spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăProcesul lui Florin Ţurcanu intră în vacanţă

Procesul lui Florin Ţurcanu intră în vacanţă

Dosarul penal deschis de procurorii anticorupție în cazul fostului președinte al Consiliului Județean (CJ), Florin Țurcanu, acuzat de trafic de influență și spălare de bani, a fost tras din nou pe linie moartă pentru câteva luni. De data aceasta motivul este vacanța judecătorească.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Aflat pe rolul Curții de Apel Suceava din 9 martie 2020, dosarul a avut un nou termen de judecată pe 18 mai, însă instanța a dispus continuarea administrării probelor. Prin urmare, s-a dat un nou termen de judecată, însă nu pentru luna iunie, deși în unele situații procesele penale primesc termene și la două săptămâni, ci peste patru luni, adică pe 5 septembrie a.c.

De fapt, de la preluarea cazului de către magistrații suceveni s-a ajuns la nu mai puțin de 29 de termene de judecată, procesul fiind amânat de la o lună la alta.

Sentinţă neaşteptată de la acelaşi complet

Interesant este că dosarul este judecat de același complet de judecată care a dat sentința în cazul bărbatului ucis cu mașina în Centrul Vechi al municipiului, în august 2017. Și în acest dosar, hotărârea a fost pronunțată după 24 de termene de judecată. Ba mai mult, deși dosarul a trecut de Camera preliminară menținându-se acuzația de omor formulată de procurori, în momentul în care cazul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, în apel s-a decis, pe ultima sută de metri, schimbarea încadrării juridice, din omor în ucidere din culpă. Așa se face că de la o pedeapsa inițială de 19 ani de închisoare dictată de Tribunalul Botoșani, autorul faptei, Vasile Gologan, s-a ales în final cu o condamnare de şapte ani şi şase luni închisoare, el fiind acuzat printre altele și de tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.

Prin urmare, cu perioada arestului scăzută din pedeapsă, acesta ar putea solicita eliberarea condiționată peste numai câteva luni.

Trimis în judecată din 2016

Fost preşedinte al CJ în perioada 2012-2014, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016, întrucât în timpul mandatului i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari, aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Afacerea ar fi avut loc în perioada 2013-2014, casa fiind ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise.

Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani. Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Botoșani, însă în fața magistraților Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei.

Pedeapsă cu inchisoarea dictată în primă instanţă

Găsit vinovat la ambele capete de acuzare, fostul şef al judeţului a fost condamnat, în ianuarie 2020, la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie. Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani.

Din pedeapsă i se vor scădea însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017. În schimb, socrul său, Aristomel Anuşcă, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Totodată, magistraţii au dispus confiscare sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi bunurilor primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă.

Proces reluat după pensionarea judecătorilor 

Dosarul a avut un parcurs destul de sinuos de la bun început. Astfel, primii doi judecători de la Tribunalul Botoșani s-au pensionat în timpul procesului, iar de fiecare dată după pensionarea judecătorului a fost nevoie de reluarea audierilor. Aşa se explică de ce sentinţa a fost pronunţată la aproape patru ani de la trimiterea dosarului în instanţă.

De altfel, și judecătorul care a pronunțat hotărârea Tribunalului s-a pensionat la numai două zile de la dictarea sentinței. Potrivit principiilor de drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, Florin Țurcanu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Și fratele a fost ridicat de procurorii DNA

Săptămâna trecută, și fratele lui Florin Țurcanu a fost ridicat de procurorii DNA. Director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu este bănuit de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Procurorii DNA susțin că acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.

Totodată, au arătat anchetatorii, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...