miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăPrima PaginăSiret poluat cu dejecţiile unui oraş

Siret poluat cu dejecţiile unui oraş

♦ Toate reziduurile de la Bucecea se scurg direct într-o arie protejată, iar instituţiile care pot să intervină ridică din umeri.

Scandalul privind deversarea dejecțiilor din rețeaua de canalizare a orașului Bucecea direct în râul Siret continuă. După controlul de anul trecut, când societatea Nova Apaserv a fost amendată cu 40.000 de lei de Garda de Mediu, cazul a ajuns și în atenția celor de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Suceava, existând suspiciunea că deversarea ar avea loc chiar într-o arie protejată. Verificările au confirmat acest aspect, iar cei de la ANANP au dispus ca Primăria orașului Bucecea să realizeze un bazin decantor, care să fie vidanjat. Măsura a fost contestată de primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, care spune că este o aberație.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Angel Gheorghiu

„Am sesizat inclusiv Ministerul Mediului. Noi avem acest serviciu de canalizare delegat către Nova Apaserv, deci este atributul lor. Eu le-am trimis o adresă și celor de la Nova Apaserv, care au solicitat bani de la Consiliul Județean pentru realizarea acelui decantor, dar mie mi se pare o aberație – cum să faci un bazin decantor vidanjabil pentru un oraș întreg?! Normal ar fi să se facă stația de epurare, pentru care noi am emis încă de anul trecut certificatul de urbanism”, a spus primarul Angel Gheorghiu. Asta cu atât mai mult cu cât proiectul privind realizarea noii stații de epurare de la Bucecea, care face parte dintr-un plan mai amplu demarat de Nova Apaserv, ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Proiectul a fost depus deja la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și este în analiză. Au fost deja discuții la minister pentru că sunt şi alte UAT-uri în această situație – Bucecea, Mihai Eminescu, Ștefănești și Darabani – și investiția va trece de pe POIM pe PNRR”, a adăugat primarul Angel Gheorghiu.

Aviz obţinut de la SGA Suceava

Între timp, Nova Apaserv a contestat în instanță amenda de 40.000 de lei încasată de la Garda de Mediu și a obținut un nou aviz pentru continuarea activității, în același regim. Avizul a fost obținut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, asta pentru că zona în care sunt evacuate apele uzate din Bucecea se află pe teritoriul județului Suceava.

Informația a fost recunoscută și de directorul general al Nova Apaserv, Liviu Ștefan, care a precizat că avizul cu pricina a fost obținut în noiembrie 2021, imediat după ce societatea a achitat către SGA Suceava o serie de sume restante.

Reporterii „Monitorul” i-au contactat pe reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret pentru a afla cum a fost posibil ca dejecțiile dintr-un oraș întreg să fie deversate într-un râu și într-o arie protejată, însă cei din Compartimentul Comunicare și Relații cu Presa nu au putut oferi un răspuns pe loc. „Formulați o solicitare în scris și vă vom răspunde cât putem de repede”, a spus Georgiana Cernat, persoana responsabilă de relația cu mass media din cadrul ABA Siret. Solicitarea a fost transmisă pe adresa de email a instituției, însă până la ora redactării acestui articol nu a fost comunicat niciun răspuns.

Caz analizat şi de Avocatul Poporului

Cazul de la Bucecea a ajuns și în atenția Avocatului Poporului, care a solicitat Gărzii de Mediu un punct de vedere vizavi de situația din Bucecea, dar și comunicarea măsurilor adoptate, Avocatul Poporului considerând că locuitorilor din Bucecea le este încălcat dreptul la o viață decentă. Notificări din partea Avocatului Poporului au fost transmise atât Primăriei Bucecea, cât și Consiliul Județean, acționarul majoritar de la Nova Apaserv. Faptul era cunoscut de autoritățile locale, dar a fost ținut sub tăcere, din cauza implicațiilor majore. Astfel, din 1997, de când a fost închisă fosta fabrică de zahăr de la Bucecea, orașul a rămas fără stație de epurare. Asta pentru că stația de epurare era parte componentă a fabricii de zahăr, însă deservea și întreaga rețea de canalizare a orașului. De atunci, apele uzate curg prin canalizare fără să mai fie epurate.

CJ pasează problema la Nova Apaserv

Situația a ieșit la iveală în toamna anului trecut, în urma unor verificări făcute de Garda de Mediu. Atunci, primarul orașului Bucecea a realizat că toate apele uzate se duc direct în Siret. Tot atunci, Doina Federovici, președintele CJ, a precizat că administrarea, gestionarea și dezvoltarea serviciilor de apă și canalizare sunt apanajul operatorului județean Nova Apaserv, care a primit delegarea serviciilor din partea Consiliului Județean în momentul înființării societății. „Pentru toate problemele care se ivesc în activitatea societății, managementul acesteia și specialiștii din cadrul instituției trebuie să găsească soluții. De la preluarea mandatului, am arătat o deschidere totală față de situația de la Nova Apaserv și căutăm soluții punctuale pentru fiecare problemă, deși multe dintre ele ar fi trebuit rezolvate de cei care au condus societatea în ultimii 10 ani”, a precizat atunci Doina Federovici, deși Nova Apaserv este în subordinea CJ, iar stabilirea noii conduceri s-a făcut după mai multe lupte politice în care cuvântul Doinei Federovici, ca și președinte CJ, dar și ca lider PSD Botoșani, a fost decisiv.

În prezent, rețeaua de canalizare a orașului Bucecea deservește peste 500 de locuințe și măsoară o lungime de peste şase kilometri, la care sunt racordate și gurile de scurgere a apelor pluviale din zona centrală a orașului. Inițial, rețeaua a fost gândită doar pentru zona centrală și zona blocurilor, însă canalizarea nu mai îndeplinește condițiile de funcționare, fiind colmatată în mai multe secțiuni. Din totalul populației, doar puțin peste 50% dintre locuitori sunt racordați la sistemul de canalizare existent. În plus, apele uzate sunt evacuate direct în râul Siret. Locuitorii care nu beneficiază de sistem de canalizare deversează apele uzate menajere în fose septice și puțuri, dar și în natură sau în rigole stradale.

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.6 °
1.6 °
64 %
1.3kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...