spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPandemie învinsă cu tribut greu de vieţi

Pandemie învinsă cu tribut greu de vieţi

♦ Valurile pandemice care au trecut şi peste Botoşani au lăsat în urmă un plus de decese fără precedent în ultima jumătate de secol

Cifre crunte pe anul 2021 în ceea ce priveşte decesele în rândul botoşănenilor. Deşi de la an la an medicina şi tratamentele afecţiunilor cronice se dezvoltă şi speranţa de viaţă creşte la toţi bolnavii, iar perioada în care se poate trăi cu o afecţiune cronică se măreşte, virusul SARS-CoV-2 a dat peste cap tot ceea ce medicina modernă a ştiut până acum. Dacă în 2020 au fost cu aproape 600 de decese mai multe decât în 2019, anul trecut au fost cu alte 700 mai multe decât în 2020.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Întâmplător sau nu, cele 1.300 de decese „în plus” din cei doi ani, care au coincis şi cu pandemia de Covid, se regăsesc exact în tabelul deceselor cauzate de această boală, de la începutul ei.

Valurile covid au înnegrit statisticile

În cei doi ani, nu mai puţin de 1.295 de botoşăneni au pierdut lupta cu o boală care este, pe cât de contestată de unii, pe atât de gravă şi reală pentru alţii. Statisticile deceselor din ultimii doi ani arată o realitate îngrijorătoare.

Cu 754 mai mulţi botoşăneni au decedat în 2021 în comparaţie cu 2020, an care oricum a depăşit cu mult rata de deces din ultimul deceniu. Statisticile deceselor pe întreg judeţul arată cât se poate de clar că atunci când judeţul a fost lovit cel mai greu de Covid-19, şi numărul de decese a crescut semnificativ.

De altfel, aproape jumătate din diferenţa de decese dintre cei doi ani este făcută chiar în momentul de vârf al valului patru de Covid, în luna octombrie, când rata foarte mare de infectări a dus şi la un număr foarte mare de decese. Astfel, în luna respectivă s-au înregistrat aproape 4.000 de cazuri de Covid şi aproape 200 de botoşăneni au fost raportaţi ca decese din cauza acestei afecțiuni. A fost şi luna în care statisticile au marcat nu mai puţin de 804 decese per total în judeţ, cu peste 300 mai multe faţă de aceeași lună din 2020, când virusul a afectat cel mai mult populaţia județului, şi aproape dublu faţă de octombrie 2019, când Covid încă nu schimbase viaţa planetei.

Cert este că virusul nu a lovit numaidecât în cei mai bătrâni, aşa cum se spunea la începutul pandemiei. Cei mai mulţi botoşăneni decedaţi cu Covid au fost între 65 şi 74 de ani, în număr de 429. Au existat însă şi decese la 26, 33 sau 37 de ani, în total 58 de botoşăneni până în 55 de ani murind din cauza Covid, iar alţi 69 având vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani.

„Este o realitate dureroasă”

O mare parte dintre cei ce au pierdut lupta cu boala sufereau de afecțiuni cronice, precum diabet sau boli ale inimii. „Cei mai mulţi contestatari spun că acei oameni oricum ar fi murit. Că sufereau de diabet, de cancer, sau alte boli grave. Dar oamenii uită acum că boli precum diabetul, sau afecţiuni cardiovasculare sunt tratate cu medicaţie modernă şi pacienţii le pot duce până la bătrâneţe. Realitatea, dovedită, este că acest virus agravează mult stările preexistente, atacă organele deja afectate, care nu mai fac faţă noii afecţiuni şi cedează. Este o realitate dureroasă. Acest virus este atât de imprevizibil încât nu ţine cont de vârstă sau de existenţa sau nu a unor boli”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Aşa cum arată şi studiile medicale, unii dintre cei mai afectaţi de acest virus sunt cei cu afecţiuni cardiace şi cu diabet. Pe parcursul ultimelor patru luni ale anului 2019 au decedat, conform raportărilor DSP, 58 de botoşăneni cu diabet. În aceeaşi perioadă a lui 2021, când noul coronavirus a afectat cel mai mult judeţul, numărul celor cu diabet care au decedat a ajuns la 110. Aproape dublu, în acelaşi interval de timp.

Cifre de-a dreptul îngrijorătoare sunt şi în privinţa afecţiunilor aparatului circulator. Astfel, în intervalul octombrie-decembrie 2019, infarctul, accidentele vasculare sau hipertensiunea au provocat 934 de decese. În perioada similară din 2021, numărul de decese a ajuns la 1.413.

Bolnavii cronici au plătit cel mai greu tribut

Cel puţin 1.295 de botoşăneni au murit diagnosticaţi de Covid. Alte câteva zeci, poate chiar sute, au îngroşat o statistică sumbră a „victimelor colaterale” ale acestui virus. Oameni cu afecţiuni cronice care au amânat să meargă la spital, fie de frica acestui virus, fie considerând că virusul nu există, dar vor fi „îmbolnăviţi” pe hârtie, pentru statistici.

Oricare ar fi explicaţiile, cert este că cifrele de pe ultimele patru luni ale lui 2021 au creat aproape jumătate din diferenţa de decese dintre 2020 şi 2021, adică aproape 300. Exact aceleaşi patru luni în care Covid a lovit judeţul cel mai tare, în ambii ani.

În acest interval în Botoşani au fost raportate, în total în 2021, aproape 8.000 de cazuri de îmbolnăvire şi peste 500 de decese Covid. Practic, în patru luni din 2021 au fost înregistrate o treime din totalul de îmbolnăviri şi 40% din totalul de decese. „Să nu uităm că foarte mulţi pacienţi cu Covid au stat acasă. Unii până s-au agravat şi au ajuns la spital. Alţii poate nici nu au mai mers la spital şi au decedat din cauza Covid, dar nu apar în statistici. Există, desigur, şi reversul. Mulţi pacienţi, cu afecţiuni cronice, au stat acasă de frică să nu ia virusul, dar afecţiunile lor s-au agravat şi s-a ajuns la deces”, a mai spus directorul DSP.

Comparate, ultimele patru luni din 2019 şi 2021 arată o realitate sumbră. 2.248 din totalul deceselor din 2021 au avut loc în perioada octombrie-decembrie. În perioada similară din 2019, când Covid încă nu afecta vieţile a miliarde de oameni, numărul total de decese în Botoşani a fost de 1.692.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...