemnizație de consilier județean, ori membru în ATOP.
Prin urmare, el a reușit să adune anul trecut un venit total anual de peste 140.000 de lei, ceea ce echivalează cu un venit mediu lunar de 11.700 de lei, cât vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta.
Trezorier la PSD
Vechi membru PSD, Deleanu este trezorierul organizației județene PSD, vicepreședinte al organizației municipale și membru în Comisia Națională de Control Financiar Intern al PSD. Și prin urmare trebuia să fie răsplătit cu o funcție pe măsură. Lucrurile nu sunt o noutate, pentru că tot mai mulţi oameni politici sunt plasaţi în locuri „călduţe” cu ajutorul partidului.
În martie 2018, el a fost numit secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor de fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), dar a părăsit postul ministerial în noiembrie 2019, după ce PNL a preluat guvernarea. În trecut, el şi-a dorit şi funcţia de director executiv al Nova Apaserv. A avut-o contracandidat pe liberala Cristina Panait, cea care a ocupat această funcţie până la reorganizarea de anul acesta făcută de PSD în cadrul operatorului de apă.
Funcţie primită după întoarcerea de la minister
Tot partidul l-a susținut și când Dan Deleanu a vrut să fie membru în Consiliul de Administrație de la Modern Calor. A reușit acest lucru în martie 2017, dar un an mai târziu a renunțat la funcție ca urmare a numirii sale în funcţia de secretar de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor. Când și-a pierdut fotoliul ministerial, el a cerut să facă parte din nou din CA. A reușit abia în primăvara lui 2020, când a deținut mandatul de administrator pe perioada determinată de 4 luni, în intervalul martie – iulie 2020.
Dincolo de aceste explicaţii, este scandalos şi evident zelul cu care politicienii sunt ajutaţi de conducerea partidelor să acceadă în funcţii. Astfel, Dan Deleanu a ajuns director executiv la ADI Aqua în urma unei decizii a Consiliului Director al ADI Aqua, care, la propunerea președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, l-a destituit pe Vasile Halasanu, fost președinte al Fundației Județene pentru Tineret.
Asociație formată în jurul CJ
ADI Aqua este o asociație formată în jurul CJ Botoșani de majoritatea UAT-urilor din județ și ar trebui să se ocupe de strategiile privind dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă a localităților, gradul de absorbție al fondurilor europene, monitorizarea relației dintre UAT-uri și operator, dar și urmărirea îndeplinirii indicatorilor de performanță.
Până anul trecut, din ADI Aqua făceau parte 74 de UAT-uri, dar anul acesta au aderat alte două comune, Adășeni și Roma, iar banii din care funcționează ADI Aqua sunt de fapt tot bani publici, colectați de la UAT-uri sub formă de cotizații. Paradoxal, însă, modul în care sunt gestionați banii în ADI Aqua este secret. Până și așa-zisul bilanț al exercițiului financiar pe fiecare an este un simulacru, pentru că niciodată nu au fost făcute publice sumele, ci doar primele pagini din hotărâri, fără să se menționeze în clar pe ce se duc banii. În realitate, însă, sumele colectate se duc în cel mai mare procent pe salarii, indemnizații, plata cenzorilor, contribuții.
Asociere cu tot mai mulţi şefi
Iar cei puși să mânuiască corabia numită ADI Aqua s-au înmulțit. Astfel, de anul acesta, numărul membrilor din Consiliul Director a crescut, de la 5, cât a fost în trecut, la 9. Este drept, sunt funcții neremunerate, însă numărul aproape că s-a dublat.
Astfel, noul Colegiu Director este format din Dorin Birta (PSD) reprezentant al Consiliului Judeţean Botoşani, care deține funcția de preşedinte, și membrii Dorin Alexandrescu (PSD) primarul municipiului Dorohoi, Petru-Relu Tîrzioru (PSD), primarul oraşului Săveni, Angel Gheorghiu (PSD) primar al orașului Bucecea, Maricel Anton (PSD) primarul comunei Curtești, Cosmin lonuţ Andrei (PSD) primarul municipiului Botoşani, Mihai Alin Gîrbaci (PNL) primarul oraşului Darabani, Dumitru Verginel Gireadă (PNL) primar al comunei Mihai Eminescu) și Costel Matei (PNL) primar al comunei Hăneşti. Ultimii patru nominalizați sunt și cei mai noi membri aduși și Colegiul Director, ei reprezintând tocmai comunitățile care ar urma să beneficieze de cele mai mari investiții pe apă din județ.