spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăElev incendiat în timpul orelor (video)

Elev incendiat în timpul orelor (video)

Caz şocant într-un liceu din judeţul Botoșani. Un elev, în vârstă de 17 an, de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, a ajuns direct din sala de clasă la spital cu arsuri pe o mare suprafaţă a corpului, după un gest inconştient.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Totul s-a petrecut luni după-amiază, la ultima oră de curs a clasei din care face parte copilul. Elevii erau la o oră de educaţie tehnologică, iar la un moment dat, profesoara, care este şi directoarea liceului, a ieşit din clasă, pentru a rezolva o problemă de ordin administrativ la nivelul liceului. La un moment dat, însă, s-a declanşat un adevărat haos în clasă şi pe hol, directoarea fiind avertizată de femeia de serviciu că unul dintre elevi luase foc în clasă. „Am fost un pic ieşită în curtea şcolii, pentru că aveam de rezolvat un proiect de finanţare, era o problemă urgentă. Cât am fost ieşită la seră au venit directoarea adjunctă și agentul de pază, era liniște. La un moment dat mi-a zis femeia de serviciu să vin repede. Când am intrat, o parte dintre băieți fugiseră, iar apoi am văzut că unul era ars. După ce am chemat salvarea, am întrebat pe colegi ce s-a întâmplat și mi-au spus că el a făcut-o. Nu știu pe cine să cred, camere de supraveghere nu avem. Până să vină salvarea el striga mi-au dat foc, mi-au dat foc. Problema este că acest copil este cu CES (n.r., copiii cu nevoi educaționale speciale), are retard mintal, are multe probleme. Nu poți să-ți dai seama dacă realitatea lui are vreo treabă cu realitatea mediului înconjurător”, a spus profesoara Mihaela Ştefănucă (foto), directoarea liceului.

„Colegii spun că au încercat să-i ia bricheta, timp în care s-a produs scânteia”

Potrivit acesteia, toate clasele sunt dotate cu o tablă electronică și una magnetică. Tablele magnetice se șterg cu un spray care are la bază o substanță inflamabilă. Băiatul respectiv ar fi șters în pauză tabla, iar apoi l-a luat să șteargă ce-a scris pe bancă. De aici, însă, poveştile se separă. „Copilul s-a dat cu acel spray de curățat tabla, care este inflamabil. Avea o brichetă în mână, iar colegii spun că au încercat să-i ia bricheta, timp în care s-a produs scânteia. Personal, m-am speriat foarte tare. Ceilalți colegi povesteau că în urmă cu o oră era cu bricheta și țigările la el”, a mai povestit directoarea.

De cealaltă parte, copilul le-a spus cadrelor medicale că ar fi fost incendiat de colegi.
Copilul a ajuns la Urgențe în seara zilei de luni. Acesta a fost preluat de o ambulanţă direct de la şcoală, iar după ce medicii pediatri l-au stabilizat, a fost direcţionat către Iaşi, din cauza arsurilor şi gradului acestora. „Ieri după-amiază (n.r., luni), în jurul orei 18.00 a fost adus de la Flămânzi un copil de 17 ani care a fost victima colegilor. Din câte am înțeles, a fost stropit cu acetonă, apoi s-au jucat cu o brichetă sau un chibrit, și i-au dat <<puțin foc>>. Pacientul prezenta arsuri pe fața anterioară torace, regiunea cervicală și cea mentolieră, la nivelul mandibulei. Suprafața arsă 18-20%, iar gradele de arsură sunt de 2-3 și pe o mică suprafața chiar gradul 4, în zona sternului. În urma consultării cu colegii de la chirurgie plastică cu colegii de la Clinica <<Sfanta Maria>> Iași, s-a decis transferul pacientului. Starea generală la predarea pacientului la ambulanță era relativ bună, era conștient, cooperant, nu punea probleme deosebite. A fost trimis cu o ambulanță cu medic în condiții optime. Expunerea la flacără a fost scurtă pentru arsura de gradul 3-4, deci nu a ars foarte mult timp”, a declarat medicul primar pediatru Cătălin Mihailiuc (foto), coordonatorul CPU Pediatrie.

