spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăBolnavi ţepuiţi cu proteze la suprapreţ

Bolnavi ţepuiţi cu proteze la suprapreţ

♦ Botoşănenii şi nu numai sunt traşi pe sfoară şi când vine vorba de proteze, alegându-se cu dispozitive scumpe şi proaste dacă merg pe mâna statului.

Afaceri bănoase pe spatele persoanelor cu deficiențe de tot felul. Firmele autorizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să vândă dispozitive medicale au preţuri mai mult decât exagerate, pentru produse de calitate inferioară celor găsite online. Cele din a doua categorie nu sunt însă autorizate şi astfel nu pot fi decontate de CAS, iar cei din prima categorie profită din plin de acest lucru.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Gratuităţi inutile

Referitor la modul de acordare a dispozitivelor medicale asistive, sau mai bine cunoscute ca proteze, legea este atât de stufoasă şi restrictivă încât foarte mulţi distribuitori preferă să le vândă direct publicului, majoritatea acestor aparate având certificarea UE, însă nu şi a ministerului Sănătății. Cu toate acestea, mulţi asiguraţi optează totuşi pentru dispozitivele gratuite (sau decontat parţial), dintr-un motiv lesne de înţeles, mai ales că au contribuit la bugetul de sănătate decenii la rând. Aşa se face că de multe ori asiguraţii se aleg cu produse mai puţin performante, aparent gratuite pentru ei, dar decontate cu mai mulţi bani din Fondul Asigurărilor de Sănătate.

Procedură stufoasă şi scumpă

Potrivit şefei CAS, asiguratul sau o persoană împuternicită se adresează, în perioada de valabilitate a deciziei, unuia dintre furnizorii din lista furnizorilor de dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive evaluaţi sau acreditaţi/înscrişi în procesul de acreditare, cu care CAS a încheiat contract, cu următoarele documente: decizia emisă de casa de asigurări de sănătate şi prescripţia medicală.

„Documentele se pot transmite furnizorului şi prin poştă/curierat”, a precizat economista Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoşani. Asta însă în cazul în care asiguratul are şi opţiunea de a alege. Unii botoşăneni spun că primesc direct produsul, care nu este dintre cele mai performante, mai ales la preţul decontat.

„Mama a avut nevoie de o proteză auditivă şi a apelat la CAS. După aproape trei luni au sunat-o că i-a venit aparul auditiv pe care îl comandaseră ei. Ea nu a avut niciun cuvânt în alegerea dispozitivului. Nu era bun de nimic, iar la câteva săptămâni i-am cumpărat unul de la un magazin online, la o treime de preţ şi cu o mulţime de opţiuni în plus”, a spus un botoşănean. O comparaţie simplă între aparatul oferit de CAS, care este omologat de Ministerul Sănătăţii, şi cel luat la liber, care a costat 258 de lei, arată avantajele clare oferite de aparatul care costă mai puţin. De partea cealaltă, aparatul care aparent nu costă nimic asiguratul, ia din bugetul de stat şi de trei ori mai mult. Ca şi beneficii avem menţionate la aparatul gratuit „claritatea vorbirii în zgomot, îmbunătăţind considerabil ascultarea în mediile zgomotoase, ce amplifică până la 100 dB”, cu o baterie care trebuie schimbată după ce se consumă.

În comparaţie, aparatul cumpărat online „amplifică la 129 dB, are sunet clar, distorsiuni scăzute, voce reglabilă şi o autonomie de 100 de ore”, putând oricând fi reîncărcat.

Potrivit legii, suma maximă care se suportă de CAS din Fond pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical este preţul de referinţă ori, după caz, suma de închiriere. În cazul protezelor auditive, suma maximă este de 1.008,35 lei.

Normele de aplicare arată că CAS „decontează integral preţul de vânzare cu amănuntul al dispozitivului medical, dacă acesta este mai mic decât preţul de referinţă. Dacă preţul de vânzare cu amănuntul al dispozitivului medical este mai mare decât preţul de referinţă, diferenţa se suportă de asigurat prin contribuţie personală şi se achită direct furnizorului, care eliberează chitanţă sau bon fiscal ori, la cererea asiguratului, şi factură”. Cu alte cuvinte, asiguratul îşi poate alege dintr-o listă de dispozitive medicale agreate de CAS unul chiar şi mai scump decât valoarea maximă decontată de CAS. „Noi vindem din ambele categorii. Reprezentanţii firmelor care nu sunt autorizate de către Minister spun că procedura este una nu doar foarte greoaie, dar şi costisitoare. Astfel că mulţi preferă să vândă la liber, iar preţurile sunt sensibil mai mici”, a spus reprezentantul unui magazin în care se regăsesc la vânzare dispozitive medicale de mai multe tipuri.

 „Listă selectă” cu preferaţii ministerului

Cei ale căror dispozitive sunt gratuite trebuie să fie avizaţi de Ministerul Sănătăţii/Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, sunt evaluaţi şi acreditaţi conform unor proceduri îndelungate şi anevoioase. Odată acreditaţi, însă, aceşti furnizori intră într-o listă selectă din care asiguraţii sunt nevoiţi să îşi aleagă protezele. Asta face ca automat preţurile să fie mai mari, praticfurnizorul putând merge cu valoarea până la suma maximă decontată de CAS, sau, chiar să o depăşească.

Potrivit reprezentanţilor CAS Botoșani, în prezent se află în contract cu instituţia aproape 70 de furnizori de dispozitive medicale. „Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani derulează în prezent contracte de furnizare de dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu cu un număr de 66 de furnizori, din care 8 furnizori au și punct de lucru în județul Botoșani. Lista cu furnizorii aflați în relație contractuală cu CAS Botoșani este afișată pe pagina electronică a instituției”, a spus Alina Mustiaţă, preşedinta CAS Botoșani. Numai în luna martie a acestui an au fost trimise către CAS deconturi în valoare de 243.010 de lei, aproape 350.000 în ianuarie şi peste 220.000 în februarie.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...