sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăPrima PaginăSiret poluat cu aviz de la autorităţi

Siret poluat cu aviz de la autorităţi

♦ Cazul cu dejecţiile oraşului Bucecea care ajung direct în apele Siretului continuă să uimească, mai alea că oficialii ştiu de situaţie şi chiar au dat aviz.

Canalizarea orașului Bucecea este deversată în Siret cu legea în mână. Cel puțin așa reiese dintr-o comunicare oficială făcută de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, care au recunoscut că acest caz este unic în acest colț de țară. Astfel, printr-un răspuns oficial transmis reporterilor „Monitorul”, reprezentanții ABA Siret au precizat că, pe raza sectorului de activitate al ABA Siret, nu mai există un caz identic.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Cu toate acestea, instituția a emis către Nova Apaserv, care administrează și rețeaua de canalizare din Bucecea, autorizația nr. 150  din 12 noiembrie 2021 în baza Legii apelor și a Legii privind unele măsuri de protecție a apelor. Dar s-a făcut și o mențiune – „până la punerea în funcțiune a stației de epurare, acolo unde este posibil, apele uzate menajere vor fi stocate în bazine etanșe în vederea vidanjării acestora și transportarea la o stație de epurare autorizată”.

Măsuri transmise către Nova Apaserv

Prin autorizație, susțin reprezentanții ABA Siret, operatorului de apă și canal i s-au trasat mai multe măsuri. Astfel, Nova Apaserv ar trebui să verifice indicatorii de calitate ai apelor uzate epurate, care ar trebui să se încadreze în limitele maxime admisibile impuse de lege. Astfel spus, societatea subordonată Consiliului Județean ar trebui să urmărească ca acele substanțe existente în apele deversate să nu depășească anumite valori.

 

„Beneficiarul folosinței are obligația de monitorizare a calității apelor evacuate, astfel încât acestea să se încadreze în standardele de calitate impuse de NT PA 001/2002, completat și modificat de H.G 352/2005 privind modificarea și completarea H.G. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate”, se arată în punctul de vedere transmis de reprezentanții ABA Siret, care au adăugat că nu se admite însă, sub nicio formă, evacuarea substanțelor periculoase sau prioritar periculoase.

Totodată, Nova Apaserv ar trebui să exploateze construcțiile și instalațiile de captare, folosire și evacuare a apelor, precum și dispozitivele de măsurare a debitelor și volumelor de apă în conformitate cu prevederile regulamentului de exploatare, să întrețină construcțiile și instalațiile de captare, aducțiune, folosire a apelor în condiții tehnice corespunzătoare în scopul minimizării pierderilor de apă, să transmită și să contracteze anual necesarul de apă brută și serviciile de gospodărire a apelor aferente, în vederea asigurării funcționării folosinței și să încheie abonamentul în vederea utilizării resurselor de apă în limitele autorizate.

În plus, operatorul de apă și canal trebuie să plătească contribuția de gospodărire a apelor, la termenul stabilit prin abonamentul de utilizare/exploatare a resursei de apă, să întrețină salubritatea albiei râului Siret pe tronsonul 100 metri amonte și 100 metri aval de gura de evacuare a apelor uzate. Prin obligațiile stabilite în autorizare, Nova Apaserv ar trebui să determine prin măsurători datele tehnice privind serviciile de gospodărire a apelor efectuate, să organizeze si să întrețină evidența acestora și să transmită datele respective autorităților de gospodărire a apelor, să întocmească și să reactualizeze, după caz, programul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale, iar în caz de poluare, prin depășirea indicatorilor de calitate autorizați, să anunțe imediat telefonic Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava.

Calitatea apei, monitorizată constant

Reprezentanții ABA Siret spun că beneficiarul autorizației, în speță Nova Apaserv, monitorizează prin analize de laborator calitatea apei evacuate și încadrarea acesteia în standardele impuse de NT PA 001/2002, conform legislației în vigoare. De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, prin laboratorul de calitate a apei, efectuează monitorizarea de control pentru a verifica respectarea condițiilor impuse prin autorizație.

„Precizăm că SGA Suceava monitorizează starea de calitate a corpului de apă de suprafață, atât amonte cât și aval de gura de evacuare a apelor uzate evacuate din rețeaua de canalizare a orașului Bucecea, pentru a stabili impactul calitativ asupra receptorului. Din analiza rezultatelor obținute în urma monitoringului, se constatată că starea de calitate a corpului de apă nu a fost modificată în timp”, au mai arătat reprezentanții ABA Siret. În schimb, în cazul în care se va constata depășirea valorilor-limită a concentrațiilor indicatorilor de calitate înscriși în autorizația de gospodărire a apelor, ABA Siret va aplica penalități.

Scandal izbucnit anul trecut

Scandalul a izbucnit în toamna anului trecut, când societatea Nova Apaserv a fost amendată de Garda de Mediu cu 40.000 de lei, după ce s-a descoperit că aceasta deversează apele uzate din orașul Bucecea direct în apele râului Siret, fără să existe o autorizație în acest sens. În fapt, operatorul de apă și canal avusese o astfel de autorizație, însă, din cauza neachitării la timp a unor sume către ABA Siret, autorizația nu a mai fost înnoită. Faptul era cunoscut de autoritățile locale, dar a fost ținut sub tăcere, din cauza implicațiilor majore. Astfel, din 1997, de când a fost închisă fosta fabrică de zahăr de la Bucecea, orașul a rămas fără stație de epurare. Asta pentru că stația era parte componentă a fabricii de zahăr și deservea inclusiv rețeaua de canalizare a orașului, iar când societatea a fost lichidată, stația de epurare a devenit nefuncțională. De atunci, apele uzate curg direct în Siret, fără să mai fie epurate.

Este drept, Nova Apaserv intenționează să realizeze o stație de epurare care să deservească orașul Bucecea și a obținut încă de anul trecut certificatul de urbanism în acest sens, însă proiectul face parte dintr-un program de investiții pentru care încă nu s-a semnat vreun acord de finanțare.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
96 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
8 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru Moș Crăciun, poate dă ceva mai mult la patrioți.

EDITORIAL

Noul Guvern USL a trecut de la teorie la practică, având în frunte pe același individ ce se face vinovat de toate nenorocirile pe...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...