„Copiii îl învață ce să facă, iar el face, dacă are probleme”

Tatăl copilului a aflat şocat de cele întâmplate. Bărbatul îşi aştepta copilul acasă, seara, dar în schimb a fost sunat de către paznicul unităţii de învăţământ, care i-a spus despre incident. Până să se dezmeticească, acesta a aflat că băiatul va fi trimis la Iaşi, unde îi va fi mai greu să ajungă, din cauza lipsei banilor.

Tatăl băiatului urma să discute şi cu reprezentanţii şcolii în cursul zilei de marţi, acesta acuzând faptul că unii colegi de clasă ai băiatului îl provocau pe acesta să facă unele lucruri, iar copilul, din cauza stării lui psihice, încerca să le facă, pentru a le face pe plac celorlalţi. „E ars în zona gâtului și a pieptului. Copiii îl învață ce să facă, iar el face, dacă are probleme. Ce spun copiii, el face, execută, iar apoi ei dădeau vina pe el. Acum este stabil. Îl mai băteau colegii înainte, l-au umplut de câteva ori de sânge. În ultimul timp se înțelegea mai bine cu colegii. Nu l-am văzut pe copil încă. Mă duc la Iași peste o zi, două, pentru că nu stau prea bine cu banii”, a povestit cu ochii în lacrimi Mihai Rădeanu (foto), tatăl băiatului. Soţia acestuia este grav bolnavă, din cauza unor afecţiuni cardiace şi este plecată de mai mult timp în Arad, astfel că bărbatul are grijă singur de copilul cu probleme şi este nevoit să muncească cu ziua prin vecini.

Anchetă deschisă de poliţişti

Între timp, oamenii legii au declanşat o anchetă. Poliţiştii vor trebui să stabilească acum dacă băiatul s-a autoincendiat sau dacă gestul a fost făcut de colegii săi, mai ales că produsul incriminat, deşi inflamabil, se aprinde greu dacă este pulverizat pe o suprafaţă şi apoi se încearcă aprinderea lui.
„În cauză, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Urmează să stabilim cu exactitate împrejurările în care s-ar fi produs fapta, iar în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale”, a declarat agent principal Delia Nenișcu (foto), purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

„Într-adevăr și copiii se mai iau de el”

Directoarea unităţii de învăţământ reclamă, însă, faptul că managerierea unor copii cu probleme în dezvoltare este foarte grea. Deşi se doreşte integrarea lor în rândul elevilor din ciclurile normale, de multe ori aceştia au nevoie de atenţie specială şi chiar de un cadru didactic special desemnat pentru ei, ceea ce nu se întâmplă, iar profesorii fac cu greu faţă provocării. „Mi se spune adesea că pentru egalitate de șanse, copiii cu CES trebuie să învețe în mediul școlar. Orice copil cu CES vine la școală. Dar nimeni nu pune în balanță suferința celorlalți copii din clasă. Se ridică din bancă, umblă prin clasă, face ce vrea el. Doar mama reușește să-l stăpânească. Mama este foarte bolnavă cu inima, iar acum este în zona Arad, Oradea, la copiii din prima căsătorie pentru tratament. El a rămas cu tatăl. Am înțeles că sunt oameni foarte bine pregătiți, cu funcții. Într-adevăr și copiii se mai iau de el, iar din acest punct de vedere am muncit foarte mult cu aceștia. (…) Am 26 de copii cu CES în școală. Părerea mea este că dintre acești 26 de copii, cel puțin șase nu sunt pentru învățământul în masă. Printre care și Marius. Au accese de violență, tulburări de comportament care deranjează, au un limbaj urât. Aceștia ar avea nevoie de un profesor de sprijin, dar n-am avut niciodată”, a mai spus directoarea Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu, din orașul Flămânzi.

play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...