spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăSporuri de milioane de euro în pandemie

Sporuri de milioane de euro în pandemie

♦ Pandemia i-a îngrozit pe unii şi a fost profitabilă pentru alţii, sporurile pentru cadrele medicale ajungând la mii de euro pe salariat.

Peste 11 milioane de euro. Atât a costat pandemia la Botoșani. Cea mai mare parte din aceşti bani s-a dus pe plata sporurilor pentru angajaţii din sistemul sanitar, care au ajuns, pe alocuri, să fie plătiţi regeşte. În cei doi ani de pandemie, bonusurile au ajuns la sume astronomice în unele cazuri, iar la acest capitol a intrat şi campania de vaccinare, unde salariaţii au fost plătiţi cu aproape două milioane de euro în total, ca să nu mai vorbim de costul vaccinurilor şi consumabilelor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Spitalele mai mici, aşa cum este de aşteptat, au cheltuit mai puţini bani pentru sporurile Covid, asta pentru că au şi mai puţini angajați. La Spitalul TBC, spre exemplu, s-a alocat peste 1 milion de euro pentru plăţile suplimentare, în care au fost incluse atât sporul Covid, cât şi stimulentul de risc, care s-a acordat în perioada stării de urgenţă.

Angajaţii de la Spitalul Municipal Dorohoi, a doua unitate ca mărime din judeţ, au primit în perioada pandemiei un total de 7,27 de milioane de lei, adică aproape 1,5 milioane de euro.

Şi la Serviciul Județean de Ambulanţă (SJA) sumele încasate în perioada pandemiei au fost mai mult decât frumoase. În total, cei aproape 100 de salariaţi au încasat peste 800.000 de euro. Asta în condiţiile în care sporul de condiţii periculoase a fost mai mare la această instituţie decât la altele, pentru că şi expunerea la cazurile de Covid şi riscul de îmbolnăvire a fost unul mult mai mare.

Sporuri de 5 milioane de euro la Spitalul Judeţean

De departe, însă, cea mai mare sumă a fost alocată pentru sporurile din pandemie ale personalului Spitalului Județean de Urgenţă (SJU). Cel mai mare spital din Moldova, ca număr de paturi, a consumat, doar pe sporurile din perioada Covid, peste 5 milioane de euro. „În perioada martie 2020-decembrie 2021 au fost alocate sumele de 5,3 milioane de lei pentru stimulentul de risc, acordat pentru două luni şi alte 19,2 milioane de lei pentru sporuri Covid, care au variat de la 10 la 85%, în funcţie de secție şi gradul de risc”, a precizat economista Doina Caba, managerul general al SJU Mavromati.

Cu toate acestea, cele mai mari sume, raportate per angajat, par a fi câştigate de personalul de la Spitalul de Recuperare. Asta pentru că, având în vedere natura specialităţii de acolo, angajaţii au primit şi printre cele mai mari sporuri, raportat la salariul obişnuit, pentru a avea grijă de pacienții Covid. Astfel, potrivit managerului Cătălin Dăscălescu, în perioada 2020-2022, unitatea sanitară a acordat, pe sporuri Covid şi stimulentul de risc, suma de 4.518.983 de lei, adică peste 900.000 de euro. Având în vedere numărul mic de angajați, însă, suma medie totală a fost de aproape 9.000 de euro per salariat.

Câştiguri şi pentru campania de vaccinare

Campania de vaccinare a însemnat şi un câştig serios pentru cadrele medicale implicate în acest proces. Un medic a câştigat chiar şi peste 15.000 de lei brut lunar, în timp ce asistenţii au ridicat şi 4-5.000 de lei brut. Per total, aproape 2 milioane de euro au fost alocate strict pentru plata personalului implicat în vaccinare. Jumătate din această sumă a fost consumată numai în centrele de vaccinare din municipiul Botoșani, care au consumat cât Dorohoi, Flămânzi, Săveni şi Bucecea la un loc.

La această sumă s-a mai adăugat peste 200.000 de euro pentru consumabile precum mănuşi, spirt, seringi sau halate şi botoşei. De reţinut este faptul că aceste sume au fost alocate pentru doar un an, de când a început campania de vaccinare, în condiţiile în care, punctele de vaccinare din unităţile sanitare au fost cu personal voluntar. „În perioada 1 ianuarie 2021 – 28 februarie 2022 au fost alocate, la nivelul județului Botoșani, 9,75 milioane de lei cheltuieli de personal şi 1,04 cheltuieli materiale, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoșani.

Astfel, o adunare rapidă arată că doar plata sporurilor din această perioadă, sau plata celor care s-au ocupat de vaccinare, au depăşit suma de 11 milioane de euro. În funcţie de unitatea la care au fost angajați, cei din sistemul sanitar au câştigat, numai din aceste sporuri, între 4.000 şi 9.500 de euro în cei doi ani de pandemiei, pe lângă salariile obişnuite, adică aproape preţul unei Dacii Logan noi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...