spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăPeste 5.000 de refugiați au intrat în țară prin Stânca și Rădăuți...

Peste 5.000 de refugiați au intrat în țară prin Stânca și Rădăuți Prut de la începutul războiului

Două persoane de cetățenie ucraineană, care au trecut ilegal granița de stat a României, în zona Oroftiana, sunt cercetate la Poliția de Frontieră. Ambele persoane au solicitat o formă de protecție de partea statului român. Din acest motiv, a fost înștiințat Centrul de Imigrări de la Rădăuți, unde vor ajunge cele două persoane.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În afara acestui incident, la nivelul județului Botoșani, până în acest moment, nu au fost semnalate situații deosebite în ceea ce privesc persoanele care ajung în țara noastră prin Punctele de Trecere a Frontierei (PTF) de la Rădăuți Prut și Stânca.

Prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, în ultimele 24 de ore, adică în intervalul, 26.02. orele 08.00 la 27.02. orele 08.00 au trecut în total 1355 de persoane. Dintre acestea, trei persoane s-au îndreptat spre Bacău,  14 persoane au ajuns în municipiul Botoșani, 53 de persoane au plecat spre Suceava, 20 de persoane s-au îndreptat spre București, patru persoane au plecat spre Iași, iar restul au susținut că sunt în tranzit. În total, însă, de la declanșarea crizei, prin PTF Stânca au intrat 2660 persoane. Dintre acestea, 19 persoane au rămas în Botoșani, 113 s-au îndreptat spre Suceava, 37 persoane au plecat spre Iași, 25 persoane la București, iar trei persoane au susținut că rămân în Bacău, restul fiind în tranzit.

În schimb, prin PTF Rădăuți Prut au trecut în ultimele 24 de ore ( 26.02.2022 ora 08 – 27.02.2022, ora 08) 1427 persoane , din care 523 persoane au afirmat că rămân în România. Dintre acestea, 51 au rămas pentru o perioadă în municipiul Botoșani, iar restul au plecat susținând că sunt în tranzit. Astfel, începând cu data de 24 februarie, prin PTF Rădăuți Prut au intrat în țară 2339 persoane, dintre care 875 au arătat că rămân în România, dintre acestea 92 persoane au rămas în Botoșani, restul fiind în tranzit. Astăzi dimineață, la ora 8, de exemplu, aici mai erau în așteptare 29 de mașini care urmau să intre în România. De seara trecută, PTF Rădăuți-Prut aare program permanent, fiind deschis 24 de ore din 24 pentru a contribui la fluidizarea traficului la granița cu Republica Moldova sș pentru a prelua și fluidiza o parte a traficului de persoane și autoturisme din PTF Siret-Porubne.

În ultimele ore, ISU Botoșani, Primăria Mihăileni și Direcția Județeană de Tineret și Sport au acordat sprijin pentru 72 de persoane dintre care 17 copii care au solicitat un loc de cazare. Aceștia sunt cazați în două locații din Mihăileni și Agafton.15 dintre ei sunt studenți din Maroc și vor pleca spre țara de origine în cursul zilei de astăzi. Precizăm că, până la acest moment, aceștia nu au solicitat în mod oficial o formă de protecție a statul român declarând că sunt în tranzit.

La Centrul de zi pentru persoane vârstnice din comuna Mihăileni, ISU Botoșani a suplimentat cu 30 numărul de paturi. La tabără Codrii de Aramă de la Agafton, mai sunt disponibile 59 de locuri.

La cele două puncte de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, unde au fost instalate corturi, foarte multe persoane fizice și juridice au adus alimente și apă. În vederea organizării eficiente și unitare a întregii misiuni umanitare, reprezentanții societății civile care doresc sa sprijine această acțiune umanitară sunt rugați să trimită intențiile de sprijin la adresa de e-mail : umanitar.dsu@mai.gov.ro, astfel încât acestea sa fie colectate si centralizate la nivelul fiecărui județ. Aceste intenții pot fi transmise și prin completarea unui chestionar simplu disponibil la adresa: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeyirIDJ2dD…/viewform

Astfel, toate intențiile de ajutor și orice altă sesizare legate de această situație pot fi comunicate la numărul de telefon 0756.131.398 operaționalizat în Centrul județean de Coordonare și Conducere a intervenției, disponibil 24/24, asigurat de reprezentanții ISU, IPJ, DSP, IJJ si STPF.

„Am primit foarte multe solicitări de ajutor din partea unor oameni de bine din Botoșani și din țară. Vreau să le mulțumesc personal, avem o evidență, o centralizare, iar dacă situația o va impune, gradual, vom apela la ajutorul lor,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...