spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăRestricţiile pandemice devin istorie

Restricţiile pandemice devin istorie

♦ De azi este liber la orice activitate fără restricţii pandemice, însă din păcate vestea aşteptată de doi ani e umbrită de războiul de la graniţă.

La mai bine de doi de la declanşarea pandemiei pe teritoriul naţional, România iese din starea de alertă. Astfel, începând de azi, cea mai mare parte a restricţiilor vor fi ridicate, iar viaţa botoşănenilor se întoarce la normal, dacă se poate spune aşa în contextul războiului izbucnit la graniţă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cei doi ani au lăsat la Botoşani urme extrem de adânci. Primul caz de Covid a fost depistat în judeţ pe 17 martie 2020. A fost vorba despre un bărbat de 46 de ani, care abia se întorsese din Italia şi care se afla în carantină la un hotel din municipiu. Acesta a fost testat pentru Covid, iar rezultatul a fost pozitiv. Bărbatul  avut o formă uşoară, însă a fost transportat cu faimoasa izoletă la Iaşi. De atunci până ieri, 33.595 de botoşăneni s-au îmbolnăvit de Covid, cel puţin oficial, acesta fiind numărul înregistrat în statistica Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. 54,89% dintre bolnavi, adică 18.440 au fost femei. Până ieri 95,87% dintre bolnavi, adică 32.140, s-au vindecat.

Decese cât în toată Norvegia

În cei doi ani Botoşaniul a şi pierdut extrem de multe vieţi, aproape cât toată Norvegia, şi mai multe decât Singapore sau Luxemburg. Astfel, numărul deceselor s-a ridicat la 1.290, 3,84% dintre cei care au contractat SARS-CoV-2 pierzând lupta cu boala.

Cele mai multe decese au fost în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, respectiv 427. Cel mai tânăr pacient răpus de Covid a fost un bebeluş cu vârsta sub un an.

 Primul pacient ajuns la spital a murit

Primul caz de Covid a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă pe 21 martie 2020. Este vorba despre o tânără de 27 de ani, din Cândeşti, care a fost confirmată cu coronavirus după aproape trei zile de la internare. Femeia a ajuns la spital cu o ambulanţă şi, deşi, a fost consultată de doi medici infecţionişti, s-a refuzat luarea în calcul a infecţiei cu coronavirus, pentru că tânăra nu avea contact cu un caz confirmat. Asta deşi aceasta fusese la înmormântarea mamei sale, cu exact o săptămână înainte, unde au fost şi rude venite din Anglia.

Între timp femeia a fost plimbată de la Urgenţe la Infecţioase, apoi pe secţiile de Diabet şi Medicală, ulterior ajungând pe Secţia de reanimare. După confirmare tânăra a fost transportată la Iaşi, iar patru zile mai târziu şi-a pierdut viaţa.

După acest caz, 49 de cadre medicale şi nemedicale au fost testate şi trimise acasă în izolare.

De atunci şi până ieri s-au îmbolnăvit 134 de medici, 691 de asistenţi, 269 de infirmieri, 40 de îngrijitori şi 18 brancardieri. Din păcate doi medici şi trei asistenţi au decedat.

Societate mobilizată pentru viaţă

După primul caz ajuns la spital a urmat un haos, iar sistemul medical s-a confruntat cu o perioadă cruntă. Astfel, echipamentele de protecţie lipseau cu desăvârşire, personalul era panicat, cazurile erau tot mai multe de la o zi la alta, secţiile spitalului erau rând pe rând lovite de virus, testele erau puţine şi se făceau la Iaşi. La televizor canalele de ştiri anunţau doar veşti sumbre, iar străzile erau pustii, oamenii rămânând în case, îngroziţi din cauza inamicului nevăzut care avea să le schimbe vieţile pentru totdeauna. Şcolile s-au închis, majoritatea instituţiile şi-au mutat activitatea în online, iar uşor, uşor am intrat în lockdown, având voie să ieşim din casă doar cu motive întemeiate şi cu declaraţie pe propria răspundere.

În tot acest tablou sumbru, însă, a apărut o rază de speranţă. Astfel, în faţa unei provocări atât de mari, societatea civilă s-a unit pentru a-şi proteja eroii. S-au strâns fonduri, s-au cumpărat materiale de protecţie, dezinfectanţi şi astfel au fost ajutaţi cei din linia întâi. S-au cumpărat chiar şi aparate PCR pentru testare la Botoşani. Afacerişti, ONG-uri, farmacii, cabinete, firme private şi oameni simpli şi-au unit forţele şi au contribuit cu tot ce au putut pentru a fi alături de cadrele medicale.

 Peste 100.000 de botoşăneni s-au vaccinat

O rază de speranţă pentru finalul pandemiei a venit în luna ianuarie a anului trecut, când în judeţ a început campania de vaccinare anti-Covid. Primul botoşănean vaccinat a fost medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Deşi campania a început în forţă, cetăţenii au renunţat rapid la dorinţa de a se imuniza, judeţul clasându-se pe ultimele locuri din ţară. Astfel, de atunci până în prezent, 113.956 de botoşăneni s-au vaccinat. 70.951 de persoane au făcut două doze de ser, iar 25.181 au făcut-o şi pe a treia.

Vaccinul preferat al botoşănenilor a fost cel produs de Pfizer. Astfel 60.550 au făcut prima doză cu acest ser, 59.790 pe a doua şi 23.377 pe a treia. Următorul în topul preferinţelor a fost vaccinul monodoză Janssen. Pentru această variantă au optat 41.488 de persoane.

Cu Moderna, 8.585 au făcut prima doză, 8.066 pe a doua şi 1.804 pe a treia. Cu AstraZeneca au făcut prima doză 3.277 de botoşăneni şi a doua 3.052.

Restricţiile dispar odată cu starea de alertă

Restricțiile decise în contextul pandemiei, în România, nu vor mai fi valabile după 8 martie. Nu va fi o hotărâre în acest sens, însă Ministerul Sănătății va stabili recomandări sau măsuri pentru următoarea perioadă. Una dintre aceste recomandări ar putea fi purtarea măștii de protecție în spațiile închise.

România s-a aflat în stare de alertă din 18 mai 2020, în contextul pandemiei. Cea mai recentă prelungire a acesteia a fost în 7 februarie, pentru 30 de zile. „Pentru că mâine (azi, n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă generată de nevoia de a gestiona pandemia de Covid-19, sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, la miezul nopții va expira starea de alertă în România”, a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

În ce privește formularul de localizare a pasagerului și certificatul verde, Cărbunaru a spus că Ministerul Sănătății va clarifica în perioada imediat următoare reglementările.

Practic, de azi nu mai este obligatorie masca, se pot organiza nunţi şi petreceri fără restricţii, se poate merge la mall, la cinema şi la magazine fără certificat de vaccinare, şi se pot deschide cluburile şi discotecile.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...